Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda 2023

Jamaica fa història en el Mundial: així és com la filla de Bob Marley va rescatar les ‘Reggea Girlz’

Jamaica fa història en el Mundial: així és com la filla de Bob Marley va rescatar les ‘Reggea Girlz’

FIFA

3
Es llegeix en minuts
Laia Bonals
Laia Bonals

Redactora d'esports

Especialista en Esport femení

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un fullet. D’aquests que et donen al carrer o a l’entrada del metro quan vas molt de pressa. Aquests que acostumes a llençar a les escombraries, gairebé sense mirar. Un tros de paper com aquest va canviar la història del futbol a Jamaica. Concretament, el que li va donar a Cedella Marley el seu fill després d’un entrenament fa nou anys. No només va descobrir l’existència de la selecció femenina del seu país, sinó que li va permetre actuar contra la situació actual que estaven vivint. El camí ha sigut llarg, de vegades etern, però han guanyat el seu primer partit en un Mundial aquest dissabte. És el seu segon Mundial consecutiu, de manera històrica, després d’aconseguir a França 2019 ser el primer país del Carib en competir en la cita mundialista. La de Jamaica és una història de resiliència i tossuderia a parts iguals.

El 2014, Jamaica va estar a punt de quedar-se sense selecció femenina. La Federació va decidir desmantellar l’estructura de l’equip, deixant-lo ferit de mort. Les futbolistes es quedaven sense una mínima xarxa de seguretat, que ja era molt deficient en aquell moment. Va ser aquell moment quan Cedella Marley, filla de Bob Marley, va descobrir l’existència de les ‘reggae Girlz’. Fins al moment ni era conscient que el seu país tenia un equip femení de futbol. El seu fill li va entregar un pamflet quan va arribar a casa d’entrenar. L’hi havia donat el seu entrenador. Les jugadores de la selecció demanaven ajuda davant la seva imminent desaparició. «Vaig fer unes trucades per veure què passava i quan em van anar explicant em vaig adonar que feia falta més que una donació de 10 o 15 dòlars», va confessar a la FIFA. Seguint els valors que li havia inculcat el seu pare respecte a l’esport, va néixer una història que canviaria la vida de les dones al país.

La situació de l’equip era dramàtica. Es necessitaven moltes coses amb urgència: nutrició, entrenaments, visibilitat... Cedella Marley va posar fil a l’agulla i va activar tot el seu equip, tant de la Fundació com personal, per donar un cop de mà i poder salvar les ‘Reggae Girlz’. Mitjançant la Fundació Bob Marley i els seus nombrosos vincles amb l’ambient de l’espectacle, Cedella va recaptar fons que van ser destinats al ressorgiment de la Selecció femenina de Jamaica. Calia reactivar-ho tot: des de crear comptes a les xarxes socials per donar a conèixer l’equip i poder captar inversors, fins a programar amistosos, planificar viatges i concentracions. Fins i tot va compondre una cançó amb els seus germans Damian i Stephen, titulada Strike hard. També va donar vida a la fundació ‘Football is freedom’ (Futbol és llibertat).

«Mai més vull veure una noia jove que realment vol aconseguir el seu somni, no fer-ho per ser dona», va assegurar la impulsora d’un futur millor per a les dones a Jamaica. Després de molt esforç i sacrificis, l’equip va sobreviure. I no només això, va començar a aconseguir victòries i èxits fins que va arribar el 2019, on van tocar el cel amb la classificació per al seu primer Mundial de la història. Es van plantar a França 2019, convertint-se en la primera selecció caribenya a aconseguir-ho.

Notícies relacionades

La música es va fer present, tot i que Jamaica va tornar a casa sense conèixer la victòria, amb un sol gol a favor i 12 en contra. Quatre anys després en volen més. Un equip que fa uns anys no existia es va classificar per al seu segon Mundial consecutiu, i avui les futbolistes són un orgull per a la nació. Després de derrotar Mèxic, Jamaica va firmar el seu segon bitllet al màxim torneig del futbol. Hi arriben, no obstant, en peu de guerra contra la seva Federació, que continua sense respectar-les i costejar-los uns mínims per exercir la seva feina.

Malgrat estar en el grup de la mort, amb França, el Brasil i Panamà, les jamaicanes mai van perdre, gràcies a Cedella i a la perseverança de les jugadores, l’esperança d’aconseguir la seva primera victòria en un Mundial. Les dones de Jamaica ja la tenen.