Mundial de Fórmula 1

Fernando Alonso remunta per ser cinquè en un altre triomf de Verstappen

El neerlandès se’n va de vacances amb mig títol a la butxaca després de conquerir la seva desena victòria en dotze carreres

Red Bull firma el seu cinquè doblet de l’any amb Checo Pérez i Leclerc completa el podi per a Ferrari, amb abandonament de Carlos Sainz

Fernando Alonso remunta per ser cinquè en un altre triomf de Verstappen

Christian Bruna

4
Es llegeix en minuts

Max Verstappen ha culminat una sensacional remuntada des del sisè lloc de la graella i s’ha endut un altre triomf incontestable en el Gran Premi de Bèlgica, dotzena cita del calendari de Fórmula 1. La desena victòria del neerlandès des de començament d’any (vuitena consecutiva) deixa el títol gairebé vist per a sentència i Max arribarà més líder a la carrera de casa, després de l’aturada estiuenca, a Zandvoort (27 d’agost).

Red Bull ha fet valer la seva superioritat en el circuit de Spa-Francorchamps, conquerint el doblet amb Sergio Pérez en la segona posició i batent l’històric rècord de triomfs consecutius (13, comptant l’últim del 2022), que fins ara compartia amb McLaren, que el va aconseguir el 1988 amb Ayrton Senna i Alain Prost.

Charles Leclerc ha resistit l’assetjament de Lewis Hamilton en el pols per la tercera plaça del podi i ha salvat amb èxit un difícil cap de setmana per a Ferrari, en contrast amb l’infortuni del seu company Carlos Sainz, que ha hagut de retirar-se després de l’envestida d’Oscar Piastri a la sortida. Per la seva banda, Fernando Alonso ha superat amb nota un gran premi que se li havia posat molt difícil. Després del seu accident en l’esprint de dissabte i de la mala classificació de divendres, l’asturià ha arrencat novè i ha aconseguit acabar al ‘top cinc’ després d’una fèrria defensa davant George Russell.

Piastri i Sainz, descartats a la primera

Leclerc ha sortit bé des de la pole, però no ha pogut contenir un agressiu Pérez, que l’ha avançat a l’arribar a la primera corba per situar-se al capdavant de la carrera. Verstappen, sisè a la graella, penalitzat per recórrer a la cinquena caixa de canvis a Bèlgica, ha iniciat la seva remuntada i en la primera volta ja era quart, a l’estela de Hamilton i esperant el DRS per caçar el britànic.

Carlos Sainz ha començat a la quarta plaça, però un toc amb el McLaren d’Oscar Piastri a la sortida ha tingut conseqüències nefastes per a tots dos. L’australià ha hagut d’abandonar i el madrileny ha pogut seguir en pista, tot i que amb greus destrosses en el seu Ferrari.

Alonso, que ha apostat pels mitjans i ha guanyat tres posicions amb una sortida ‘marca de la casa’, ha sigut el primer a superar el Ferrari ‘ferit’ de Sainz per pujar a la cinquena plaça; alhora, Verstappen seguia la seva escalada, ara a la recerca de Leclerc.

En menys de 10 voltes Max ja era segon rere el seu company Checo Pérez. Res que no fos previsible tenint en compte que el neerlandès ha dominat al llarg del cap de setmana a Spa-Francorchamps, sent el més ràpid en lliures i classificació i també en la carrera esprint de dissabte. L’any passat, també amb sanció, Verstappen ja va remuntar des de la 14 posició per acabar pujant a dalt de tot del podi. L’hegemonia del RB19 s’accentua aquí i deixa poc marge als rivals.

 

Alerta de pluja i ‘destralada’ de Max

Acabat el primer terç de la carrera, Checo liderava amb 2 segons respecte a Max i els radars dels equips alertaven sobre la previsió de pluja al cap de 10 minuts. El mexicà ja havia fet la seva parada, bastant lenta, i el líder del Mundial ha optat per seguir la seva estratègia per protegir-se de Leclerc, desatenent els missatges del seu enginyer sense esperar que caiguessin les primeres gotes.

Max ha tornat a pista a menys de 7 dècimes del seu company i en la següent volta li ha llançat un atac demolidor, que li ha valgut el liderat després de 17 voltes. La pluja no s’ha intensificat i ha permès als pilots mantenir-se en pista sense optar per intermedis.

Sainz, llastat per l’incident de sortida amb Piastri, ha llançat la tovallola i s’ha vist forçat a retirar-se a meitat de carrera. És el primer abandonament de la temporada per al pilot espanyol, un dur cop per a ell després del gran ritme exhibit des de divendres en el traçat belga i més encara veient que Leclerc semblava tenir encarrilat el podi, amb Hamilton a més de 3 segons.

Notícies relacionades

L’heptacampió de Mercedes ha fet un últim pit stop a falta de 16 voltes, però Leclerc ha replicat l’intent d’‘undercut’ amb encert, tot i que Hamilton ha retallat la diferència a només un segon, anticipant un vibrant pols per l’últim esglaó del podi. Aston Martin ha fallat amb una parada lenta d’Alonso i Russell se li ha tirat a sobre, oferint un altre duel amb al·licients per al final de carrera. 

Però tant Leclerc com Alonso s’han defensat amb solidesa per assegurar les seves respectives posicions. Hamilton s’ha acontentat amb la volta ràpida en carrera, que li ha tret a Verstappen. El neerlandès ha travessat la meta amb més de 21 segons sobre Checo, amb Leclerc tercer i Hamilton i Alonso completant les cinc primeres posicions.