Secret d’actuacions

La jutge rebutja que el Barça exerceixi l’acusació en el cas Negreira

El cas Negreira: el gran forat negre del Barcelona

El mapa judicial del cas Negreira

La jutge rebutja que el Barça exerceixi l’acusació en el cas Negreira
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge Silvia López Mejían ha rebutjat que el FC Barcelona pugui exercir l’acusació particular i, alhora, figuri com a investigat en el cas Negreira, de presumpta corrupció en l’esport i administració deslleial. El club blaugrana va sol·licitar comparèixer com a acusació en el procés judicial al considerar-se perjudicat i ofès pels voluminosos pagaments que diferents juntes de l’entitat havien fet a l’exdirigent arbitral José María Enríquez Negreira i al seu fill.

La magistrada sosté que el delicte d’administració fa que resulti contradictòria la pretensió del FC Barcelona de personar-se en la causa en condició de perjudicat quan en una compareixença pública realitzada per l’actual president del club, Joan Laporta, el 17 d’abril va afirmar que els serveis d’assessorament van ser efectivament prestats, que es van documentar en factures detallades amb els corresponents conceptes i van ser pagats mitjançant transferències bancàries, i els pagaments consten en la comptabilitat de l’entitat. De les seves explicacions sobre les conclusions preliminars de l’informe de ‘compliance’, remarca la togada, «no es deprèn l’existència de cap perjudici patrimonial per al club».

En la seva resolució posa de manifest que, tal com al·ludeix la fiscalia en la seva denúncia, el que es planteja en la investigació és que l’administració «indeguda» la van portar a terme «els representants legals o aquells que, actuant individualment o com a integrants d’un òrgan de la persona jurídica, estan autoritzats a prendre decisions en nom de la persona jurídica o ostenten facultats d’organització i control dins d’aquesta». Per tant, la jutge manté que el Barça ha de continuar mantenint la condició d’investigat o imputat i rebutja la seva pretensió que sigui acusació i, per tant, perjudicat.

Secret d’actuacions

D’altra banda, la magistrada ha prorrogat el secret de les actuacions que va dictar fa un mes, «en vista de l’estat de les actuacions» i a l’estar pendent del resultat de la investigació policial. La togada va acordar amb l’admissió de la denúncia de la fiscalia que s’efectués un estudi patrimonial d’Enriquez Negreira, així com que es requereixi al Barça que identifiqués una sèrie de càrrecs del club en l’època del president Sandro Rosell, que va ser inclòs per la fiscalia en la seva denúncia a última hora.

Notícies relacionades

El secret del sumari s’ha prorrogat, diu la resolució, «a fi de no entorpir el resultat de la investigació». A més, s’està pendent que el FC Barcelona designi la persona a qui se li sol·licitarà informació. Aquesta decisió l’ha de prendre demà la junta directiva del Barça, segons precisa l’escrit del jutge, que recorda que va ampliar les indagacions fins al 2001 i va afegir a la causa el presumpte delicte de blanqueig de capitals.

A més d’estar pendent de rebre la informació sobre la identificació dels responsables econòmics del club i altres càrrecs i de l’estructura i organització de l’òrgan de control de ‘compliance’ al club, el jutjat ha requerit a la Federació Espanyola de Futbol la relació d’àrbitres de Primera i Segona Divisió des del 2010 a l’actualitat i a l’Agència Tributària les declaracions d’operacions amb tercers (model 347) de sis persones, entre ells Enríquez Negreira, el seu fill i altres familiars, i de 12 empreses, entre d’altres Dasnil 95, una de les quals es va fer servir per cobrar al Barça per les suposades anàlisis arbitrals. A la Tresoreria General de la Seguretat Social no només se li ha sol·licitat la vida laboral i operacions de diverses persones i empreses.