Rècord històric

María Pérez, plusmarquista mundial històrica de l’atletisme espanyol

María Pérez, plusmarquista mundial històrica de l’atletisme espanyol
2
Es llegeix en minuts
EFE

La granadina María Pérez, amb la seva victòria en la Copa d’Europa de marxa per equips de Podebrady (República Txeca) amb un temps de 2h 37m 15s, és la nova plusmarquista mundial de 35 quilòmetres i la primera dona espanyola a tenir un rècord del món amb oficialitat de World Athletics.

María Pérez (Orce, Granada; 1996) no oblidarà mai aquest 21 de maig del 2023 en què ha aconseguit el triple rècord del món, d’Europa i d’Espanya de 35 quilòmetres marxa, que a més ha anat acompanyat de la bona actuació de les seves companyes Raquel González, Cristina Montesinos i Paula Juárez i que va permetre que Espanya, com equip, es proclamés campiona d’Europa.

La marxadora granadina va liderar la carrera de 35 quilòmetres de principi a final i va aixecar els braços a la meta de Podebrady com a vencedora de la carrera en solitari. Ho va fer després de marcar tots els parcials per sota del seu anterior rècord d’Espanya (2h 39m 16s).

Els parcials de María Pérez per aconseguir una marca final de 2h 37m 15s que quedarà gravada amb lletres d’or en la història de l’atletisme espanyol van ser excel·lents: 5km (23m 30s), 10km (46m 17s), 15km (1h 8m 52s), 20km (1h 30m 59s), 25km (1h 53m 6s) i 30km (2h 15m 22s). A més, l’últim va suposar una nova millor marca europea de la distància, millorant la que ja tenia amb 2h 17m 22s des de l’any passat.

Aquest triomf, amb 2h 37m 15s, va permetre a María Pérez batre l’anterior plusmarca mundial que estava en possessió de la peruana Kimberly García, doble campiona del món, des del març passat, amb 2h 37m 44s.

La deixebla de Jacinto Garzón va tornar a somriure a la ciutat txeca després d’un 2022 marcat per les desqualificacions en l’Europeu i el Mundial però que no van fer minvar gens la confiança en la seva feina. De fet, el febrer passat es va convertir en campiona d’Espanya de la distància.

Notícies relacionades

«Les sensacions han sigut molt bones. Estic contenta amb el rècord del món, que no m’esperava, però en les dues últimes voltes hem lluitat, ens hem barallat, i tècnicament es nota la millora», va dir María Pérez a l’acabar la prova.

El pròxim gran objectiu de la temporada de l’andalusa és el Mundial de Budapest (Hongria) d’agost, en què vol competir en 20 i 35 quilòmetres.