Carreres populars

La marató de BCN torna a agafar impuls amb 15.000 inscrits

  • Els corredors estrangers recuperen protagonisme amb el 55% de participants i les dones representen el 25% d’inscripcions

  • Mapa | Aquest és el recorregut de la Marató de Barcelona 2023

La marató de BCN torna a agafar impuls amb 15.000 inscrits

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

La marató de BCN torna a xifres pròximes a les dels seus millors dies després que els estralls de la pandèmia afectessin la prova, amb la suspensió el 2020 i la celebració de dues edicions amb sis mesos de diferència (el novembre del 2021 i el maig del 2022). En l’última, poc més de vuit mil corredors van sortir als carrers de Barcelona. Una xifra que ara pràcticament s’ha doblat amb 15.000 inscrits per a la prova de demà. Els anys 2016 i 2017, la millor època de la prova barcelonina, se’n van superar els 20.000.

De nou, l’èxit de la capital catalana entre el runner estranger ha servit de motor per augmentar-ne les inscripcions. Seran corredors de 119 nacionalitats, que suposen el 55% de la inscripció. En canvi, l’auge d’altres maratons espanyoles, com les de València i Sevilla, ha reduït el nombre de participants que venen de la resta de comunitats. «Aquesta és la marató de la recuperació de les xifres. La participació femenina torna a ser del 25%, que iguala el percentatge més alt que havíem tingut en altres edicions», va remarcar ahir el regidor d’Esports, David Escudé, durant la presentació.

Etiqueta Gold Label

Notícies relacionades

Serà, a més, la primera edició amb etiqueta Gold Label, atorgada per la federació internacional d’atletisme (IAAF). La consideració permet als organitzadors de la Zurich Marató Barcelona obtenir una participació de més nivell. Els rècords obtinguts l’any passat per l’etíop Yihunilign Adane (2.05.52 hores) i el seu compatriota Meseret Gebre Dekebo (2.23.11) van ser decisius per a aquesta distinció. A Espanya, la de València en té una de superior, l’etiqueta platí, que comparteix, entre altres, amb les anomenades ‘majors’: Londres, Berlín, Nova York, Boston, Chicago i Tòquio.

Els organitzadors aspiren a rebaixar el rècord masculí a 2.04 per continuar trobant-se entre les 10 maratons més ràpides d’Europa. El turc d’origen kenyà Kaan Kigeh Ozbilen, amb una millor marca de 2.04.16 (València-2019), se suposa la principal carta per aconseguir-ho, junt amb el kenyà Kemboi Kimurer (2.05.19 a Milà-2021). L’etíop Zeineba Yimer Worku, amb una millor marca de 2.19.28 (València-2019), és la principal favorita femenina.