Òbit

Atletisme: Mor als 76 anys Dick Fosbury, l’home que va revolucionar el salt d’alçada

El jove de Portland va ser un dels grans noms dels Jocs de Mèxic-68 amb el seu estil d’esquena al llistó, que li va donar l’or olímpic

Atletisme: Mor als 76 anys Dick Fosbury, l’home que va revolucionar el salt d’alçada
1
Es llegeix en minuts
José Carlos Sorribes
José Carlos Sorribes

Periodista

ver +

Hi ha imatges de l’esport que queden per a la història, i la de Dick Fosbury saltant d’esquena en els Jocs Olímpics de Mèxic-68 és una d’aquestes. L’home que va revolucionar el salt d’alçada va morir diumenge, segons va anunciar el seu agent, per una recaiguda en el limfoma que tenia feia algun temps. Acabava de complir 76 anys el dia 8.

Fosbury, un jove de Portland (Oregon), va sorprendre el món als 21 anys quan es va proclamar campió olímpic amb l’estil batejat amb el seu nom, ‘Fosbury flop’, en la final olímpica. Va sorprendre per la seva manera d’enfrontar-se al llistó i per la marca, 2,24, amb la qual va fixar un nou rècord olímpic. Als Jocs Olímpics del Black Power, dels velocistes John Carlos i Tommie Smith amb el puny alçat amb un guant negre al podi, i del prodigiós salt de 8,90 de Bob Beamon, un espigat jove ros també va demanar el seu lloc en la història olímpica.

Notícies relacionades

Ni ell va imaginar llavors que la seva tècnica es convertiria en una revolució. Va ser una transformació radical que es va convertir en l’estil dominant, i va deixar per a la història la del salt ventral, de cara al llistó, amb noms tan insignes com el del soviètic Valeri Brummel.

Fosbury, no obstant, va tenir una carrera atlètica efímera. La va acabar quan no va poder classificar-se en els trials, les proves de selecció dels Estats Units, per als Jocs de Munic-72. Va reprendre llavors els estudis universitaris i es va llicenciar en Enginyeria Civil.

Temes:

Atletisme Mèxic