FUTBOL FEMENÍ

¿Per què les millors futbolistes estan renunciant al Mundial?

 Alexia Putellas, Wendie Renard, Aitana Bonmatí, Tiane Endler o Marie-Antoinette Katoto no aniran a la competició en les condicions actuals

¿Per què les millors futbolistes estan renunciant al Mundial?
2
Es llegeix en minuts
Inés Sánchez
Inés Sánchez

Periodista

Especialista en nutrició esportiva i preparació física en el futbol femení. Coautora d''El fútbol que no nos quisieron contar'.

ver +

Falten quatre mesos per a l’inici del Mundial i moltes de les millors jugadores del món no hi aniran. Després de l’auge del futbol femení les últimes temporades, les futbolistes es neguen a continuar conformant-se amb el mínim. Per la seva salut mental i física, renuncien a la selecció i a la Copa del Món sempre que no continuïn tractant-les com a professionals. Alexia Putellas, Wendie Renard, Aitana Bonmatí, Tiane Endler o  Marie-Antoinette Katoto són algunes de les futbolistes que no aniran al Mundial. Totes conformaven l’onze ideal de la Champions, i totes van jugar l’última final de la UWCL.

Les primeres a renunciar al Mundial van ser les 17 internacionals de la selecció espanyola, entre les quals hi ha Alexia, Aitana, Ona Batlle i Mapi León. Van demanar que no les convoquessin per la seva «salut mental». L’argument en totes les seleccions és el mateix: són molt lluny de la professionalitat. És també el que demana Endler, internacional amb Xile i seleccionada com la millor portera del món, a la seva selecció.

Aquest dissabte, quatre jugadores de la selecció francesa també s’han negat a anar al Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda. Guanyadores de la Champions amb l’Olympique, denuncien que les condicions del combinat nacional són encara molt lluny de la professionalitat. Primer va renunciar la capitana del combinat nacional francès, Wendie Renard i s’han anat afegint les seves companyes. Fins ara han renunciat Kadidiatou Diani, Marie-Antoinette Katoto i Perle Morroni.

La selecció del Canadà també va anunciar una vaga d’una setmana per les condicions actuals del combinat nacional. Encara no han cobrat el sou del 2022. Però van haver de posar fi a l’aturada per l’amenaça de la federació d’emprendre accions legals contra elles.

Notícies relacionades

Una altra selecció damnificada abans del Mundial és el Perú, que ni té seleccionador ni planificació d’entrenaments des que va començar l’any. «Això és molt decebedor des de la perspectiva d’una jugadora. Quan els competidors entrenen i juguen junts tot l’any i amb un entrenador constant. La nostra federació no té una inversió seriosa per al futbol femení. ¿Però esperen que ens conformem? És inacceptable», va denunciar Alexandra Kimball.

Per ara, el Mundial no comptarà amb la guanyadora de les dues últimes Pilotes d’Or ni tampoc amb cinc de les campiones d’Europa. Les futbolistes demanen un tracte professional pel que fa a viatges, entrenaments i un staff qualificat. Ada Hegerberg, una de les millors davanteres del món, ja es va plantar amb Noruega pel mateix motiu en l’últim Mundial. I la resposta de les federacions és comuna i immòbil. «Cap jugadora és imprescindible», al·leguen. La majoria de les federacions són molt lluny del tracte professional que sí que ofereixen Anglaterra o els Estats Units, precisament les guanyadores de l’última Eurocopa i Copa del Món.