Fitxatges

LaLiga guanya diners a costa de perdre talent en un mercat d’hivern pírric

Els clubs de Primera Divisió només han gastat 30 milions, 13 menys dels ingressats; la Premier n’ha invertit uns 800

LaLiga guanya diners a costa de perdre talent en un mercat d’hivern pírric
3
Es llegeix en minuts

La Premier League ha sigut, amb molta diferència, la competició que més diners ha invertit en fitxatges en aquest mercat d’hivern.

Bé, complert a 1 de febrer (o de setembre, tant és en aquest cas) el tràmit de ressenyar l’evidència, constatat que a l’hivern fa fred i que la pluja mulla, toca entrar en detalls. Els prop de 800 milions que han gastat els clubs anglesos aquest mes de gener no resisteixen cap comparació, però passa que, en aquest cas, LaLiga ni tan sols se situa als llocs de capçalera en aquest apartat.

El gener s’acaba amb tot just 30 milions d’euros gastats pels clubs de la Primera Divisió espanyola. Segons les dades que recopila Transfermarkt, és la setena lliga del món en despesa, per darrere de l’argentina i la nord-americana i al nivell de la russa o la Segona anglesa.

LaLiga, això sí, ha ingressat uns 43 quilos, gairebé un 80% procedents de la cessió de João Félix al Chelsea (valorada en uns 11), el traspàs d’Álex Moreno a l’Aston Villa (13,5) i el de Rulli a l’Ajax (8). I tan indubtable és que la principal competició espanyola ha guanyat diners, al voltant de 13 milions, en el mercat d’hivern que es va tancar la passada mitjanit com que ha perdut talent. I no poc.

Només set traspassos

Les sortides d’aquests futbolistes amb prou feines han sigut compensades per futbolistes de caixet. Només hi ha hagut set traspassos amb diners pel mig: César Montes (8 milions) i José Gragera (2,8) a l’Espanyol, Abner al Betis (7), Tsigankov al Girona (5), Memphis Depay a l’Atlètic (3, al Barça), Chris Ramos (2) Youba Diarra al Cadis (1,1) i Amallah al Valladolid (1). En total, sumant alguna cessió remunerada, uns 30 milions d’euros, només lleugerament per sobre del primer mercat d’hivern després de l’inici de la pandèmia, el de la temporada 2020/21.

L’últim dia amb prou feines va servir d’impuls en aquesta faceta. El Reial Madrid, com estava més que anunciat, no es va moure, no ho ha fet en tot el mes, ni per deixar sortir ni per deixar entrar. El Barça, per la seva banda, va fer un moviment menor: va traspassar Hèctor Bellerín a l’Sporting de Portugal. A més, va aconseguir per fi inscriure Gavi com a jugador del primer equip, després que un jutge obligués cautelarment LaLiga a fer-ho.

L’Atlètic, per la seva banda, va incorporar com a cedit el lateral Matt Doherty després de donar sortida a Felipe, rumb al Nottingham Forest per uns dos milions. Ja fa algunes setmanes va fitxar per tres milions el barcelonista Depay com a remei a les sortides de João Félix i Cunha.

El Sevilla, molt necessitat esportivament però ofegat en l’aspecte econòmic, s’ha hagut de conformar amb les cessions de Bryan Gil i Gueye, a més de la ja coneguda de Badé i la tornada d’Ocampos després del seu estrany préstec a l’Ajax. El Betis va aconseguir Ayoze cedit, després que el Vila-real (que no ha fitxat ningú malgrat perdre Rulli i Danjuma) baixés de la licitació després de veure frustrat el traspàs de Nico Jackson al Bournemouth. Denis Suárez, Gragera (tots dos a l’Espanyol), Ayoze Pérez (Betis) i Seferovic (Celta) van ser altres dels noms propis d’una recta final de mercat sense gaire substància.

350 milions del Chelsea

En termes globals, el Chelsea ha sigut el rei d’aquest mercat, amb una descomunal inversió d’uns 350 milions d’euros després de gastar-se’n 300 més a l’estiu. La guinda va ser ahir a la nit el fitxatge d’Enzo Fernández, procedent del Benfica per 120.

Notícies relacionades

La Premier (que compta amb 27 dels 30 fitxatges més cars del mercat mundial) va viure també altres moviments importants d’última hora, com l’arribada de Jorginho a l’Arsenal procedent del Chelsea (11,5 quilos), la de Pedro Porro al Tottenham des de l’Sporting de Portugal (40) i la cessió de João Cancelo al Bayern, després d’haver-se enfrontat amb el seu entrenador al Manchester City, Pep Guardiola.

A més, l’internacional Diego Llorente va fitxar per la Roma en qualitat de cedit. Isco, per la seva banda, segueix sense equip després de veure’s frustrat el seu acord amb el Union Berlín.

Sevilla: Gueye, Bryan Gil, Badé i Ocampos.

Atlètic: Depay i Doherty.

Betis: Abner i Ayoze.

Elx: Magallán, Nteka i Carmona.

Celta: Seferovic.

Espanyol: Montes, Denis Suárez, Pierre-Gabriel i Gragera.

Getafe: Villar

Mallorca: Augustinsson, Morlanes i Hadzikadunic.

Cadis: Diarra, Escalante, Meré, Guardiola, Chris Ramos i Roger Martí.

Almeria: Mariño i Luis Suárez.

Valladolid: Machís, Amallah, Hongla, Jovan Cabral i Larin.

Girona: Tsigankov i Callens.

La resta de clubs no han fitxat cap jugador.