Drets humans

Clam a les xarxes per frenar el Mundial i evitar l’execució del futbolista Amir Nasr-Azadani

Demanen que la FIFA faci servir el seu poder per evitar l’assassinat del jove, si és necessari, que aturin la final de l’Argentina contra França

Clam a les xarxes per frenar el Mundial i evitar l’execució del futbolista Amir Nasr-Azadani

TikTok @rodrirumi

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les xarxes socials s’estan abocant a intentar frenar l’execució d’Amir Nasr-Azadani, el futbolista iranià de 26 anys que ha sigut condemnat a mort per recolzar les protestes a favor dels drets de les dones al seu país.

Després que es conegués la notícia, innombrables usuaris han publicat mostrant la seva indignació en vista d’una pena tan desproporcionada, així com peticions de Change.org demanant que la FIFA faci un bon ús del seu poder per evitar la mort del jugador i, si és necessari, que aturin el Mundial de futbol que s’està disputant a Qatar, un país que tampoc és conegut, precisament, per respectar especialment els drets humans. Aquest diumenge es juga la final de l’Argentina contra França.

Una de les publicacions que més s’està viralitzant en xarxes socials és un vídeo de TikTok de l’argentí Rodrigo Rumi, en què el jove reflexiona sobre el que està passant: «Jo soc argentí, sento molt d’orgull per aquests jugadors que estan complint el seu somni i a sobre estan representant el meu país, però està passant una cosa terrible al món del futbol i ningú diu res. Aquests jugadors, que podrien frenar-se al camp o tots portar un distintiu, o directament no jugar un partit per aquest noi que volen matar, assassinar, penjar, com si fóssim animals».

@rodrirumi #amirnasrazadani #mundial #mundial2022 ♬ so original – Rodrigo Rumi

El vídeo acaba amb les següents paraules: «Em fa molta pena que els humans siguem així. Només ens unim per celebrar coses tontes, com un Mundial, però no per demanar coses així. Ni tan sols els animals són així de bèsties».

Notícies relacionades

Aquesta publicació acumula més de 600.000 reproduccions a TikTok, i també ha sigut àmpliament compartida per milers de persones a través d’altres xarxes socials i WhatsApp. En el seu compte, Rumi també ha publicat una altra versió del mateix vídeo subtitulada en anglès perquè el missatge arribi a més persones.

Fa temps que les organitzacions en defensa dels drets humans alerten que el règim iranià està accelerant les condemnes sense passar abans per un procés penal just, entre elles les de tres menors més, Amir Mohammad Jafari, Arian Farzamnia i ‎Amir Mehdi Shokrollahi, que haurien sigut condemnats a mort per ‘corrompre el món’, després d’assistir al funeral de la jove activista assassinada Mahsa Amini.