Candidatura olímpica

La decisió del COI de posposar el dictamen sobre la candidatura olímpica japonesa causa sorpresa al país

Es desconeixen els motius del COI, tot i que se sospita que les irregularitats que van afectar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 podrien ser al darrere de la decisió

La decisió del COI de posposar el dictamen sobre la candidatura olímpica japonesa causa sorpresa al país
2
Es llegeix en minuts

El Comitè Olímpic del Japó (JOC) ha expressat aquest dimecres la seva sorpresa per la decisió del Comitè Olímpic Internacional (COI) de posposar la decisió sobre la seu dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030, per als quals la ciutat nipona de Sapporo és candidata.

«Francament, estic sorprès», ha dir el president del JOC, Yasuhiro Yamashita, en declaracions recollides per l’agència local Jiji.

La ciutat del nord del Japó «té la majoria de les instal·lacions ja construïdes i aprofitables amb reformes», ha dit Yamashita, que també ha destacat que la capacitat de gestió del país asiàtic «està ben valorada» després de tirar endavant els Jocs d’estiu de Tòquio de l’any passat.

«Continuarem negociant amb el COI sobre l’agenda i els procediments concrets després de la decisió de la vigília», ha assenyalat, per la seva banda, l’alcalde de Sapporo, Katsuhiro Akimoto, en declaracions recollides per la cadena NHK.

El responsable del JOC també ha qualificat d’«imaginacions» la possibilitat que els creixents problemes legals que afecten l’organització de Tòquio 2020 i entitats associades puguin soscavar la candidatura de Sapporo.

Les autoritats japoneses han fet diverses detencions d’antics integrants del comitè organitzador de Tòquio 2020 i d’empreses subcontractades per aquesta entitat davant la sospita que van estar implicats en una xarxa de suborns relacionada amb la concessió de patrocinis per a l’esdeveniment.

El gegant publicitari nipó Dentsu, esquitxat pels presumptes suborns, és també objecte d’una investigació paral·lela sobre aparents irregularitats en les licitacions per organitzar els esdeveniments de prova dels passats Jocs Olímpics de la capital japonesa.

Aquestes causes obertes se sumen a una llarga llista d’escàndols protagonitzats per l’organització, fet que, sumat a la percepció que els Jocs hivernals podrien comportar inconvenients per als habitants de Sapporo, ha minat el suport popular a la candidatura japonesa per al 2030, tot i que els seus impulsors insisteixen a continuar endavant amb el projecte.

El COI va comunicar aquest dimarts que la decisió sobre la seu dels Jocs d’hivern 2030 no es votarà a la Sessió del 2023, com estava previst, sinó més endavant.

El COI va citar com a motiu la necessitat de més temps per discutir els reptes que plantegen el canvi climàtic i la sostenibilitat dels Jocs Olímpics d’Hivern.

Notícies relacionades

Junt amb Sapporo, les ciutats candidates per organitzar l’edició 2030 són Salt Lake City (EUA) i Vancouver (Canadà).

Estava previst que les tres candidatures coneguessin aquest mes quines entrarien a la fase següent de «diàleg dirigit» amb el COI per elaborar un projecte solvent i sostenible.