Atletisme
Beriso, Kiplum i Galimany eleven amb tres marques estratosfèriques la Marató de València
L’atleta etíop i el kenyà aconsegueixen la 3a millor marca femenina i masculina de la història, respectivament
L’atleta catalana bat un rècord d’Espanya que es mantenia infrangible des de fa 27 anys.
Per fi la Marató de València té dos records de caràcter internacional segons el nivell de qualitat que cada any mostra la prova reina, ja una referència mundial, en l’atletisme de ruta, que aquest diumenge ha congregat 30.000 participants procedents de molts punts del planeta –el 50% de la participació ha sigut estrangera–.
No va ser l’anhelat rècord del món en la seva versió femenina, ja que la favorita Letesenbet Gidey va acabar pagant l’esforç en els últims quilòmetres després d’arribar al quilòmetre 30 amb opcions serioses de batre la marca que la kenyana Brigid Kosge va marcar a la Marató de Chicago el 2019. Gidey finalment va haver de claudicar davant la seva compatriota Amane Beriso que va atacar a falta de cinc quilòmetres a la recerca de la victòria i intentar rebaixar aquesta marca mundial. Al final es va quedar en un temps formidable de 2 hores 14 minuts i 58 segons, a 54 segons de la marca de Kosgei.
Ben guiades per les llebres fins al quilòmetre 35, Gidey i Beriso van fer una cursa de menys a més, amb un pas pel quilòmetre 10 on perdien 37 segons, la mitja marató ja amb només 19 segons de retard i ja depassant el quilòmetre 30 ja estaven en registres de superar la marca de Kosgei amb 5 segons d’avantatge.
A partir d’allà Gidey va començar a pagar l’esforç i Beriso ho va aprofitar per anar-se’n en solitari fins a la passarel·la blava ja sense rival però batallant fins a l’últim metre per deixar per a la història un gran crono que la situa com la tercera millor maratoniana de la història.
Kiptum firma un debut de llegenda
En la terna de ‘possibles’, però encara amb l’anell de ser un dels ‘tapats’ perquè era el seu debut en la distància, el kenyà Kelvin Kiplum va trencar qualsevol pronòstic amb una victòria inapel·lable contra rivals de primer nivell com l’etíop Tamarit Tola, el gran favorit de la prova i, a la fi, tercer en la prova valenciana per darrere del tanzà Gabriel Geay.
A ritme totalment controlat per les llebres fins al quilòmetre 25 amb vista a batre el rècord del circuit, Tola va decidir després imposar un punt de velocitat més per reduir el nombrós grup d’atletes que formaven el grup al capdavant de cara a la segona meitat de carrera.
Aquesta estratègia va deixar en el quilòmetre 30 només tres corredors al capdavant, el mateix corredor etíop, el tanzà Geay i el debutant Kiptum.
Notícies relacionadesDesprés d’un parell de quilòmetres d’especulació en què Kiptum va demanar relleus i ajuda i no va obtenir resposta dels seus companys, el kenyà va fer un atac sec i dur que no van poder aguantar els seus rivals. Primer va caure Tola i després Geay. Des d’aquell moment, Kiptum va posar la directa a la passarel·la de la glòria de la Ciutat de les Arts a un ritme infernal per destrossar el rècord de la prova en més d’un minut i creuar la meta en unes espectaculars 2 hores 1 minut i 58 segons, tercera millor marca de la història, només per darrere de les de dos astres com són Eliud Kipchoge i Kenenisa Bekele.
¡POR FIIIIIIIIIIN @marta_galimany!
— atletismoRFEA (@atletismoRFEA) 4 de diciembre de 2022
𝗥𝗘́𝗖𝗢𝗥𝗗 𝗗𝗘 𝗘𝗦𝗣𝗔𝗡̃𝗔 𝗗𝗘 𝗠𝗔𝗥𝗔𝗧𝗢́𝗡
2️⃣:2️⃣6️⃣:1️⃣4️⃣ en @maratonvalencia
27 años después, caen los 2:26:51 en Ana Isabel Alonso 👏🏻 pic.twitter.com/aKJkjjuHu2
Rècord d’Espanya per a Galimany
L’atleta catalana Marta Galimany ha pogut treure’s l’espina –dos intents previs en què es va quedar a molts pocs segons d’aconseguir-ho– i s’ha convertit en la maratoniana més ràpida d’Espanya després de batre el rècord estatal aquest diumenge a València, amb un crono de 2 hores, 24 minuts i 16 segons, i trenca així una marca que es mantenia fixada des de fa 27 anys.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Protesta preventiva a Nou Barris La possible obertura d'una discoteca encén els veïns del barri de Porta
- Nomenament Borrell serà el nou president del ‘think tank’ barceloní Cidob
- Sánchez negociarà la quitació del deute autonòmic
- Apunt Campió nacional, perdedor global
- Resultats anuals La Fira arriba a un nou rècord i supera els 300 milions d’ingressos
- Pol Antràs: "Europa ha de reprimir l’instint de represaliar els aranzels de Trump"