Mundial de futbol

L’Iran amenaça les famílies dels jugadors si no es comporten «degudament» a Qatar

  • Les autoritats iranianes adverteixen als jugadors que les seves famílies s’enfrontaran a situacions de «violència i tortura» si no canten l’himne nacional

L’Iran amenaça les famílies dels jugadors si no es comporten «degudament» a Qatar
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Govern de l’Iran ha amenaçat els familiars de l’equip nacional en el Mundial de futbol de Qatar 2022 amb «l’empresonament o la tortura» si els jugadors de la selecció «no es comporten» degudament en el partit que avui juguen contra la selecció dels Estats Units, ha informat la cadena CNN.

Després de la negativa dels jugadors iranians a cantar l’himne nacional en el seu primer partit contra Anglaterra, el 21 de novembre, els jugadors van ser convocats a una reunió amb membres del Cos de la Guàrdia Revolucionària de l’Iran (CGRI), ha assegurat a la cadena nord-americana una font relacionada amb la seguretat del campionat.

Segons les fonts, les autoritats iranianes van advertir als jugadors que les seves famílies s’enfrontarien a situacions de «violència i tortura» si no cantaven l’himne nacional o si s’unien a alguna protesta política contra el règim de Teheran.

En el segon partit de la selecció iraniana, el 25 de novembre, en el qual va guanyar 2-0 el combinat de Gal·les, els jugadors sí que van cantar l’himne al començament del partit, segons es va poder comprovar per les imatges de televisió.

La font consultada per la CNN, que monitora de prop les agències de seguretat de l’Iran que operen a Qatar durant la Copa del Món, ha dit que desenes d’oficials del CGRI havien sigut reclutats per controlar els jugadors iranians, a qui no es permet barrejar-se fora de l’equip o reunir-se amb estrangers.

«Hi ha una gran quantitat d’oficials de seguretat iranians a Qatar recopilant informació i monitorant els jugadors», ha insistit la cadena.

Carlos Queiroz, l’entrenador portuguès de la selecció nacional de l’Iran, es va reunir per separat amb els oficials del CGRI després que s’haguessin traslladat les amenaces als jugadors iranians i a les seves famílies, ha dit la font.

I, segons el mitjà nord-americà, Queiroz ha dit als futbolistes iranians que poden protestar a la Copa del Món, però només dins de les normes de la FIFA.

La CNN també assegura que «en l’últim partit contra Gal·les, el règim [dels aiatol·là] hi va enviar centenars d’actors per crear una falsa sensació de suport a la selecció. Per al pròxim partit contra els Estats Units, el règim planeja augmentar significativament el nombre d’actors presents a l’estadi», ha detallat la font.

Notícies relacionades

L’Iran i els Estats Units disputen aquest dimarts un partit crucial del Grup B de la Copa del Món.

El règim autocràtic de Teheran s’enfronta des de fa setmanes a protestes a diverses ciutats del país que van començar per la mort de la jove kurda de 22 anys, Mahsa Amini, però que han evolucionat i ara els manifestants demanen el final de la República Islàmica fundada per l’aiatol·là Ruhollah Khomeini el 1979.