Així s’ha apropiat Luis Enrique de la Federació, la selecció i l’escenari

  • Multimèdia: la porra del Mundial de la secció d’Esports

Així s’ha apropiat Luis Enrique de la Federació, la selecció i l’escenari
5
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Doncs sí, ¿oi?, després de tres sonats i multitudinaris ‘twitch’ de Luis Enrique, amb més de 300.000 seguidors, és hora d’escriure alguna cosa. Sobretot d’escriure que no som tontos. De dir que, tot i que ell (i la Reial Federació Espanyola de Futbol) ho desmenteixin, el ‘twitch’ ideat pel seleccionador tot just trepitjar Doha (Qatar) ha sigut creat, potser –sens dubte–, per impuls, per modernitat, per diversió, per protagonisme, per entreteniment, com a arma comunicativa, però també –¡sisplau!– per mirar de trencar la paradeta de la premsa tradicional, per torpedinar els mitjans de comunicació i tenir-los pendents de la seva aparició.

Com diria el seu amic, col·lega i admirador Pep Guardiola, Luis Enrique ha creat el ‘twitch’ per demostrar que és el «puto amo», no només d’una selecció que és seva, absolutament seva, d’autor, on van els seus i no els millors, ni tan sols els que són titulars als seus equips, ni tan sols els que estan en millor forma, sinó els que l’obeeixen («si Luis Enrique ens diu que ens llancem per un precipici, ens hi llancem», va reconèixer Pedri), sinó que també és una demostració que en una debilitada federació, en què el president Luis Rubiales està sota la lupa del Govern i d’alguna maniobra comercial poc transparent, ell, Luis Enrique, fa el que vol, com vol i quan vol.

Hi ha qui diu, i jo m’ho crec, que tot, absolutament tot, està mil·limètricament pensat en el ‘twitch’ del seleccionador, tot i que no crec que l’error que Costa Rica és Sud-amèrica fos provocat per, després, ensenyar les fotografies de les seves vacances en aquell país, per cert, amb la seva filla Xana, que va morir l’agost del 2019, amb només 9 anys, tema, per cert, del qual mai, mai, mai, aquests mitjans de què ell tant es burla van dir res ni van escriure cap paraula. Ara, pel que sembla, ja se’n pot parlar.

Com també es pot parlar de la seva relació familiar amb Ferran Torres, nòvio de la seva filla Sira, ja que ha sigut el seleccionador qui ha destapat la capsa dels trons (¿això també era un muntatge?, si ho va ser, no sé quina gràcia li faria a Borja Iglesias, Iago Aspas i Gerard Moreno, per citar tres absents) al reconèixer que la seva extensió al camp és el davanter blaugrana perquè, si no, «la meva filla em talla el cap».

No deixa de ser curiós que ahir, el periodista que va preguntar a Ferran Torres sobre el tema fes la introducció a aquesta qüestió dient «aquest era un tema que nosaltres no volíem tractar, però com que ho ha comentat el seleccionador....» i el noi es veiés obligat a dir: «El míster i jo ho estem sabent marcar la diferència quan som família i quan som entrenador i jugador; ho estem portant molt bé». Vosaltres sí, els que pensen que et convoca perquè ets el seu futur gendre no sé si ho portaran tan bé.

És evident, o això és el que crec, que els periodistes pensin que el ‘twitch’ de Luis Enrique els arruïna la feina o que no la fan bé o que el que fan no val la pena. És més, és possible que l’alegria amb què el seleccionador s’expressi ompli pàgines i pàgines de curiositats com aquesta tirallonga de bicicletes i marques de bicis que va publicitar l’altre dia. De moment, tot són felicitacions i rialles, normal, la pilota encara no ha començat a rodar per a Espanya.

La personalitat de L.E.

«Luis Enrique ja n’ha vist de tots colors. Quan se’t mor una filla, que és el més bèstia que et pot passar en aquesta vida, et transformes, gires full i la teva closca ja és indestructible», explica Xavi Lucas, un dels psicòlegs esportius més reconeguts a Espanya i expert a treballar amb futbolistes, nois i noies, d’elit. «Si Luis Enrique es permet fer aquest ‘twitch’ és perquè veu un lideratge feble i qüestionat al capdavant de la Federació Espanyola, que no vol que es traslladi a la selecció. Per això Luis Enrique, que ja va voler fer-ho al Barça però allà el líder era Leo Messi, agafa la bandera de la selecció i els posa tots darrere seu».

«No siguem ingenus, Luis Enrique i el seu equip no fan passos en fals. Aquest l’han fet després de pensar-s’ho molt. No està improvisat i, per descomptat, tot i que ell hagi dit que potser se’n cansa, no crec que una derrota signifiqui el punt final d’aquesta idea, d’aquest joc, d’aquesta manera de relacionar-se amb els seus seguidors en una societat de trànsit», continua explicant Lucas.

«Als jugadors els encanta el protagonisme, el lideratge i el ‘twitch’ de Luis Enrique perquè saben que el seleccionador els aturarà totes les bales»

Xavi Lucas / Psicòleg esportiu d’elit

Lucas considera que el perfil de Luis Enrique, fins i tot quan era jugador, és un perfil psicològic «rígid, fort, molt fort, molt segur de si mateix, molt convençut del que fa, com ho fa i amb quins objectius ho fa; és un líder i, com a tal, vol gent que el segueixi».

Tots darrere de L.E.

Notícies relacionades

Quan li preguntes a Lucas si pensa que aquest joc que el seleccionador ha posat en marxa pot afectar el grup, el psicòleg riu: «¿Afectar?, els jugadors n’estan encantats perquè ells se saben, se senten, superprotegits per Luis Enrique, saben que ell és qui els aturarà totes les bales i per això aquest ‘twitch’ i la figura del seleccionador fa que es fidelitzin al màxim amb ell. Aquesta no és la selecció de Luis Enrique, és la selecció i la Federació de Luis Enrique, tothom, incloent-hi el qüestionat president Luis Rubiales, estan protegits per la immensa personalitat del seleccionador».

Lucas creu que Luis Enrique està en això per passar-s’ho bé, per divertir-se, per fer el que li agrada i com li agrada, provoqui o no, agradi o no als altres. «Ell, repeteixo, ja ha girat full. S’ha endurit tant, tant, amb la pèrdua de la seva filla petita que, després de girar full, té la sensació, no que sobreviurà a tot, sinó que res ni ningú el pot afectar. Per això s’atreveix a tot. I, per això, fins i tot perdent, continuarà donant la cara i apareixent en el seu ‘twitch’. Aquells que pensin que el final d’aquest divertit repte arribarà quan Espanya perdi el seu primer partit a Qatar estan molt equivocats. O no coneixen Luis Enrique».