La indústria de l’esport

Les pistes de Piqué sobre el mercat d’hivern

Les pistes de Piqué sobre el mercat d’hivern
2
Es llegeix en minuts

Gerard Piqué va disputar aquest dissabte el seu últim partit al Camp Nou. Es retira. I no ho fa per una lesió que donaria tota la lògica a fer aquest anunci quan només ha transcorregut un quart de la temporada 2022-2023. Però hi ha una altra raó que dona tot el sentit del món al moment escollit. La introducció del Mundial de Qatar a l’hivern ha destrossat el normal funcionament del curs esportiu tradicional, i ha provocat que el mercat estival de fitxatges no mogués tot el que podria haver mobilitzat una vegada que els ingressos ja no estan tan afectats per la pandèmia. Dit d’una altra manera, molts clubs es van moure sabent que el mercat d’hivern podria tenir el mateix valor que el que històricament tenia el de l’agost.

¿La raó? Ja no es buscaran només solucions per canviar ràpidament rumbs adversos, sinó que molts ja van concebre que en aquesta finestra es podrien concretar moltes operacions considerades com a part de la planificació corrent del 2022-2023. Uns, perquè confien que alguns dels seus futbolistes es poden revaloritzar en el campionat de seleccions i obtenir les plusvàlues que necessiten per quadrar els comptes; a més, amb més coneixement de causa de les seves necessitats. Sense anar més lluny, l’Atlètic i el Barça ja saben que necessitaran vendre més del pressupostat per compensar les ràpides eliminacions.

Per contra, altres sabran si realment disposen de més diners del que esperaven tenir, una vegada ja està més aclarit l’horitzó sobre quant realment es podrà generar per línies de negoci directes com són les quotes d’abonats, la taquilla general i la venda de marxandatge. És a dir, que qui va actuar més cautament davant el risc possible d’un nou episodi de contagis o un altre factor problemàtic ara sí que estarà en disposició de moure’s en el mercat.

Notícies relacionades

«Ens agafa a peu canviat», admetia Fernando Roig, president del Vila-real CF, sobre la marxa d’Unai Emery a l’Aston Villa en ple curs. Ple curs per a qui no tenia intenció de participar d’aquest mercat estival –ho serà literalment en part de Llatinoamèrica–, però tornar a començar per a molts d’altres. I és que al gener quedaran dos terços de la temporada per desenvolupar.

I que tot això passi és especialment important perquè el futbol espanyol va palanquejar la rendibilitat dels últims anys amb la compravenda de jugadors. I, després de tancar el cicle 2019-2022 amb unes pèrdues afegides de gairebé 1.000 milions (el 60% són del Barça), un primer exercici de nou en positiu seria una bona notícia.

El gran desembarcament de Legends