Escacs

Hans Niemann va fer trampes més de cent vegades segons una investigació

La plataforma Chess.com revela que en alguns casos el jugador nord-americà ho va fer en tornejos amb premis en metàl·lic en joc

Hans Niemann va fer trampes més de cent vegades segons una investigació
3
Es llegeix en minuts

El gran mestre nord-americà Hans Niemann «probablement va fer trampes» més de cent vegades segons les dades revelades per la plataforma Chess.com, la més seguida en escacs per internet, arran de la polèmica suscitada per les acusacions del campió del món, el noruec Magnus Carlsen, després d’haver perdut, en partida presencial, contra el nord-americà el mes passat a la Sinquefield Cup de Saint Louis (Estats Units).

Aquella derrota, i les sospites envers el seu rival sobre el tauler, van induir Carlsen a retirar-se d’aquest torneig després de tres rondes i, al cap de pocs dies, a abandonar, en només dos moviments, la seva partida contra el mateix adversari en el torneig Julius Baer per internet.

Niemann, de 19 anys, va confessar, després del primer incident, que havia fet trampes en partides ‘online’ quan tenia 12 i 16 anys, però va negar que les hagi fet mai sobre el tauler presencial. La plataforma Chess.com revela, per contra, que Niemann va fer trampes més vegades i més recentment del que va admetre: en més de cent partides jugades en aquest portal, incloses algunes en tornejos amb premis en metàl·lic en joc i fins a l’any 2020 inclusivament, tot i que un informe, de 72 pàgines, reconeix que no té «dades estadístiques concretes que Niemann fes trampes en la partida que el va guanyar a Carlsen, ni en qualsevol altra en escacs sobre el tauler».

Mètodes per detectar ajudes externes

Chess.com, que està en negociacions per comprar l’empresa Play Magnus Group del campió mundial, assegura que no ha rebut cap pressió del noruec i que no li va anticipar cap de les seves decisions, a més de precisar que Carlsen no va tenir coneixement de les suspensions imposades per la plataforma a Niemann fins que aquest mateix les va confessar públicament.

El portal, que assegura tenir 90 milions d’usuaris, utilitza diversos mètodes per detectar ajudes externes il·legals en les seves partides, analitzant, entre altres aspectes, les coincidències dels moviments fets per un jugador amb els recomanats pels mòduls informàtics, actualment imbatibles per a qualsevol humà.

La Federació Internacional d’Escacs (FIDE) té oberta, per la seva part, una investigació, a càrrec d’un panel de tres experts, sobre la controvèrsia suscitada per les acusacions de Magnus Carlsen contra Niemann. La Comissió de Joc Net de la FIDE, presidida per la lituana Salomeja Zaksaite, va decidir actuar d’ofici en el cas, que ha aixecat una gran polèmica en el món dels escacs i s’espera que la seva investigació conclogui en el termini de tres mesos.

El comunicat de Carlsen

Abans de l’informe de Chess.com i la investigació de la FIDE, Carlsen havia emès un comunicat en el qual afirmava que Niemann «ha fet més trampes –i més recentment– de les que ha admès públicament». En una carta dirigida al seu «estimat món dels escacs», Carlsen escrivia: «En la Copa Sinquefield 2022 vaig prendre la decisió professional sense precedents de retirar-me del torneig després de la meva partida de la tercera ronda contra Hans Niemann. Una setmana després, durant el Champions Chess Tour, vaig renunciar contra Hans Niemann després d’haver jugat només una jugada».

El campió del món pensa que «les trampes en els escacs són un gran problema i una amenaça existencial per al joc» i creu que «els organitzadors dels escacs i tots els que es preocupen per la puresa del joc haurien de considerar seriosament l’augment de les mesures de seguretat i els mètodes de detecció de trampes».

Notícies relacionades

«Crec que Niemann ha fet més trampes –i més recentment– de les que ha admès. El seu progrés sobre el tauler ha sigut inusual, i al llarg de la nostra partida en la Copa Sinquefield vaig tenir la impressió que no estava tens o, fins i tot, plenament concentrat en el joc en posicions crítiques mentre em superava amb negres d’una manera que crec que només pocs jugadors poden fer. Aquesta partida va contribuir a canviar la meva perspectiva», va explicar el noruec, que no ha presentat proves concretes contra el nord-americà.

Niemann, número 49 del rànquing mundial d’escacs, va derrotar a Saint Louis amb negres Carlsen, fet que va posar fi a la ratxa de partides sense perdre que el campió del món havia prolongat fins a les 53.