Eurocopa femenina 2022

El llegat que deixa una Eurocopa de rècord

  • Anglaterra es va coronar a Wembley després d’un torneig amb excel·lents audiències que dona un reconeixement al futbol femení

El llegat que deixa una Eurocopa de rècord
8
Es llegeix en minuts

Va finalitzar l’Eurocopa amb una Anglaterra campiona i reforçada. Feia un any que el país mostrava una evident aposta pel futbol femení. I ha acabat de demostrar-ho. L’any dels rècords del femení, el país inventor del futbol ha aconseguit deixar un llegat.

Rècords d’audiència i assistència

L’amfitriona es va alçar amb el trofeu continental davant la seva afició en una competició de rècord, al polvoritzar els registres totals d’assistència. Amb 87.192 aficionats a les grades de Wembley a la final, superen el registre màxim de la masculina del 1964, entre Espanya i la Unió Soviètica, que es va disputar davant 79.115 espectadors a l’Estadi Santiago Bernabéu.

Va ser també el tercer partit femení amb més assistència, només superat per dos partits del FC Barcelona femení al Camp Nou, en l’anada de quarts i de la semifinal de la Champions, amb 91.553 espectadors davant el Reial Madrid i 91.648 contra el Wolfsburg.

L’Eurocopa 2022 ha duplicat els 240.055 espectadors de l’edició del 2017 als Països Baixos, fet que ha elevat la presència a 574.875 aficionats. D’aquesta manera, la fase final del 2022 compta amb les xifres d’assistència més altes per a una Euro femenina, després que la marca de fa cinc anys ja es veiés superada durant el partit de la segona jornada entre França i Bèlgica.

D’altra banda, l’Euro el 2022 ha sigut la competició femenina més vista en la història de TVE, firmant un registre de mitjana de 1.485.000 espectadors. Els partits d’Espanya també van ajudar a arribar al rècord al sumar un total de 3.056.000 espectadors i una quota del 27,1% durant la pròrroga dels quarts de final davant Anglaterra.

Anglaterra, la més golejadora de la història

El conjunt liderat per Sarina Wiegman ha marcat una època. Han protagonitzat un campionat perfecte, 6 victòries de 6, 22 gols a favor i només 2 en contra. Amb aquest balanç, han superat l’Alemanya del 2009 com la selecció més anotadora d’una Eurocopa (21 gols).

El combinat nacional anglès va ser la gran triomfadora d’aquesta Eurocopa, per equip, ambient i per la superioritat mostrada. I va complir el seu paper de favorita derrotant Alemanya en la pròrroga. Imposant-se a la vuit vegades campiona, inicien una nova era en el futbol femení i sumen el seu primer títol en el palmarès.

La selecció espanyola: una Eurocopa amb mirada al Mundial

Espanya no ha viscut l’Eurocopa del canvi que esperava. La lesió d’Alexia Putellas i Jenni Hermoso, primera i segona millor jugadora del món, abans que s’iniciés la cita, va tenir incidència dins i fora del camp. En els primers partits la falta de gol va castigar el combinat nacional, que no va aconseguir classificar-se com primera de grup.

Es va enfrontar a la futura campiona en els quarts de final, partit en el qual va competir i fins i tot va ser superior durant els primers 70 minuts. Però Anglaterra va remuntar i va deixar fora el conjunt de Jorge Vilda. Malgrat això, i amb el Mundial previst per al juliol del 2023, l’equip té raons per creure en el seu potencial i lluitar per donar una versió millor a la següent temporada.

Popp iguala la fita de Platini (1984)

Són molts els èxits que ha aconseguit Popp en aquesta competició. Però el més destacat és que s’ha convertit en la primera futbolista de la història a marcar en cinc partits consecutius. Només hi ha un jugador amb els mateixos números. Michel Platini ho va fer a l’Eurocopa del 1984. També és, junt amb Mead, la màxima golejadora de l’Eurocopa. Totes dues han anotat sis gols, igualant el rècord d’Inka Grings el 2009.

La futbolista s’ha convertit en una referència per a Alemanya en aquesta Eurocopa. Després de no ser en les últimes dues cites per lesions –ruptura de lligaments de turmell el 2013 i ruptura de menisc el 2017– ha demostrat la seva vàlua en aquest torneig.  «Molta gent ja m’havia descartat i he pogut demostrar que continuo sent una jugadora a tenir en compte», va explicar, emocionada, després de finalitzar el primer partit contra Dinamarca. El seu caràcter i temperància al camp han animat les seves companyes per competir al màxim nivell. Amb 31 anys, ha superat la seva batalla interna contra les lesions i està preparada per continuar fent història.

Primer torneig amb compensació per als clubs

L’Eurocopa femenina del 2022 ha sigut el primer torneig a posar en pràctica la iniciativa de la UEFA de compensar econòmicament els clubs que tenen jugadores dins del torneig d’estiu. La suma de minuts, el risc de lesions i el desgast físic són factors a tenir en compte abans de començar un temporada, ja que condicionen l’arrencada del campionat, i la UEFA ha decidit recompensar els clubs per això.

Diversos jugadors, tant en el futbol femení com masculí, s’havien queixat de no tenir prou descans entre les competicions de clubs i seleccions, ja que el nombre de partits per temporada creixen a causa de les noves competicions i tornejos.

Com va dir Courtois, «no som robots» i la vida del jugador ha d’estar valorada perquè entre els partits i viatges els jugadors disposen de molt poc temps de descans. Per valorar aquestes ‘hores extres’ de les futbolistes al jugar la competició europea, la UEFA ha decidit remunerar el club per dies absents de la jugadora que està amb la seva selecció. La recompensa per jugadora són de 500 euros per dia que falten, deixant al Barcelona un total de 148.000 euros de compensació.

Mead: Bota d’Or i MVP

Beth Mead ha sigut la peça clau en la selecció anglesa per aixecar el títol europeu. L’extrem de l’Arsenal ha firmat una Euro de pel·lícula, aconseguint la mateixa Eurocopa i la Bota d’or i MVP de torneig en aspectes individuals, un ple de títols. Pixeu ha participat en 11 dels 20 gols que ha marcat la seva selecció en tot el torneig, marcant sis dianes i repartint cinc assistències.

Els registres de Mead en l’Euro són d’estrella mundial, però no s’ha d’oblidar en el gran estat de manera que arribava l’anglesa abans del torneig, amb 20 gols i 13 assistències en els últims 18 partits. L’estrella de l’Arsenal es revalua en aquesta Eurocopa després de conduir la seva selecció cap al títol.

Les entrenadores demanen pas

Tres de les quatre semifinalistes estaven entrenades per una dona, i és que aquesta ha sigut l’Euro més femenina, tenint sis entrenadores de 16 en tot el torneig.

L’Eurocopa, a més, firma un altre rècord, ja que una competició internacional no hi havia comptant mai amb tantes mares, arribant a ser 14 en tota la competició. La conciliació de futbol i maternitat ja és una realitat per les ajudes que reben les jugadores per part de la Federació per facilitar que puguin compaginar feina i família.

En la selecció espanyola, l’única mare és Irene Paredes, però en la selecció d’Islàndia compten amb cinc mares. La realitat és que es podria fer un onze inicial de mares en una competició internacional, i disposant de banqueta.

Huerta, primera àrbitra espanyola en una Eurocopa

L’espanyola Marta Huerta d’Aza va arbitrar el partit inaugural de l’Eurocopa femenina de futbol entre l’amfitriona Anglaterra i Àustria, que es va disputar a Old Trafford davant de gairebé 70.000 espectadors, i es va convertir en la primera col·legiada espanyola a ser àrbitra principal en una Eurocopa.

Huerta de Aza va estar acompanyada a la banda de Guadalupe Porras, mentre que dos espanyols més, José María Sánchez Martínez i Guillermo Cuadra Fernández estaven designats com a àrbitres de VAR i AVAR, respectivament. Huerta de Aza i Guadalupe Porras també estan preseleccionades per FIFA per ser al pròxim Mundial Femení absolut d’Austràlia i Nova Zelanda, que tindrà lloc el pròxim estiu del 2023.

Golejada d’una Eurocopa: Anglaterra, 8 - Noruega, 0

El segon partit de la fase de grups entre Anglaterra i Noruega va batre el rècord del partit amb més gols en una Eurocopa femenina. Les angleses van treure l’artilleria al golejar la suposada segona millor selecció del grup, i van deixar un registre difícilment de superar.

Les jugadores angleses van aconseguir marcar sis gols abans del descans i van baixar de marxa en el segon temps, podent fer una destrossa a la selecció noruega que va viure com un rodet els passava per sobre. Com a dada, la Selecció anglesa va batre el seu propi rècord al superar els 6-0 que va marcar contra Escòcia en l’Euro 2017.

Doble campiona

Notícies relacionades

Sarina Wiegman és la dona rècord en aquesta Eurocopa. L’entrenadora de la selecció anglesa ha aconseguit dues fites en una al ser la primera entrenadora a guanyar dues Eurocopes amb dues seleccions diferents, i guanyar l’Eurocopa entrenant un país que no és el teu de naixement.

Wiegman va guanyar el 2017 l’Eurocopa entrenant el seu país, els Països Baixos, al guanyar la final contra Dinamarca per 4-2. L’exfutbolista ha volgut continuar batent rècords i els ha aconseguit amb la selecció anglesa, després de firmar un torneig sense cap fissura.