FUTBOL FEMENÍ

Les entrenadores de l’Eurocopa demanen pas

  • Només 6 dels 16 equips van apostar per tenir una dona a la banqueta. Però han demostrat el seu potencial. De les 4 semifinalistes, 3 estan dirigides per una seleccionadora.

Les entrenadores de l’Eurocopa demanen pas

@Lionesses

2
Es llegeix en minuts

La realitat ha superat la ficció aquesta temporada i ho continua fent en l’Eurocopa femenina. Els rècords del Camp Nou en la Champions League i els aconseguits a Anglaterra evidencien que el camí avança cada vegada més de pressa. Però no per això el camí deixa de ser llarg. Per aquest torneig, només 6 de les 16 seleccions d’aquesta Eurocopa van apostar per una dona per a la seva banqueta. Però Anna Signeul, Corinne Diacre, Irene Fuhrmann, Martina Voss-Tecklenburg, Milena Bertolini i Sarina Wiegman ja han demostrat la seva vàlua. De les 4 seleccions classificades per a les semifinals, 3 estan dirigides per dones. Elles marquen el camí de les següents generacions.

Anglaterra-Suècia

Anglaterra no es va arriscar amb Sarina Wiegman. La primera internacional neerlandesa a arribar als 100 partits amb la seva selecció venia de ser campiona d’Europa i subcampiona del món amb els Països Baixos. I ara vol replicar aquests èxits amb l’amfitriona. Ja ha aconseguit revifar el talent de l’equip i plasmar el joc que no es va veure els anys anteriors. L’equip va aconseguir arrasar els rivals de la fase de grups i va remuntar in extremis contra Espanya en quarts de final. Són les grans favorites per aixecar l’Eurocopa a Wembley.

L’amfitriona s’enfrontarà dimarts vinent (21h) a Suècia, l’única selecció de les semifinals entrenada per un home. Històricament és un dels millors combinats nacionals. Van ser les guanyadores de la primera Eurocopa i han aconseguit molt bons resultats gairebé totes les edicions. Tot i que no han protagonitzat un inici de torneig tan espectacular com el d’Anglaterra, continua sent una de les quatre millors seleccions del continent. La potència física de l’equip serà el principal punt feble de les de Wiegman. En clau blaugrana, aquest partit enfrontarà dues futures companyes, Rölfo i Bronze. Totes dues han tingut un paper transversal amb les seves respectives seleccions.

Alemanya-França

Notícies relacionades

«Falta coratge per apostar per una entrenadora», va afirmar Voss-Tecklenburg, que evidencia la necessitat de tenir referents en l’esport. Ella va tenir en la seva carrera l’exemple de Tina Theune-Meyer, que va ser seleccionadora d’Alemanya entre 1996 i el 2005, període en què el país germànic es va emportar quatre edicions de l’Eurocopa. És la primera semifinal a què arriben des del 2013 i ho fan invictes i sense haver encaixat encara cap gol, amb un balanç d’11-0. Tenen l’oportunitat de continuar fent història i talent no els falta. Compten amb algunes de les millors jugadores del continent: Popp, Däbritz, Magull, Oberdorf i Huth, entre altres.

Dimecres (21h), Alemanya s’enfrontarà contra França, que està sota les ordres de Diacre, la primera dona a entrenar un equip masculí. A la seleccionadora li sobra el coratge de què parla Voss-Tecklenburg per continuar deixant empremta al seu país. I igual que Alemanya, està ple d’estrelles. Aquest combinat nacional compta amb moltes de les campiones d’Europa amb l’Olympique de Lió. Ja ha fet història amb la selecció femenina classificant-la per a les primeres semifinals de l’Eurocopa de la seva història. Van superar per la mínima una altra de les candidates al títol, els Països Baixos. Tot i que el resultat no mostra la realitat. A la selecció francesa li van sobrar oportunitats per golejar, però la solidesa defensiva del rival i el brillant partit de Van der Gragt van impedir un marcador més gran.