Torneig de Candidats d’escacs 2022 (10a jornada)

Escacs: El tauró Nakamura, el dofí Caruana i l’unicorn Rapport

La classificació després de la 10a jornada està comandada per Nepomniachtchi amb 7 punts, seguit d’un triplet format per Caruana, Nakamura i Ding amb 5,5, Radjabov en té 4,5 i Rapport, Firouzja i Duda en tenen 4. 

Escacs: El tauró Nakamura, el dofí Caruana i l’unicorn Rapport

@FIDE_chess / Stev Bonhage

2
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Entenent que l’estratègia és saber què has de fer i la tàctica, com fer-ho, podem convenir que Fabian Caruana té un dèficit en el segon terme. L’enciclopèdic escaquista nord-americà persegueix atropelladament en aquestes partides finals Nepomniachtchi, que manté un punt de renda en la classificació a falta de quatre jornades. Un rival, el rus, amb qui Caruana ja s’ha enfrontat en dues ocasions en aquest torneig i en totes dues va evidenciar falta de força. Va disposar de situacions de superioritat posicional, però li va faltar valor per arraconar Nepo.

Sense èpica no hi ha glòria

Fabiano és un escaquista d’una consistència infranquejable, però l’audàcia no és entre els seus registres, atesa la seva naturalesa cautelosa. És un dofí entre taurons. Acostumat a digerir les victòries remugant els seus rivals, no és capaç de llançar-se a la jugular dels seus adversaris quan es descuiden. I sense èpica no hi ha glòria. Així, va deixar escapar viu un afortunat Nepo, per més que el mestre Leontxo García sempre ens adverteixi que «en escacs la sort no influeix».

Ara Caruana juga accelerat buscant el KO davant d’escaquistes que encara estan sencers. Davant Duda, un rival de perfil molt estable, el nord-americà va mostrar el seu perfil més agressiu. Però una agressivitat descontrolada que el va acabar comprometent i que el va fer caure derrotat davant el polonès, la seva primera victòria. Nepo, que ja juga amb la calculadora a la mà i té mig títol a la butxaca, es va limitar a firmar taules en 36 moviments davant Radbajov i ja suma 10 jornades continua sense collir derrotes.

Notícies relacionades

Si Caruana és un dofí, Rapport és un unicorn. Un escaquista que juga buscant el plaer al tauler. Un hedonista que mostra desafecte pel triomf i la derrota. Jugador d’una gosadia gairebé suïcida (el seu sacrifici de cavall contra Ding va aixecar gairebé una ovació a la sala de premsa) firma partides d’heterodoxa bellesa. Aquest dimecres, tanmateix, es va enfrontar a un Ding inspirat. El xinès millora a mesura que passen els dies, com si la seva aclimatació progressiva a Madrid pesés en el seu joc. Va arribar sol, sense entrenador ni familiars, però cada dia hi ha més paisans seus que l’esperen a la porta del palau de Santoña per animar-lo. I ell, tímid entranyable, ho agraeix tant com el seu joc. La partida, que va concloure amb triomf esplendorós de Ding, va ser pur caviar.

Finalment, Nakamura va prometre espectacle i està complint perquè la meitat de les seves partides no van acabar en taules. L’streamer és un tauró quan ensuma sang i aquesta vegada va devorar el prodigiós Firouzja, que continua pagant la seva inexperiència, després de quatre hores buscant-se les pessigolles. Naka i Ding ja han agafat Caruana en la segona posició, un avenç molt rellevant tenint en compte que, si Carlsen compleix la seva amenaça de no defensar la seva corona per fàstic davant Nepo, el rus s’enfrontarà al segon per determinar qui succeeirà Magnus. Aquest dijous hi ha un interessant Firouzja-Nepomniachtchi en el qual l’iranià intentarà donar la campanada i el rus voldrà amarrar un triomf que ja té a la mà. Madrid continua fent parlar.

Temes:

Escacs