L’aposta de Luis Enrique

¿Per què Gavi brilla més amb Espanya que amb el Barça?

El centrecampista blaugrana s’ha convertit en l’estrella d’Espanya, amb el seu rol de «jugador total», participant en defensa i en atac.

¿Per què Gavi brilla més amb Espanya que amb el Barça?

@sefutbol

4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Fa uns dies Luis Enrique va realitzar unes declaracions cridaneres sobre Gavi: «Amb ell tinc la sensació que és un gran desconegut per al futbol espanyol, fins i tot per al que el té a prop. No només corre, és que amb pilota té molt perill. És un interior pur i té gol, ja ho veureu en el futur». El seleccionador, que va apostar per Gavi quan encara era un projecte al Barcelona, ha encertat. Lucho afirma que fa «anys veu vídeos d’ell. Quan la gent el veu jugar en el Barça, només veu un jugador defensor. És molt més».

Jugador total

Jugador totalL’asturià li demana, més ben dit li exigeix, que sigui un «jugador total». Que participi en tasques defensives, però també s’afegeixi a l’atac. Fruit d’això va arribar el seu primer gol amb la selecció a Praga. Quan pitjor ho passava Espanya, davant una Txèquia tancada i amb el marcador en contra, el blaugrana va aparèixer a l’àrea, es va canviar la pilota de peu i li va donar a baix buscant la part de baix del pal per marcar l’empat. Gol que el converteix en l’internacional més jove que marca amb Espanya. Gavi li matina una setmana a Ansu el registre deixant-lo en 17 anys i 304 dies.

Una de les claus del pas endavant de Gavi en aquests partits és que davant l’absència de Pedri, Luis Enrique li ha demanat més presència en atac. Una ordre irreversible. És a dir, Lucho vol que aquesta confiança que ha guanyat ofensivament la mantingui quan torni Pedri, que formarà amb Gavi i Busquets la medul·lar de la selecció en el Mundial. Perquè Gavi té molta més llibertat a Espanya que en el Barça. A l’asturià li va enamorar la seva barra i la seva agressivitat, tant defensiva com ofensiva. 

 

El seleccionador suís, Murat Yakin, destaca la intel·ligència del blaugrana: «És increïble que amb aquesta edat sigui capaç de manejar així els conceptes del joc, assimilar tantes coses amb tan sols 17 anys.» L’únic que relativitza l’explosió de Gavi és el seu company Busquets, que demana temps: «No li veig les coses que he vist en altres companys que he tingut. Encara li falta molt per entendre el joc de posició que estem intentant fer i no sé si és perquè no l’hi han inculcat del tot o perquè encara és molt jove».

 

El Gavi del Barça i el Gavi de la selecció són el mateix jugador. Si s’observen algunes diferències, aquestes arrelen en el diferent context en el qual juga, tot i que el rol posicional que exerceix el futbolista sol ser el mateix: centrecampista interior, bé per la dreta o per l’esquerra. En el Barça ha arribat a jugar fins i tot d’extrem, tant amb Koeman com amb Xavi.

 

Gavi sembla brillar més de vermell que de blaugrana, tot i que la campanya del seu debut ha sigut extraordinària. Amb 17 anys, i després de debutar en la tercera jornada, ha sigut capaç de disputar 45 els 53 partits oficials. Ha sigut el quart de la plantilla en partits, només superat per Ter Stegen, Busquets i Frenkie de Jong, i setè en minuts: Piqué, Araujo i Alba en van sumar més. Els números parlen d’un altíssim rendiment sostingut de Gavi.

 

El joc del Barça i de la selecció difereixen en alguns dels seus mecanismes interns de funcionament i també per les peculiaritats dels rivals. Els que s’enfronten al Barça solen ser més defensius, amb la qual cosa hi ha menys espais. Gavi habita les zones més denses del camp i veu reduïda la seva brillantor. No només ell. Qualsevol jugador té més problemes sense espais per moure’s i sense temps per decidir per l’assetjament de l’adversari.

Mirar abans de rebre

Mirar abans de rebreUna de les recomanacions habituals de Xavi a Gavi és que miri sempre, constantment, abans de rebre la pilota per saber on és el company i on és el rival per triar la millor opció; que miri per detectar l’espai lliure i no acudir a una zona a la qual s’ha de desplaçar un company; que miri per anticipar-se a la pressió i cometre menys faltes i rebre’n menys, també; que miri per no estar a la mateixa altura d’un altre jugador o en la mateixa línia de passada.

Notícies relacionades

 

L’habilitat en el maneig de la pilota, el control a la recepció, la conducció en carrera i el seu canvi de ritme converteixen Gavi en un jugador excepcional per a la seva edat. Luis Enrique va atraure per a ell tota la pressió quan el va fer debutar, i es va convertir en el més jove de la història de la selecció. Amb el Barça toca rendir al màxim nivell d’exigència cada quatre dies. El desafiament de Xavi ara és veure el Gavi de la selecció de blaugrana.