La gran cita de la terra batuda

Rafa Nadal guanya el 14è Roland Garros

El de Manacor es mostra indestructible a la Philippe Chatrier i aconsegueix el vint-i-dosè títol de Grand Slam

2
Es llegeix en minuts

El tennista espanyol Rafa Nadal ha vençut el noruec Casper Ruud en tres sets a la final de Roland Garros i s’alça per 14a vegada en la seva carrera com a vencedor del torneig més important del món sobre terra batuda, amb tota l’experiència i favoritisme per engrandir el seu idil·li i llegenda a París.

El de Manacor, que aquest dissabte va complir 36 anys, s’ha mostrat indestructible a la Philippe Chatrier (6-3, 6-3 i 6-0) i, malgrat tots els girs del 2022, ha aconseguit la 14a Copa dels Mosqueters i el 22è Grand Slam. «Allò d’Austràlia va ser més sorprenent, això, al cap i a la fi, és Roland Garros», va dir Nadal després de la semifinal.

(EN AMPLIACIÓ)

L’espanyol va tornar aquest any després de sis mesos d’inactivitat per la intervenció del peu esquerre. La tornada va ser pensant en el primer ‘gran’ de la temporada i el balear va alçar el títol a Melbourne remuntant un 2-0 al rus Daniïl Medvédev. Nadal va encadenar 20 victòries seguides, tres títols, fins a Indian Wells.

Al Masters 1.000 es va trencar una costella, que li va impedir competir la final i el va deixar fora de combat sis setmanes. Nadal va reaparèixer a Madrid, però sense ritme i a sobre amb els problemes que sempre li dona l’altura de la capital. A més, el peu es va rebel·lar i encara va molestar més a Roma, on va cedir en el segon partit.

Pendent del físic i del perill que encarnaven Novak Djokovic i Carlos Alcaraz en el mateix costat del quadro, Nadal va anar agafant velocitat a París fins a l’accelerada tremenda davant el número u. ‘Nole’ va patir l’èpica, entrega i qualitat en moments delicats de Nadal i en semifinals ho va fer Alexander Zverev.

La batalla contra l’alemany va tenir un desenllaç abrupte quan, just en el punt que enviava el segon set al ‘tie-break’, el número tres del món es va torçar el turmell i no va poder tornar. Tot apuntava a un duel per al record, tres hores d’intercanvi amb un Nadal superlatiu i un Zverev que no llançava la tovallola.

La victòria 111 va ser agredolça, tot i que l’espanyol va deixar una reacció increïble en el primer set i una altra, ja que semblava de rutina en el segon, però l’opció està servida perquè l’espanyol la torni a fer grossa a París. Amb les dues últimes actuacions i un palmarès inigualable, Nadal serà molt favorit davant un Ruud que somiava amb aquest moment quan entrenava a la Nadal Academy.

Notícies relacionades

El noruec, que va tombar en semifinals el croat Marin Cilic, va demostrar que, als 23 anys, és un especialista en terra. De fet, el número vuit del món és el jugador amb més victòria en aquesta superfície des del 2020. El noruec, vuit vegades campió a l’ATP –-set a tornejos sobre argila--, va fer el gran salt a París.

Fins aquesta segona setmana, el millor resultat del nòrdic en un ‘Grand Slam’ eren els vuitens de final de l’Obert d’Austràlia 2021, amb què a la capital gal·la, Ruud ha superat els seus límits àmpliament fins a la primera final. El joc el té, però haurà de ser capaç de treure’l quan diumenge jugui per primera vegada davant Nadal i ho faci on el balear va aixecar el seu regnat.