El futur del projecte olímpic

Lambán exigeix a Pedro Sánchez que «posi ordre» en el COE

El president del Govern d’Aragó reuneix els alcaldes i empresaris del Pirineu aragonès

Lambán gasta gairebé l’última bala per a la negociació per uns Jocs d’Hivern 2030 i sol·licita una reunió amb el president espanyol per lluitar per una candidatura «en igualtat»

Lambán exigeix a Pedro Sánchez que «posi ordre» en el COE
4
Es llegeix en minuts

El president d’Aragó, Javier Lambán, gastarà gairebé l’última bala per intentar reencarrilar la negociació amb el Comitè Olímpic Espanyol per aconseguir una candidatura als Jocs 2030 «en igualtat» i sol·licitarà una reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per exigir-li que «posi ordre» en el COE davant els seus intents de dissenyar una candidatura amb «manifesta desigualtat i desequilibri».

El cap de l’Executiu aragonès convocarà a una reunió demà a les 10.00 hores al Pignatelli els alcaldes i empresaris del Pirineu aragonès, amb els quals abordarà com està la situació respecte a la candidatura olímpica i les possibles alternatives que s’han de seguir, ara que el COE ha anunciat que farà el seu camí sense comptar amb els governs d’Aragó i Catalunya.

Lambán va respondre aquest dimarts tan sols a una pregunta dels periodistes sobre els Jocs 2030, des d’Osca, on l’Executiu va anunciar una nova inversió de 230 milions d’euros que crearà més de 200 llocs de treball directes.

En la seva resposta, que va ser una al·locució de més de set minuts, Lambán va assegurar que «el president del COE ja ha amenaçat amb una candidatura tècnica, entre cometes, que em temo que serà molt semblant a la que des de sempre ha defensat la Generalitat de Catalunya».

El president aragonès va fer un relat dels fets, tal com els veu el Govern d’Aragó, que fa gairebé un any que reclama que la candidatura conjunta sigui «en peu d’igualtat» i que denuncia els intents de Catalunya, i després del COE, perquè aquest projecte olímpic es basés, principalment, en les demandes de la Generalitat i el disseny de la candidatura que ja havia preparat anteriorment.

Lambán va recordar la visita de Sánchez, Iceta i Blanco a mitjans de setembre en què es va rubricar el compromís que la candidatura «s’elaboraria en peu d’igualtat absoluta entre les dues comunitats autònomes i amb un repartiment equilibrat i igualitari de les proves tant en qualitat com en quantitat, cosa que a mi em va tranquil·litzar molt».

No obstant, va prosseguir el president aragonès, «ja aleshores, perquè cal dir que el Govern de Catalunya no ha enganyat ningú, la Generalitat deia amb tota claredat que la candidatura seria una candidatura catalana i que, en tot cas, Aragó seria escenari d’alguns jocs o proves menors per a les quals Catalunya no tenia els espais més adequats».

«Se’ns va plantejar que la Champions es jugaria al Pirineu català i que al Pirineu aragonès es jugaria un campionat domèstic de futbol 7», va valorar Lambán.

Atesa aquesta situació, va insistir el mandatari aragonès, el Govern aragonès ha intentat «reconduir la candidatura», i ha reclamat que fos «igualitària, equilibrada», i partint de la base que, «en termes de neu, superfície i qualitat de les estacions, Aragó no està en absolut per sota de Catalunya; pot ser que estigui fins i tot millor».

No obstant, va reconèixer que aquests esforços no han tingut fruits. Tot i que des de l’organisme olímpic insisteixen que en l’última reunió, la celebrada ahir, es van posar diverses opcions sobre la taula, Lambán va assegurar que «l’última proposta del COE és igual a la penúltima i antepenúltima, pràcticament idèntica a la que Catalunya plantejava des del principi». «És a dir, la Generalitat ha imposat el seu model i el COE l’ha acceptat», va dir Lambán.

«Però nosaltres no la podem acceptar. Per a nosaltres, el Pirineu aragonès és la joia de la Corona. Hi estem invertint molt. Des d’Aragó, en els últims anys hi hem invertit prop de 50 milions d’euros. I ara, pràcticament tots els fons que arribaran a Aragó procedents d’Europa per al turisme els destinarem al Pirineu, per ampliar les superfícies esquiables i per millorar les tres valls», va recalcar.

El líder del quadripartit va assegurar que aquest esforç «no el podem dilapidar», i va incidir en la idea traslladada dilluns sobre la pèrdua de competitivitat davant un competidor directe en l’àmbit de l’esquí.

«No el podem devaluar compartint candidatura amb l’altre Pirineu, el català, que és el nostre competidor comercial i que, de desenvolupar-se els Jocs en els termes del COE, quedaria amb l’atracció absoluta dels focus, perquè allà es disputarien les proves de més qualitat, es disputaria l’esquí alpí sencer i veritable, malgrat que Aragó té pistes esplèndides per a això, i Aragó quedaria reduït al paper de simple comparsa, fet que devaluaria el seu propi producte des del punt de vista comercial i d’atracció de turistes, cosa que, sota cap concepte, crec que no podem fer», va insistir.

Atès el caràcter «polític» de totes les decisions del COE, va criticar Lambán, recorre a l’única porta que encara no ha tocat oficialment, malgrat la insistència dels grups de l’oposició, la trucada a Sánchez.

El líder socialista aragonès va constatar que el seu Govern «no té cap confiança en el COE» i, com que va ser el president del Govern d’Espanya el que es va comprometre a una candidatura «en igualtat», va anunciar que reclamarà a Pedro Sánchez «que faci bones aquelles paraules i intervingui per evitar que aquest projecte tan il·lusionant definitivament descarrili per la manifesta desigualtat i desequilibri amb què s’està plantejant».

Notícies relacionades

«Em dirigiré al president, l’hi reclamaré i m’agradaria molt que el president posés ordre en tota aquesta qüestió», va reclamar.

A més de sol·licitar una entrevista amb el president, segons va avisar Lambán, el Govern d’Aragó «es reserva un altre tipus d’accions, de tipus polític, perquè per desgràcia ja no estem parlant de qüestions tècniques, que mai no han prevalgut, i sento molt haver arribat a aquesta situació», va concloure, sense respondre a cap pregunta més dels periodistes.