Cas Raqueta

La Fiscalia va haver d’enviar la Policia Judicial a la Federació de tennis de Madrid per obtenir informació

El Ministeri Públic va recórrer als agents després de rebre documentació «parcial» i «explicacions exculpatòries»

La Fiscalia va haver d’enviar la Policia Judicial a la Federació de tennis de Madrid per obtenir informació
3
Es llegeix en minuts
Roberto Bécares

La Federació de Tennis de Madrid (FTM) es va negar fins en dues ocasions a facilitar tota la informació i documentació que li requeria la Fiscalia de Madrid sobre l’autocontractació del president de l’organisme, Juan Luis ‘Tati’ Rascón. El Ministeri Fiscal considera que sobre aquests fets pesen indicis dels delictes d’administració deslleial o malversació de cabals públics.

Per aquestes actuacions, que van tenir lloc el 2016, el titular del Jutjat d’Instrucció número 43 de Madrid, Fernando Fernández Olmedo, ha imputat el president de l’FTM i el gerent, Juan Bautista Avendaño Iglesias, que hauran de declarar en qualitat d’investigats en les pròximes setmanes.

La fiscal María Valencia Fernández fa constar en la seva denúncia que la Federació madrilenya va respondre als seus requeriments de documentació sobre la contractació de Rascón i les resolucions de la Comissió Jurídica de l’Esport respecte a això «de manera parcial i amb explicacions exculpatòries». Ho va fer Juan Bautista Avendaño com a gerent de l’organisme.

Resposta incompleta

Davant aquesta actitud, va ser la Policia Judicial, a petició de la Fiscalia de Madrid, la que va requerir novament aquesta informació, «responent, si bé no de manera completa», prossegueix el Ministeri Públic en l’esmentada denúncia, que ha convençut el jutge Fernando Fernández Olmedo.   

En concret, d’acord amb l’escrit de l’òrgan fiscal, la Federació «no va aportar els documents remesos a la Tresoreria General de la Seguretat Social que emparin la sol·licitud» d’alta en aquesta de José Luis Rascón, «ni l’acta o acord de l’Assemblea General que estableix que el seu càrrec serà retribuït ni la seva quantia».

«Amb relació a això últim s’afirma que ni als estatuts ni en la normativa de les federacions madrilenyes s’estableix la necessitat d’aprovació de la retribució en un apartat separat a l’aprovació de pressupostos», aprecia el Ministeri Públic.

«No s’aporten els documents»

Així mateix, la fiscal María Valencia Fernández constata en el seu escrit que el 19 de juliol del 2021 va rebre una segona tanda d’informació de la Federació, a través d’Avendaño. «Cal ressenyar que dels documents que s’havien sol·licitat, no s’aporten els documents remesos per la Federació de Tennis Madrilenya a la Tresoreria General de la Seguretat Social que emparin la sol·licitud d’alta a Juan Luis Rascón del 6 d’octubre del 2016 ni l’acta o acord de l’Assemblea General que estableix que el seu càrrec serà retribuït i la seva quantia», prossegueix el document, de l’11 d’agost del 2021.

El jutge Fernández Esteban cridarà a declarar com a investigats Rascón i Avendaño per la decisió del primer d’autocontractar-se amb un sou mensual de 10.530 euros, cosa que suposaria una suposada desviació de fons de 568.520 euros.

La primera vegada

Notícies relacionades

El magistrat ha adoptat aquesta decisió després que la fiscal María Valencia Fernández presentés una denúncia contra els dos càrrecs del tennis madrileny: «Pot comprovar-se que si bé el càrrec de president de l’FTM pot ser retribuït, això ha de ser aprovat per l’Assemblea general, sense que en aquest cas consti cap acord respecte a això. Sent la primera vegada que el càrrec del president passava a ser retribuït, sorprèn que no hi hagi un acord exprés, la necessitat del qual sembla inferir-se de la norma», especifica la fiscal en la denúncia.

Per això la representant del Ministeri Fiscal considera sorprenent que no hi hagi una acta que reculli la decisió d’adjudicar un sou al president de la Federació, per la qual cosa creu que almenys fins a final d’any Juan Luis Rascón va estar cobrant l’esmentada remuneració sense acord: «L’alta a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) de Juan Luis Rascón és com a empleat de la Federació amb un contracte tipus 1 d’alta direcció que és precisament la relació laboral que nega la Federació Madrilenya de Tennis que existeixi entre ella i Juan Luis Rascón», uns fets que vulnerarien el Reglament electoral vigent en l’organisme en el moment en el qual es va donar d’alta com a treballador de la Federació, que va ser el 6 d’octubre del 2016.

Temes:

Madrid