FUTBOL A SÈRBIA

L’excepció de l’Estrella Roja: càntics a favor de Rússia i defensa de l’acord amb Gazprom

El general manager del club de Belgrad defensa l’acord amb la gasística russa, carrega contra la UEFA i contra la «histèria antirussa»

L’excepció de l’Estrella Roja: càntics a favor de Rússia i defensa de l’acord amb Gazprom

Twitter.com/@crvenazvezda_en

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé tot el futbol europeu s’ha posicionat en contra de la invasió d’Ucraïna. A més dels missatges de condemna a l’agressió de Rússia, la UEFA i el Schalke alemany han decidit rescindir els seus contractes de patrocini amb Gazprom. El gegant energètic, la companyia més gran russa i en la qual el Kremlin és l’accionista majoritari, no perd, no obstant, el patrocini a l’Estrella Roja de Belgrad, alineat amb la plaça Roja de Moscou: el seu general mànager ha carregat contra la UEFA i la «histèria antirussa a tot Europa» mentre els seus aficionats van fer càntics en recolzament a Rússia durant l’últim partit.

«Si no fos per Gazprom, la pregunta és si existiria l’Estrella Roja. Les persones que estimen l’Estrella Roja mai oblidaran el que Gazprom va fer pel club», explica en el ‘Daily Mail’ el general manager del club, Zvezdan Terzic. «Gazprom porta amb l’Estrella Roja des del 2010 i va ser amb nosaltres quan ens van amenaçar els pitjors problemes financers».

El portaveu del club va anar més enllà, destacant els llaços històrics entre Sèrbia i Rússia i criticant la decisió de la UEFA d’expulsar els equips russos de les seves competicions. «La política ha interferit per sobre del raonable en l’esport. No aprovem el que la FIFA i la UEFA han fet als clubs russos. No hi ha cap base en el dret internacional. Ara hi ha histèria antirussa a tot Europa. El poble rus és a prop del poble serbi i sempre ho estarà».

«Russos i serbis, germans per sempre», corejaven els aficionats de la secció de bàsquet en l’últim partit d’Eurolliga, igual que van fer els seguidors que es van desplaçar dijous a l’estadi del Vozdovac.

Fins a l’esclat de la guerra, Gazprom esponsoritzava el Zenit de Sant Petersburg, l’Estrella Roja de Belgrad i el Schalke. Aquest últim va anunciar dilluns que, a més de treure la marca del pit de la seva samarreta, posava fi a 15 anys d’una aliança que reportava nou milions d’euros anuals.

Notícies relacionades

L’Estrella Roja seguirà portant la marca a la casaca en tots els seus partits, inclosos els d’Europa League. El duel davant el Glasgow Rangers de vuitens de final (ronda a la qual el club serbi, com el Barça, ha arribat) serà l’únic de les competicions que organitza la UEFA en què es veurà el logo de l’empresa russa.

Gazprom patrocinava fins dilluns la Champions, la Youth League, la Supercopa d’Europa, la Nations League i l’Eurocopa, a més de la Champions de futbol sala.