RÚSSIA - ESPANYA (25-26)

Els Hispans pateixen fins a l’últim segon per batre Rússia en l’Europeu

• Espanya se sobreposa a un mal partit amb una gran reacció en la segona meitat i després que Soroka fallés un llançament de set metres amb el temps ja complert

• Un empat contra Noruega diumenge asseguraria el pas a semifinals, tot i que dimarts encara hi hauria una altra oportunitat contra Polònia

Martin Divisek / Efe

3
José María Expósito

Un mal dia i després d’un final d’infart (un penal fallat per Rússia amb el temps complert), Espanya ha aconseguit aquest divendres a Batrislava la seva sisena victòria consecutiva en l’Europeu d’handbol, cosa que el deixa molt a prop de les semifinals. La campiona continental de les dues últimes edicions va ser desencertada en atac en la primera meitat i fluixa en defensa durant gran part de la segona, però va reaccionar a temps per eixugar un desavantatge de quatre gols i acabar guanyant després que Soroka fallés des dels 7 metres.

Amb 6 punts en el seu caseller i a l’espera del que passi en els partits d’aquesta tarda a la resta de duels, els Hispans tenen a la seva mà la classificació per a la lluita per les medalles, que podria arribar diumenge contra Noruega o dimarts en l’últim xoc contra Polònia. Espanya, en qualsevol cas, té xarxa. El sisè pas consecutiu a semifinals està encarrilat.

«Aquest era l’objectiu que volíem», deia Pérez de Vargas sobre aquestes ja molt pròximes semifinals. «Estem fent un camí sense falta, però encara tothom té opcions i hem de lluitar fins al final. Sabem que amb un punt podem ser a semis, però ara és moment de descansar, analitzar el partit d’avui i ja demà pensar en Noruega», ha analitzat el porter, que va fregar el just l’últim i decisiu llançament. «Guanyar així també ajuda a donar confiança a l’equip», ha afegit.

Que Rússia plantaria cara va quedar clar des del principi. El porter Victor Kireev es va posar la disfressa d’heroi i va resoldre els dos primers clars contraatacs dels quals van disposar els Hispans en el partit. Encara en la primera meitat hi hauria un tercer, i un penal aturat, i dues parades més gens fàcils que van fer dubtar en atac una Espanya que no va saber explotar els extrems.

Per contra, Rússia treia rèdit del seu contragol i del seu contraatac. Cada canvi atac-defensa era un calvari per a l’equip de Jordi Ribera, que va tardar a ajustar aquesta situació. Ho va aconseguir segons entreveia el descans. La defensa per fi va aconseguir frenar Rússia i dues accions consecutives de Chema Márquez li van donar a Espanya el primer avantatge de dos (10-12) en tot el partit poc abans d’anar-se’n als vestidors.

A poc que els Hispans afinessin la punteria en atac, tot feia pensar que la setena victòria consecutiva en el torneig cauria pel seu propi pes, però Rússia es va entossudir que no fos així. La defensa hispana va començar a fer aigües i Corrales, a gran nivell en la primera meitat, va deixar de parar. Rússia, que només havia anotat 11 gols a la primera mitja hora, en va anotar 8 en els primers 10 minuts de la segona meitat, en especial un Santalov (8 gols) que castigava una vegada i una altra fins a donar-li al seu equip un avantatge de quatre gols que semblava gairebé definitiva (22-18).

Pérez de Vargas i la defensa 5-1 van ser les apostes de Ribera per aconseguir una reacció que havia de ser imminent. I ho va ser. En poc més d’un minut, Ángel Fernández, Jorge Maqueda i Aleix Gómez van deixar en un la diferència. Un partit nou, que Espanya va anar cuinant des d’aleshores a foc lent. Un gol de l’extrem esquerrà del Barça va equilibrar el marcador a 10 minuts del final i a falta de 5 l’extrem dret culer va posar per davant els Hispans.

Una bona defensa, un seguríssim Pérez de Vargas i un robatori d’Agustín Casado, més crucial amb aquesta acció fins i tot que amb els seus 7 gols, van mantenir per davant Espanya fins a l’última acció. Amb 7 segons per jugar, Rússia va disposar d’un últim atac per empatar el xoc. Pérez de Vargas va aturar el llançament forçat de Shishkarev sobre la botzina, però mentre els Hispans celebraven el triomf els àrbitres revisaven l’acció i decretaven uns 7 metres per una petita obstrucció d’Ángel Fernández. Soroka, no obstant, va estavellar el seu llançament a la fusta després que Peérez de Vargas toqués el just.

Una ajustadíssima victòria per als Hispans que els deixa molt a prop de les semifinals i manté immaculada la seva trajectòria en el torneig, en el qual s’ha imposat en les dues últimes edicions i on ja encadena 17 partits sense perdre (16 victòries i un empat).