LLIGA DE CAMPIONS

L’Atlètic, el Barça, el Sevilla i el Vila-real es juguen la vida a la Champions

  • Cinc clubs espanyols van començar la Champions i només el Reial Madrid té el lloc assegurat a vuitens. Els altres afronten l’última jornada sense marge d’error. 

L’Atlètic, el Barça, el Sevilla i el Vila-real es juguen la vida a la Champions
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

L’Europa League conquistada pel Vila-real davant el Manchester United va permetre que Espanya comencés la Champions amb cinc representants, una cosa que només havia passat el 2015, amb el València en lloc del submarí groc. En aquella edició, van quedar fora en la fase de grups els andalusos i els valencians. Aquest curs perillen quatre de cinc, una mostra més de la decadència de la Lliga espanyola en comparació, especialment, amb la Premier, que ja té els seus quatre representants en la següent fase: el Chelsea, el Manchester City, l’United i el Liverpool. 

El Reial Madrid és l’únic club espanyol que ha arribat a l’última jornada amb els deures fets. Només li queda completar la feina: sumar un punt a casa davant l’Inter per assegurar-se el primer lloc. ’Peccata minuta’ si es compara amb el drama que els espera als altres, començant per l’Atlètic de Madrid, que serà el primer a jugar-se la vida amb la seva visita a Porto, aquest dimarts.

Més risc

La derrota a casa contra el Milan en l’última jornada ha deixat els blanc-i-vermells, finalistes el 2014 i el 2016, en una posició molt delicada. Ni tan sols depenen de si mateixos per ser a vuitens. Necessiten guanyar obligatòriament a l’Estádio do Dragao i que el Milan no guanyi a San Siro el Liverpool, que té el liderat assegurat. «Les paraules no serveixen de res, serveixen els fets i confio absolutament en el meu equip. Hi crec perquè entreno amb ells, conec el seu caràcter i hi confio», va dir aquest dilluns el Cholo Simeone en un dels seus clàssics discursos motivadors. 

«Les paraules no serveixen de res, serveixen els fets. Crec en el meu equip»

Diego Simeone / Entrenador de l’Atlètic

Tampoc seria la primera vegada que l’Atlètic consuma un fiasco a la Champions. El desembre del 2017 ja va quedar fora en la fase de grups a l’acabar tercer després d’empatar els dos partits contra el Qarabag. El Chelsea i la Roma van passar a vuitens i els blanc-i-vermells van jugar una Europa League que van guanyar contra el Marsella. Ara el risc és encara més gran, ja que poden acabar últims del grup i acomiadar-se d’Europa.

Triple desafiament

Dimecres arribarà el triple repte per al Barça, el Sevilla i el Vila-real. El club blaugrana sí que depèn de si mateix, però ha de consumar una proesa: guanyar el Bayern a Munic. Si no ho aconsegueix, podria passar a vuitens si el Dinamo de Kíev, ja eliminat, és capaç de puntuar a Lisboa contra el Benfica.

Les dues opcions semblen complicades. Només s’ha de mirar el barem de les cases d’apostes, que paguen a 4,20 la victòria catalana i a 5,50 l’empat dels ucraïnesos a Lisboa. La victòria alemanya i portuguesa cotitzen a 1,65 i 1,30, respectivament. S’ha de ser molt optimista per creure en la supervivència de l’equip de Xavi, que passaria a l’Europa League si acaba tercer.

El grup mortal

La incertesa més gran es viu al grup G, amb els quatre clubs amb opcions de classificació, entre els quals el Sevilla, que té els comptes clars: només es classifica si guanya al camp del Salzburg. Fins i tot seria primer si venç i el Lilla cau a Wolfsburg. Si els andalusos, ara tercers, fallen a Àustria, podrien acabar últims, per la qual cosa no jugarien ni tan sols l’Europa League, competició que han conquistat cinc cops.

Notícies relacionades

El Vila-real, finalment, també es jugarà la classificació a domicili. Amb l’United ja classificat, l’equip d’Unai Emery necessita un punt en la seva visita a l’Atalanta per ser al sorteig del 13 desembre. Si perden a Itàlia, cauran eliminats, cosa que suposaria un cop en una temporada que tampoc està sent massa convincent a la Lliga. El tècnic ha cuidat amb carinyo Gerard Moreno perquè arribi a punt a la final contra l’Atalanta, que va empatar a la Ceràmica (2-2). 

La Champions tanca la fase de grups aquesta setmana amb 11 equips a la recerca de les 5 places vacants per als vuitens. Més tranquils estaran els ja classificats: l’Ajax, el Bayern, el Liverpool, l’United, el City, el Chelsea, la Juventus, el PSG, l’Sporting de Lisboa, l’Inter i el Reial Madrid.