LIGUE 1 FRANCESA
L’arribada de Messi impulsa la retransmissió internacional de la lliga francesa

L’arribada de Lionel Messi al PSG l’estiu passat ha donat un impuls a la difusió televisiva del campionat francès en diferents països, amb un increment dels contractes firmats i dels espectadors registrats en alguns territoris. Segons la cadena BeIn Sports, que gestiona els drets internacionals de la Lliga de Futbol Professional (LFP), sis nous països han començat a retransmetre el campionat gal des que l’argentí va canviar Barcelona per la capital francesa.
A més, el nombre d’espectadors al nord de l’Àfrica i a l’Orient Mitjà, que segueixen aquesta lliga a través d’un canal propi de la cadena qatariana, s’ha incrementat de forma important, amb una pujada del 76% en el clàssic entre el PSG i l’Olympique de Marsella del 24 d’octubre. El fitxatge pel PSG del sèxtuple guanyador de la Pilota d’Or ha col·locat la lliga francesa en una situació privilegiada per atraure espectadors. Messi va arribar a un club en què ja hi havia altres grans estrelles, com el brasiler Neymar, el jugador més car de tots els temps, per qui el PSG va pagar 222 milions d’euros, i el francès Kylian Mbappé, el segon més onerós amb 180 milions.
Messi, una altra lliga
No obstant, l’arribada d’aquestes dues estrelles al club de la capital el 2017 no ha tingut el mateix efecte en la reactivació de l’interès per la lliga francesa que la de Messi. L’argentí, que va arribar lliure després que el Barça no li renovés el contracte, ha demostrat ser una empenta més gran, que s’ha deixat notar en l’activitat de BeIn Sports, que paga almenys 75 milions d’euros a la LFP per la comercialització dels drets de retransmissió del campionat a l’exterior.
La cadena qatariana, propietat del mateix fons sobirà que té el PSG, ha firmat contractes perquè la lliga francesa pugui veure’s a sis nous països per al període 2021-2024, per això es compten ja 213 territoris. A Bèlgica, on el campionat gal no es retransmetia des de fa tres anys, el canal Eleve Sports s’ha quedat amb els drets aquesta mateixa setmana.
Una cosa similar ha passat a l’Índia i el Vietnam, on les cadenes Viacom 18 i Reddentes Sports, respectivament, han reactivat els contractes que havien deixat en suspens fa unes temporades. S’hi afegeixen dos països escandinaus, on han sigut canals nous els que s’han quedat amb aquests drets: A Suècia, Amedia, i a Noruega, Bonnier. Amb aquestes firmes, BeIn Sport ha superat ja el mínim que té garantit amb la LFP per la comercialització internacional dels drets del campionat, per això les dues entitats podran repartir-se els beneficis. És una de les poques bones notícies que la televisió ha donat al futbol francès els últims anys, marcats per la retirada de l’espanyola Mediapro, que va deixar en suspens un contracte de més de 1.000 milions d’euros.
A canvi, ha firmat un contracte amb Amazon per a la difusió del 80% dels partits per uns 250 milions d’euros, molt lluny de les xifres inicialment previstes. La venda dels drets internacionals de la lliga francesa, malgrat progressar, continuen molt lluny de la dels seus veïns. La Premier anglesa ingressa uns 1.500 milions anuals; l’espanyola, uns 900 milions, i la italiana, uns 370 milions.
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Successos Un policia fora de servei evita el suïcidi d'una dona en un pont de la Gran Via de Barcelona
- 23 JUGADORS Torna Lewandowski per a la Champions contra l’Inter i Balde no arriba a temps
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Educació Radiografia de l’abandonament escolar prematur a Catalunya: on es concentra i quines mesures s’estan prenent
- En una interlocutòria El Suprem rebutja l’intent d’exmagistrats i fiscals d’investigar l’emèrit per delictes fiscals