BRASIL - COLÒMBIA (1-0)

El Brasil derrota Colòmbia i posa rumb al Mundial de Qatar

Un gol de Paquetá, amb assistència de Neymar, classifica la ‘canarinha’, sense que Coutinho disputés un sol minut

El Brasil derrota Colòmbia i posa rumb al Mundial de Qatar
4
Es llegeix en minuts
EFE

El Brasil va suar aquest dijous per derrotar una aguerrida Colòmbia i continuar amb la seva marxa triomfal en les eliminatòries sud-americanes, gràcies al solitari gol de Lucas Paquetá, que va servir perquè la ‘canarinha’ s’asseguri la seva presència en el Mundial de Qatar el 2022 amb sis partits d’anticipació.

Amb assistència de luxe de Neymar, la tercera en aquestes eliminatòries, el mitjapunta de l’Olympique de Lió va desencallar en el minut 71 un matx travat, gris i sense ritme al Neoquímica Arena de São Paulo. El blaugrana Philippe Coutinho no va disputar ni un minut.

Després d’una primera part molt discreta, l’equip de Tite es va reactivar amb les entrades de Vinícius Júnior i Antony, que van revolucionar el partit i fer anar en orris la bona tasca defensiva de l’equip de Reinaldo Rueda.

La selecció colombiana va tenir les seves oportunitats en la primera meitat, però se li va acabar la gasolina en la segona i ara estarà obligada a derrotar el Paraguai a Barranquilla per no complicar-se la vida. El Brasil s’enfrontarà a l’Argentina, a San Juan.

Amb aquest triomf, el Brasil segueix invicte i líder absolut de les eliminatòries sud-americanes, amb 11 victòries i 1 empat en 12 jornades.

La seva classificació és un fet. Colòmbia va caure provisionalment del quart al cinquè lloc, que dona dret a jugar una repesca. Suma 16 punts i una ratxa preocupant: tres empats i una derrota. Quatre partits sense marcar gols.

Inici dubitatiu

La ‘canarinha’ va aconseguir el timó del partit per la via ràpida, però li va costar engegar el motor en la freda nit de São Paulo. Colòmbia, ben tancada amb una línia de quatre defenses i cinc centrecampistes, no els va donar un respir. Marcatge fort i ni un mil·límetre d’espai.

Tot i que el primer acabament va ser un xut des de lluny de Barrios, el Brasil va continuar consolidant el seu domini inert. Als de Tite els va costar un món arribar a l’àrea de David Ospina, en part per l’excelsa tasca defensiva dels cafeters.

Li va faltar, a més, alegria, verticalitat i creativitat. Va mostrar la seva pitjor versió. Quan Neymar està inspirat aconsegueix resoldre aquests problemes. Avui el 10 no ho va estar i fins i tot el van treure de polleguera.

Colòmbia va seguir amb el seu pla. Duván Zapata la va tenir en un obús que va marxar a prop de l’horitzontal i Jefferson Lerma per poc no culmina una jugada assajada.

El partit es va anar tornant aspre per moments. Hi va haver una infinitat d’interrupcions, diverses enganxades entre els jugadors i bastantes mirades desafiadores.

Enmig d’aquesta tensió, en una de les poques transicions ràpides del Brasil, Danilo va arribar a la línia de fons i va disparar al pal, previ toc d’un rival, i Marquinhos va poder trencar la igualtat en un cop de cap franc a la sortida d’un córner.

La ‘tricolor’ també va avisar amb una bona conducció de Cuadrado que va finalitzar Luis Díaz des de fora de l’àrea. El seu xut, potent i ajustat al pal, va gelar la sang de l’afició verd-i-groga.

Revulsiu Vinicius

Colòmbia va arribar al descans amb els deures fets; Brasil, amb tot per fer, tot i que ple de revulsius a la banqueta.

Tite va donar entrada a un d’ells. Arribava el torn de Vinícius Júnior. Fred va ser el sacrificat. El seleccionador va gastar el seu primer canvi, curiosament amb un jugador que només va citar quan es va lesionar Roberto Firmino.

Per la seva banda, el conjunt de Reinaldo Rueda no va canviar de guió. Ben junts al darrere i a resistir. Cada vegada que Neymar agafava la pilota hi havia tres homes al seu voltant.

Però Tite va tornar a moure la coctelera poc després amb Antony i Matheus Cunha. El nou front d’atac va donar un nou aire a la pentacampiona del món, ara més elèctrica.

No va trigar a arribar el gol. Marquinhos va recuperar a la medul·lar i va connectar amb Neymar, que de primeres va infiltrar per a Paquetá. El mitjapunta del Lió va disparar també tal com venia i va batre Ospina per trencar la igualtat.

El gol va liquidar el duel. A Colòmbia no li quedaven forces després de l’enorme esforç realitzat i el Brasil es va donar per satisfet amb la classificació a la butxaca.

Ffitxa tècnica

Brasil (1): Alisson; Danilo, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro; Casemiro, Fred (m. 46, Vinícius Júnior), Lucas Paquetá (m. 85, Fabinho); Raphinha (m. 63, Antony), Gabriel Jesús (m. 63, Matheus Cunha) i Neymar.

Colòmbia (0): David Ospina; Daniel Muñoz (m. 77, James Rodríguez), Davinson Sánchez, William Tesillo, Johan Mojica (m. 55, Gustavo Cuéllar); Wilmar Barrios (m. 77, Luis Muriel), Jefferson Lerma, Yairo Moreno; Juan Guillermo Cuadrado, Luis Díaz (m. 65, Roger Martínez) i Duván Zapata (m. 65, Miguel Borja).

Notícies relacionades

Gol: 1-0, m.71: Lucas Paquetá.

Àrbitre: el xilè Roberto Tobar va amonestar Mojica, Barrios, Fred, Cuadrado, Neymar, Casemiro i Vinícius Júnior.