Líder a la Lliga

La Reial Societat cuina a foc lent el seu èxit: pilota i atreviment

Un Anoeta renovat que empeny fort, la versatilitat d’Imanol, els fitxatges de la Unitat de Reclutament i el carisma d’Oyarzabal i Merino expliquen el liderat de la Reial a la Lliga.

La Reial Societat cuina a foc lent el seu èxit: pilota i atreviment

@RealSociedad

4
Es llegeix en minuts
Fermín de la Calle

Són les 9 del matí a Zubieta, ciutat esportiva de la Reial Societat, i Imanol ja li està ficant quilòmetres a la bicicleta abans que arribin els jugadors a entrenar. El d’Orio, que continua vivint a la seva casa de sempre, és l’entrenador de moda a la Lliga. Fins i tot al seu vestidor els seus jugadors parlen de la seva evolució de tècnic motivador a entrenador versàtil. A més, ningú s’identifica més amb el club i coneix millor el seu planter. 

La Reial Societat és líder de Primera, una cosa que no sorprèn a Donostia, ja que l’any passat a hores d’ara sumava només tres punts menys. «Fa mesos que la Reial està instal·lada en un estat de felicitat», apunta Mikel Recalde, periodista de Noticias de Guipuzkoa. «No és casualitat perquè fa anys que fan les coses bé. Al liderat es suma que el Sanse és l’únic filial a 2a i la Reial C és segona a la 2a RFEF», afegeix.

Unitat de Reclutament

Roberto Olabe n’és un dels culpables. I Erik Bretos el seu gran fitxatge. Bretos dirigeix la ‘Unitat de Reclutament’, equip de ‘scouting’ de la Reial que rastreja el mercat internacional. Erik va reclutar el seu equip entre analistes, periodistes i gent de xarxes per buscar jugadors com Isak, de qui dubtaven els seus companys a l’arribar i avui anomenen «cigne». 

El 3 d’abril del 2018 Olabe, en la seva presentació, va llançar un envit: «Ens hem d’endinsar en el dia a dia per tornar a ser campions». Per a molts, un brindis al sol. Però la passada temporada la Reial va guanyar la Copa, fent bones les seves paraules. Al seu darrere emergeix la figura sigil·losa de Jokin Aperribay, president que va passar de sortir escortat per la Ertzaintza a reunir l’aplaudiment unànime. S’explica que després d’apostar per David Moyes i Asier Garitano, va delegar la presa de decisions en la direcció esportiva. 

Jokin Aperribay: «De dilluns a dissabte cal ser a Zubieta els millors del món»

El seu gran èxit és un altre: «El gran fitxatge de la Reial és Anoeta». L’estadi va aixecar la pista d’atletisme que envoltava la gespa i avui és un dels camps amb més i millor ambient. Un estadi al qual és benvingut qualsevol aficionat porti la samarreta que porti. «No hi ha millor pla a Donostia que anar a veure la Reial a Anoeta. Pel seu futbol, per l’ambient... La Reial és un símbol de Guipúscoa i el millor termòmetre del nostre estat d’ànim», afirma Recalde. 

La Reial 2.0

L’estil de joc no es negocia. És una aposta de club consensuada entre els despatxos i la gespa. Olabe i Aperribay van mantenir l’aposta d’Eusebio per la pilota matisant-la amb l’ímpetu d’Imanol. Pilota... i pilotes. Futbol descarat. Per a Marco Sande, director d’esports de COPE Guipuzkoa, «aquesta Reial 2.0 és més rica que la de l’any passat perquè tenia un registre i quan li van agafar la matrícula ho va passar malament. Ara et desafia amb pilota, a la contra o en un partit d’anada i tornada. Imanol li ha donat riquesa sumant recursos de Zubieta i fitxatges». 

Ander Barrenetxea creua el centre de Sant Sebastià en una bicicleta municipal de les que utilitza habitualment per reunir-se amb la seva quadrilla, on hi ha companys del Sanse. Barrenetxea és fill d’Azu Muguruza, històrica entrenadora de l’IDK Guipúscoa, equip femení de bàsquet de la ciutat. Als seus 19 anys, Ander suma 60 partits amb la Reial i és una realitat. Un altre que ve pegant fort és Jon Karrikaburu, a qui anomenen ‘Haaland’ per la seva facilitat golejadora. Davanter a qui esculpeix Xabi Alonso en el filial. Es parla de l’interès per ell de l’Athletic, rival ferotge de la Reial en el camp i al mercat. Després de la final de Copa guanyada per la Reial, els de San Mamés van tancar un acord per 10 anys amb l’Antiguoko, club de planter del donostiarra Barrio Antiguo. No obstant, avui els nens de Donostia només volen jugar a Anoeta. 

Notícies relacionades

Però si hi ha un nom majúscul al vestidor és el de Mikel Oyarzabal. Capità de la Reial als seus 24 anys amb 26 internacionalitats, no perdona un àpat amb els seus ‘aitas’ a Eibar. Jove discret, quan parla al vestidor tots callen. Quan es va lesionar Carlos Fernández, fitxatge estrella de la Reial pel qual va pagar al Sevilla 12 milions, no hi va haver dia que no rebés missatge o trucada de Mikel.

David Silva explica que va apostar per Anoeta perquè «hi ha qualitat de vida i qualitat a la gespa». Qualitat i compromís, perquè com sol dir Aperribay: «Hem de ser el millor equip del món de dilluns a dissabte a Zubieta». I diumenge, a Anoeta de festa...