Atletisme

Nova York recupera la seva marató entre l’entusiasme de milers de corredors

  • Més de 30.000 participants van disputar la cursa, que no es va celebrar l’any passat per culpa de la pandèmia

Nova York recupera la seva marató entre l’entusiasme de milers de corredors

EFE

3
Es llegeix en minuts
EFE

Després d’una absència de dos anys per culpa de la pandèmia, la Marató de Nova York va fer vibrar aquest diumenge els carrers de la ciutat al trot d’uns 33.000 corredors, que van ser animats per multituds en un ambient de celebració pel 50è aniversari de la primera cursa.

«Va ser fantàstic. Tot el camí, mentre corríem, ens estaven animant. Això va estar molt bé, ho vaig disfrutar», va dir el guanyador de la categoria masculina, el kenyà Albert Korir, de 27 anys, que es va treure l’espina d’haver quedat segon quan va debutar en el certamen previ a la Covid-19.

A la cursa de dones, va revalidar el seu títol la també kenyana Peres Jepchirchir, de 28 anys, campiona i plusmarquista mundial, que a més es va anotar la fita de ser la primera d’emportar-se una medalla d’or olímpica i guanyar la següent gran marató, dos esdeveniments separats per tot just tres mesos.

La marca de Korir va ser de 2 hores, 8 minuts i 22 segons, i la de Jepchirchir de 2 h 22 m 39 s.

Els atletes, en un grup més reduït que altres anys, igual que els corredors no professionals, van ser els primers de sortir des de Staten Island, creuar el famós pont de Verrazano i recórrer 42 quilòmetres entre els cinc districtes de la Gran Poma, desembocant a Central Park.

Amb un fresc i assolellat dia tardoral que va animar els novaiorquesos a sortir de les seves cases, la tornada de l’esdeveniment esportiu evocava, segons els seus organitzadors, l’esperit de superació i ganes de tornar a la normalitat que es va viure immediatament després dels atemptats de l’11 de setembre.

I és que, d’una manera diferent de la dels atacs, l’any de la pandèmia, que va obligar a cancel·lar el certamen, va ser devastador per a la ciutat, que durant mesos va tenir els seus carrers inusualment buits, va veure tancar per sempre nombrosos comerços i va acomiadar uns 34.000 morts.

Una imatge de la cursa, amb els grans gratacels de fons. / REUTERS

Per a la nord-americana Molly Seidel, que va quedar quarta, l’«energia» d’avui va suposar un testimoni «que la gent ha sigut capaç de tornar després d’un any molt dur», mentre que per a l’italià Eyob Faniel, tercer finalista, va ser emocionant veure cartells de «Benvingut a Nova York».

L’esdeveniment es va celebrar un dia abans que els EUA reobrin les seves fronteres al turisme per als vacunats, cosa que ha provocat problemes de visat per a alguns atletes que han patit llargs viatges per arribar, i ha influït en una xifra de participació un 40% menor a la d’altres anys.

La pandèmia, a més, ha suposat canvis en l’organització del certamen, amb un repartiment més gran dels corredors en tandes a la línia de sortida que ha comportat que els últims de sortir, al migdia, ho fessin gairebé alhora que els primers arribaven a la línia de meta.

Una de les participants, abillada amb la corona que evoca la de l’Estàtua de la Llibertat. / EFE

Amb motiu de l’aniversari, el grup New York Road Runners, responsable de la Marató, ha inclòs al seu «hall de la fama» aquest any els corredors més icònics de cada dècada, entre ells Gary Muhrcke, el bomber novaiorquès que es va alçar campió en la primera cursa de 1970.

Notícies relacionades

Muhrcke, que als 81 anys continua sortint a córrer, no ha sigut avui present, però sí un altre company de «promoció» entre el mig centenar d’homes que van aconseguir acabar aquesta cursa pionera, Larry Trachtenberg, que en té 67 i ha sigut l’únic d’apuntar-se, d’acord amb mitjans locals.

Amb expectatives que els retardats acabin a prop de les 21.00 hora local, la cursa va discórrer fins a mitja tarda sense incidents entre les mesures de seguretat habituals, incloent diversos carrers tallats a prop de Central Park en els quals reposaven força molts corredors amb aire triomfal.

Temes:

Nova York