La crisi blaugrana

¿Quins van ser els 10 últims tècnics acomiadats pel Barça?

  • Koeman es converteix en el cessament més fulminant des de la destitució de Venables després de quatre jornades de Lliga el 1987.

  • El club blaugrana no va fer fora cap entrenador entre el gener del 2003 (Van Gaal) i el gener del 2020 (Valverde).

¿Quins van ser els 10 últims tècnics acomiadats pel Barça?

EP

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Tot i que s’acumulen tres acomiadaments en 22 mesos comptant la destitució de Ronald Koeman, el Barça no es caracteritza per ser un club de dit fàcil amb els seus tècnics. Sense anar més lluny, entre el 2003 (Van Gaal) i el 2020 (Valverde) no hi va haver ni un acomiadament a la banqueta d’una entitat que va viure èpoques de glòria i estabilitat que ara semblen molt llunyanes.

Onze jornades (10 partits de Lliga sense comptar l’ajornat davant el Sevilla) ha durat Koeman a la banqueta blaugrana, el registre més efímer des dels temps de Terry Venables, que va ser destituït el 23 de setembre de 1987 després de dirigir només quatre partits de Lliga en el seu quart curs al capdavant del Barça. 

És el paral·lelisme més clar en la història recent de l’entitat catalana. Venables va arribar al Barça com a relleu del ‘Flaco’ Menotti en l’era post-Maradona. Recomanat per Robson i bon amic de Núñez, el tècnic va conquerir el títol de Lliga a la campanya 1984-85. Un curs després, va arribar a la final de la Copa d’Europa de Sevilla d’infaust record.

Mocadorada a Venables

En la seva tercera temporada va perdre la final de Copa davant el Saragossa. Ja no hi havia ‘feeling’ ni confiança en ell, però va iniciar el quart exercici i se’n va anar al carrer per la via ràpida amb mocadorada inclosa al Camp Nou davant el València (0-1). Va debutar amb triomf a Las Palmas, però va sumar tres derrotes consecutives en la Lliga que van ser determinants, incloent-hi un derbi a Sarrià (2-0). Luis Aragonés va recollir el seu testimoni en una època en què Javier Clemente, llavors a l’Espanyol, sonava com a futur entrenador. 

Venables dirigeix un partit del Barça el 1987.

/ FCB

Als anys 80, hi va haver altres acomiadaments a l’entitat blaugrana, però no tan fulminants com el de Venables. Ladislau Kubala va durar nou jornades, dos menys que Koeman, en la temporada 1980-81, mentre que Udo Lattek va entrenar els primers 26 partits de la 1982-83 i Quimet Rifé va arribar als 23 en la 1979-80 després de substituir Lucien Muller, un altre dels entrenadors que va patir la guillotina de Núñez.

Gaspart i Van Gaal

Fins i tot els tècnics més emblemàtics de club han passat pel mal tràngol de l’acomiadament, començant per Johan Cruyff, que va tancar el seu cicle victoriós amb una liquidació el 18 de maig de 1996. La temporada blaugrana era molt decebedora i la derrota en la final de Copa va accelerar el seu adeu. Cinc anys després, va arribar el torn de Serra Ferrer, que es va mantenir en la secretaria tècnica, i el gener del 2003 es va produir un altre dels cessaments més destacats: el de Louis van Gaal. 

Koeman ja va fer broma fa un mes amb les paraules del seu enemic Van Gaal, que va al·ludir a la felicitat dels «amics de la premsa» pel seu adeu a principis de segle. La segona etapa de l’actual seleccionador dels Països Baixos va acabar amb una derrota a Vigo. El neerlandès va ser repescat per Joan Gaspart per afrontar una segona etapa que va resultar un fiasco.

Toño de la Cruz (un partit) i Radomir Antic van acabar aquella campanya. El Barça va entrar després en una etapa de certa estabilitat. No hi va haver acomiadaments fins al gener del 2020, quan Ernesto Valverde va ser fulminat per Bartomeu després de la derrota a la Supercopa contra l’Atlètic. 

El 2-8 de Setién

Notícies relacionades

El Barça havia guanyat dues lligues amb el preparador extremeny i també comandava el campionat en el seu tercer curs, però les debacles europees i el desencant de l’afició van pesar massa. El temps va demostrar que la seva destitució no va ser la solució somiada. Quique Setién el va suplir amb nefastos resultats coronats amb la golejada a Lisboa davant el Bayern (2-8).

Quique Setién, durant el partit davant el Bayern a Lisboa.


/ Michael Regan / Getty

Va ser l’últim partit del càntabre, que va durar set mesos a la banqueta. Tres dies després de la tragèdia de Portugal va ser acomiadat. Tenia un any més de contracte i un altre d’opcional. Encara li deuen diners. Koeman va ser l’escollit per substituir-lo. L’heroi de Wembley va deixar la selecció per tornar al Camp Nou, però va triomfar més com a jugador que com a tècnic.