POBRE BAGATGE

Koeman deixa una Copa i res més

Koeman deixa una Copa i res més

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ronald Koeman va arribar en un moment crític i se’n va en un moment crític, sense haver sigut capaç d’aixecar l’equip, arrossegat per la crisi que viu el Barça, no només esportiva, com sostenia Josep Maria Bartomeu quan el va fitxar, sinó general i completa, a tots els àmbits: la institucional, amb el canvi de president i unes relacions distants amb Joan Laporta, i l’econòmica, amb la marxa de jugadors veterans l’any passat (Luis Suárez, Ivan Rakitic, Arturo Vidal...) i els golejadors aquest any: Lionel Messi i Antoine Griezmann.

Els resultats han sepultat Koeman, que tampoc ha pogut aportar un nivell de joc que fes més suportable el trànsit a una nova època. Vallecas ha sigut el resum del que ha sigut el Barça: un equip sense ànima ni lideratge sobre la gespa ni gol. Va fallar tres ocasions claríssimes, fins i tot un penal, i l’únic xut a porteria del Rayo, amb un robatori a Busquets i un regat de Falcao a Piqué, va servir per derrotar-lo. L’equip suma cinc victòries, cinc derrotes i tres empats, i ha anotat menys gols (16) dels que ha encaixat (17), una prova fefaent de la degeneració futbolística del Barça.

Koeman marxa deixant un títol al museu: la Copa del Rei del 2021, amb una golejada sobre l’Athletic (0-4) a La Cartuja de Sevilla, potser el partit més brillant de l’equip en 14 mesos. L’única victòria de mèrit i recordable, que amb prou feines va servir a l’entrenador holandès per arribar a un final de temporada en què Laporta ja el volia acomiadar. Va arribar a demanar-li dues setmanes de temps per trobar-li substitut.

El president va deixar passar el primer rampell, al juny. I va deixar passar el segon a principis d’octubre, després de la derrota al camp del Benfica (3-0) que tant condiciona el futur a la Lliga de Campions. Amb l’ensopegada de Vallecas, unit a la decepció del clàssic de diumenge, Laporta s’ha carregat de raons. No ha volgut esperar que tots els lesionats s’incorporessin: Ansu Fati i Frenkie de Jong van causar baixa per anar a Madrid i Ousmane Dembélé encara no ha reaparegut.

Notícies relacionades

El Barça va acabar tercer a la passada Lliga, a set punts de l’Atlètic, després de malgastar les opcions amb una derrota contra el Granada a casa (1-2), més dos empats a continuació (Atlètic i Llevant), i novè va en l’actual, a sis punts del Madrid, malgrat que els blancs no van saber vèncer l’Osasuna al Bernabéu (0-0).

El pitjor, no obstant, ha sigut la imatge del Barça a Europa. No ha pogut rescabalar-se l’equip ni el club de la humiliant debacle contra el Bayern a Lisboa (2-8). Els complexos s’han mantingut des d’aleshores. La victòria al camp de la Juventus (0-2) en la segona jornada de la lligueta anterior va ser un miratge que va durar quatre mesos: en la tornada, la Juve, amb tots els seus efectius (Cristiano Ronaldo al capdavant), va arrasar al Camp Nou. El va superar en el ‘goal-average’ i va condemnar els blaugranes a jugar-se la tornada dels vuitens fora de casa. El bombo