DOL EN L’ATLETISME

L’atleta del Barça Alex Quiñónez, assassinat a trets a Guayaquil

  • El velocista equatorià, bronze mundialista en 200 fa dos anys, mor als 32

L’atleta del Barça Alex Quiñónez, assassinat a trets a Guayaquil

alex_quinones1989

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Álex Quiñónez, atleta equatorià del Barça i bronze en 200 metres al Mundial d’Atletisme del 2019, va ser assassinat aquest divendres a Guayaquil.

El Barça va expressar a les xarxes socials el seu «sentit condol» per la mort del velocista, de 32 anys i que havia competit com a blaugrana des del 2018. El Ministeri de l’Esport equatorià va lamentar la tràgica mort «del millor velocista de la història del nostre país», que tenia el rècord nacional en 200 amb 19.87. Un lament al qual es van sumar també esportistes com el seu compatriota Richard Carapaz, que aquest estiu va acabar tercer en el Tour i va ser campió olímpic de ciclisme a Tòquio. «No m’ho puc creure, fins quan continuarem vivint tanta maldat i inseguretat», va clamar Roberto Ibáñez, president de la Federació Esportiva del Guayas, al confirmar a Twitter la mort del velocista, de 32 anys.

Estat d’excepció

Quiñónez i un amic seu van ser tirotejats el quart dia de vigor d’un estat d’excepció declarat pel president del país, Guillermo Lasso, per intentar aturar l’increment de la delinqüència. Operacions conjuntes entre militars i policies s’han concentrat en diverses zones de l’Equador, especialment a Guayaquil, on s’han registrat diverses morts violentes en les últimes setmanes.

Quiñónez es va donar a conèixer en el panorama mundial quan, un parell de dies abans de fer els 23 anys, es va colar a la final de 200 dels Jocs Olímpics de Londres 2012. En aquella carrera en què Usain Bolt va revalidar la seva corona olímpica, el corredor equatorià va acabar en setena posició 

Notícies relacionades

El seu futur semblava radiant, però, com deia el president de la federació equatoriana d’atletisme, li va poder «el pes de la fama». Va començar a absentar-se dels entrenaments i va perdre el tren dels Jocs de Rio-2016. Quiñónez es va dedicar a la construcció i a la mecànica per guanyar-se la vida fins que es va tornar a entrenar. «Estic començant des de zero», deia a finals del 2017, després de gairebé dos anys sense competir. Els resultats van arribar aviat: l’any següent va baixar dels 20 segons en els 200 i va fitxar pel Barça. 

El seu màxim èxit esportiu va arribar el 2019, un any després del seu fitxatge pel Barça, en el Mundial de Doha, on va conquerir el bronze. «Cal continuar somiant i treballant dur», va dir després de baixar del podi, assenyalant que el seu repte era la medalla en els Jocs de Tòquio. Però el somni olímpic es va tornar a escapar després que el COI el suspengués per no presentar-se a un control antidopatge.