Declaració de valors

El gol de l’Europa contra Vox i la intolerància

  • L’entitat de Gràcia impulsa un projecte pioner al declarar-se oficialment antifeixista, antimasclista, antihomòfoba, antiracista i anti-‘bullying’. El club escapulat segueix el camí del St. Pauli alemany i modificarà els seus estatuts per reforçar els valors que defensa amb orgull.

Andrea Porta, capitana del equipo femenino del CF Europa, y Ramón Armengol, directivo del área social, fotografiados en la grada del club del barrio de Gràcia.

Andrea Porta, capitana del equipo femenino del CF Europa, y Ramón Armengol, directivo del área social, fotografiados en la grada del club del barrio de Gràcia. / JORDI COTRINA (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

En una societat en què cada vegada són més freqüents les agressions i els comportaments lamentables és necessari reaccionar de forma activa i decidida des de tots els sectors, també des de l’àmbit esportiu. Aquesta és la filosofia que ha portat l’Europa a impulsar una declaració revolucionària i sense precedents, almenys amb els cinc punts del seu nou lema.

«Diem no al racisme, al feixisme, al masclisme, a l’homofòbia i al ‘bullying’», proclama el club de Gràcia, que va estrenar diumenge passat el logo amb aquests valors a les samarretes del primer equip en el partit davant l’Espanyol B de la Segona RFEF. El conjunt femení el lluirà per primera vegada aquest cap de setmana després de descansar la jornada anterior.

La veu de la capitana

«És molt guai que això sigui notícia, però també és trist. En ple segle XXI tots els clubs de tots els esports haurien de fer això. Són valors universals innegociables», explica Andrea Porta, capitana del primer equip femení de l’Europa. La mitjapunta està «superorgullosa» del projecte i aposta per un compromís actiu.

Com a dones tenim un paper molt important en aquesta lluita. La repensarem perquè no sigui només postureig»

Andrea Porta / Capitana de l’Europa

«Ara ens toca portar a terme accions. Com dones tenim un paper molt important en aquesta lluita. La repensarem perquè no sigui només postureig», afegeix en una xerrada amb EL PERIÓDICO poc després de rebre les samarretes per estampar el nou logo. L’Andrea és mestra de primària i porta nou temporades al club escapulat.

Un pas endavant

Al seu costat, Ramon Armengol, directiu de l’àrea social, recorda amb orgull la tradició de l’Europa. «Fa temps que ens posicionem en aquestes qüestions polítiques i socials que considerem importants. Vivim uns temps d’auge de l’extrema dreta i volíem fer un pas endavant». Estem molt compromesos».

«Vivim uns temps d’auge de l’extrema dreta i volíem fer un pas endavant. Cal parar tot això de soca-rel»

Ramon Armengol / Directiu de l’àrea social de l’Europa

L’‘alma mater’ del projecte expressa la seva satisfacció per la bona acollida d’una iniciativa trencadora. «A Catalunya no tenim constància de posicionaments tan clars. Sí que sabem d’altres clubs amb accionariat popular com el Tarraco o el CAP Ciutat de Múrcia, així com d’un conjunt professional referent en aquests temes, com és el St. Pauli alemany».

La formació dels nens

El Barça també ha expressat la seva intenció d’emular l’equip germànic, el primer club professional del món que es va declarar antifeixista, antiracista, antisexista i antihomòfob. Serà un dels temes que es tractaran en l’assemblea del 17 d’octubre. L’Europa plantejarà la seva declaració en la junta del novembre amb la idea de modificar els estatuts. La seva lluita, no obstant, ja es desenvolupa de forma efectiva amb el lema a les samarretes i l’estadi Nou Sardenya.

Armengol aporta una línia més d’actuació. «D’una banda tenim la simbologia a l’equipament del primer equip masculí i femení, així com a les tanques de l’estadi. Però també l’introduirem en la formació dels nens de la nostra escola. El respecte a la diversitat i l’empatia amb els companys són valors fonamentals per a nosaltres», recalca el directiu de l’entitat fundada el 1907.

En aquest sentit, destaca la cinquena pota del lema, potser el punt més pioner de la declaració: la lluita contra el ‘bullying’. «El camp de futbol és un espai on hi ha situacions de violència verbal i física que arriben al maltractament psicològic. Nosaltres som un club formatiu i volem lluitar contra tot això».

«Falta contundència»

L’Europa considera que en el futbol professional «falta contundència» contra aquestes actituds i recorda el cas del Rayo-Albacete, quan es va suspendre per primera vegada un partit per dir «nazi» a un futbolista. «S’han vist situacions racistes en què hi ha hagut més tolerància. Això no es pot permetre», remarca Armengol.

«La nostra responsabilitat és alçar la veu i posicionar-nos sense complexos. Parlem de la defensa d’uns drets humans innegociables.

Víctor Martínez / President de l’Europa

El directiu es mostra content per l’acollida del projecte entre les famílies del club. «Els socis ens ho van demanar. Som una entitat amb una tradició catalanista i antifeixista que no pot quedar paralitzada davant l’evolució de la societat».

En aquest context irromp l’auge dels partits més radicals. «No sé si Vox és la causa o la conseqüència, l’únic que sé és que cal parar tot això de soca-rel. Com més aviat millor», diu el responsable de l’àrea social de l’Europa.

«Millors persones»

Notícies relacionades

El president del club, Víctor Martínez, hi coincideix: «En un moment com l’actual en què alguns donen espai a l’extrema dreta, és la nostra responsabilitat alçar la veu per posicionar-nos sense complexos contra aquests comportaments. Parlem de la defensa d’uns drets humans innegociables.

L’odi i la intolerància no tenen lloc a l’Europa, perquè més enllà de la competició i del que passa a la gespa, hi ha un objectiu primordial: treballar perquè els joves que passen per les seves instal·lacions surtin «convertits en millors persones».