JOCS PARALÍMPICS

Teresa Perales es queda a les portes del rècord de Phelps a Tòquio

  • La nedadora aragonesa es va ressentir de la lesió durant l’últim relleu i tanca la seva participació a la cita olímpica amb un diploma (5a)

  • Els bronzes de Gascón i Fernández sumen 32 medalles paralímpiques en aquests Jocs, superant la marca de Rio 2016

Teresa Perales es queda a les portes del rècord de Phelps a Tòquio

CPE

4
Es llegeix en minuts

No va poder ser. La nedadora Teresa Perales tenia l’última oportunitat en aquests Jocs per igualar el rècord de 28 medalles de Michael Phelps, però es va haver de conformar amb el diploma paralímpic a la final dels relleus 4x100m. Per arribar a la marca del nord-americà, l’equip espanyol havia de quedar entre els tres primers. Difícil gesta competir contra grans potències com els Estats Units, el Comitè Olímpic Rus, la Xina o la Gran Bretanya, exagerats protagonistes del medaller.

La cinquena posició de Núria Marquès, Sarai Gascón, Isabel Yinghua i Teresa Perales (5:04.58) va deixar l’aragonesa, que ja va ser plata en els 50 esquena, a les portes de la glòria paralímpica. Haurà d’esperar fins a París 2024, on haurà fet 48 anys: «El meu marit em recorda que aleshores farà 20 anys que ens vam prometre, precisament a París», va comentar Perales després de la final del relleu.

Les espanyoles anaven en bona posició durant la major part de la prova, lluitant per un podi que hagués sigut històric per al quart relleu de Teresa. Però la seva lesió a l’espatlla li va passar factura en els metres finals, en què se la veia patint en favor del triplet EUA-Rússia-Austràlia. També hi eren les britàniques, vigents posseïdores del rècord del món, que van poder amb Perales i van acabar en quarta posició.

Finalment qui tindrà l’oportunitat de superar el plusmarquista Phelps serà la seu compatriota Jessica Long, que va anar als Jocs amb 23 medalles i amb l’or d’avui suma la cinquena a Tòquio, esperant el 100 papallona de demà. El COR es va emportar una plata ajustada i Austràlia va fer bronze.

Un dia d’optimisme per als esportistes espanyols en la classificació general, amb dos bronzes de Sarai Gascón i Marta Fernández a les piscines de Tòquio que permeten que la delegació espanyola superi les 31 medalles de Rio 2016. La tendència indicava que des de Barcelona 92, Espanya perdia cada vegada més medalles pel camí olímpic. Però aquest any s’ha revertit la situació, amb la natació encapçalant l’èxit amb 14 metalls (2 ors, 9 plates i 2 bronzes).

Gascón, bronze en 100 papallona

La nedadora de Terrassa Sarai Gascón, abans de saltar a la final del 4x100m, va conquistar el bronze en els 100 papallona, classe 9 de discapacitats físics, i va sumar la segona medalla en els Jocs Paralímpics de Tòquio després de la plata dels 100 metres lliures de fa uns dies.

Gascón, que participa en els seus quarts Jocs, va segellar el seu doblet a Tòquio, ratificant el bon moment de forma que viu als 28 anys. La final la va guanyar l’hongaresa Zsofia Konkoly, que va parar el crono amb un temps de 1:06.55, per davant la nord-americana Elizabeth Smith (1:08.22), que va ser plata, i l’espanyola Sarai Gascón (1:08.43).

«Era una prova que els últims anys m’estava costant competir pels ritmes ràpids i no l’havia preparat perquè les meves opcions més clares eren en el lliures. Tots els esportistes donem el 120% i gràcies a això he pogut emportar-me el bronze», va dir Sarai, al final de la prova. La catalana, posseïdora ja de sis medalles paralímpiques, va reconèixer que el seu campionat ha sigut de «deu» i no es va voler marcar com a objectiu la cita de París 2024. «Tant de bo hi sigui però anem pas a pas», va dir.

Fernández, bronze en 50 lliure

Notícies relacionades

També a les piscines, Marta Fernández va segellar el seu triplet de medalles emportant-se el bronze als 50 metres estil lliure, classe S4 de paràlisi cerebral, que s’afegeix a la seva col·lecció de metalls a Tòquio 2020: va guanyar l’or en braça i la plata en papallona. La burgalesa, de 27 anys, va debutar internacionalment aquesta temporada i va passar en terres britàniques la classificació internacional que li va permetre rebre les classes S4, SB3 (per a braça) i SM4 (per als estils) per ser al Japó.

«La carrera ha anat bé. Aquesta prova era dura però estic molt contenta. Tot el que està passant està sent una bogeria i estic disfrutant molt de l’experiència», va confessar Fernández, que amb el seu podi va assegurar les 32 medalles espanyoles, faltant tres dies de competició per augmentar el rècord.