ATLETISME

La desena d’Allyson Felix

L’atleta més premiada en uns Jocs està a tan sols una medalla d’igualar les 10 del seu compatriota Carl Lewis. Pot aconseguir-ho o fins i tot superar-lo si puja al podi en 400 m i el relleu 4x400 m. Aspira a aconseguir-ho als 35, després de la seva topada amb Nike pel seu embaràs i despues d’un part traumàtic. 

La desena d’Allyson Felix

AFP / JEWEL SAMAD

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

A Allyson Felix li falta una medalla olímpica per igualar en nombre la desena que posseeix el mític Carl Lewis. Després de passar amb comoditat la primera ronda i la semifinal, divendres (12.30 hora espanyola) li espera una final en què no parteix com a favorita malgrat les seves nou medalles olímpiques.

Per a Felix aquesta serà la cinquena participació olímpica des del seu debut amb 18 anys a Atenes-2004. Complerts els 35 i exercint d’esforçada mare de Cammy des de fa dos anys, la velocista nord-americana sembla recuperada d’un part prematur el 2019, i de la posterior cura del nadó, cosa que semblava que li impediria classificar-se per a Tòquio. ‘Dormo quatre hores’, afirmava l’atleta californiana abans de disputar els trials, les proves de selecció olímpica a finals del mes de juny passat, a Eugene, a casa del seu expatrocinador. 

Felix té el rècord de medalla olímpiques en el seu esport, nou, l’atleta més premiada en Jocs, i és a un podi de situar-se a l’altura de l’icònic Carl Lewis i la seva desena de metalls, nou ors i una plata. Si li surt bé als 400 metres, la velocista tindrà chance en el relleu llarg nord-americà i superaria el mite Lewis amb l’onzè metall. Tindrà a més la bala de plata del relleu si finalment forma part del 4x400 americà, a priori imbatible. En el seu currículum com a rellevista olímpica suma dos títols en 4x100 i tres en 4x400. Un or en 200 és el seu únic títol individual en Jocs. Però més enllà de la seva aclaparadora història, també en Mundials, a l’esportista de cognom de gat ara se la coneix als Estats Units i a mig món per fer pública la topada que, el maig del 2019, va patir amb el seu poderós patrocinador, Nike, seguit d’un part traumàtic i una recuperació ‘in extremis’ per poder ser a Tòquio.

Del somni al malson

Dos anys abans i embarassada, la firma d’Oregon va proposar a Felix renovar el seu contracte amb una rebaixa del 70% quan aquesta els va comunicar el seu estat de bona esperança. L’atleta va enviar llavors una carta al ‘New York Times’, que el diari va incloure a la seva secció d’opinió amb el va titular ‘My Own Nike Pregnancy Story’. «Vaig voler ser atleta professional i mare, un somni que d’alguna manera va ser un malson», va escriure. 

Felix s’unia així a les també olímpiques i també embarassades Alysia Montaño i Kara Goucher, que estaven a punt de tallar amb el seu patrocinador pel mateix motiu. A continuació, la revista ‘Time’ va incloure Felix entre les 100 persones més influents del món el 2019. Simone Biles, una de les víctimes dels abusos de l’entrenador Larry Nassar, també ha entrat a formar part del nucli de The Truth of Hers que promociona Felix. Amb la velocista, la gimnasta comparteix la promoció de la marca Athleta, una divisió de Gap. 

El cas de la britànica Bianca Williams, mare des del març del 2020, sembla ser la prova que la firma d’Oregon ha canviat de política i ara ofereix una cobertura de 18 mesos a les atletes en gestació. «Per a millor, ha canviat la vida de moltes dones», va dir la subcampiona d’Europa amb el relleu curt britànic, agraïda per la valentia de la nord-americana.

Amb aquest background, Cammy a la grada amb el seu pare, el corredor de tanques Keneth Ferguson, i la mare a la pista jugant-se el passaport olímpic, l’NBC es fregava les mans en la gran competició preolímpica nord-americana del mes de juny passat. L’atletisme segueix com a esport universitari als Estats Units, amb audiències molt marginals que creixen exponencialment, cada quatre anys amb els Jocs Olímpics, aquesta vegada cinc per la pandèmia. El thriller familiar, laboral i esportiu en els trials protagonitzat per Allyson Felix a més estava assaonat amb un detall capital al país del dòlar: la flamant pista sobre la qual l’atleta estrenava els seus nous sneakers la va pagar el seu expatrocinador. 

Notícies relacionades

Hayward Field, el centenari estadi d’Eugene, acaba de ser remodelat per allotjar el pròxim Mundial d’atletisme el 2022, en bona part gràcies a la generosa ajuda econòmica de Phil Knigth, el soci fundador de Nike juntament amb el seu entrenador, Bill Bowerman, aquell emprenedor que utilitzava la torradora de gofres per recautxutar la sola de les primitives Waffle.

Oposició maternal

NBC va transmetre una jornada històrica a l’estil de Hollywood amb final feliç per a tothom. Felix aconseguia posar-se per cinquena vegada consecutiva a l’equip olímpic nord-americà després de finalitzar segona als 400 metres. L’atleta de Los Angeles va córrer la tornada a la pista calçada amb unes sabatilles de la seva marca Saysh, dissenyades específicament per a peus de corredores i elaborades a mà, a 2.500 dòlars el parell, segons publiquen les revistes especialitzades. Només una altra mare primerenca va poder superar la supermotivada Felix a la meta del Hayward. Qanera Hayes ho va aconseguir per força, baixant dels 50 segons (49.78), vestida i calçada per Nike. Felix (50.04) va deixar veure que els seus claus estan ben esmolats per a la cita de divendres que ve amb els metalls de Tòquio.