ATLETISME

Asier Martínez, a la final de 110 m tanques, i Adrian Ben, cinquè en la de 800 m

• «Aquest cinquè lloc em sembla la glòria», diu el corredor gallec

EUROPA PRESS

2
Gerardo Prieto

Adrian Ben va tornar a malgastar ambició, oferint una demostració d’intel·ligència tàctica i determinació a la final de 800 metres, que van dominar els africans. El corredor, de 23 anys i natural de Viveiro (Lugo), va tornar a competir amb la mestria que ho va fer al Mundial de Doha, on, malgrat la seva joventut, va ser sisè. Aquesta vegada avança un lloc i es cinquè. En els 110 m tanques, a falta del lesionat Orlando Ortega, el navarrès de 21 anys Asier Martínez va sorprendre al colar-se a la final.

Ben sortia amb la segona marca més fluixa personal entre els vuit finalistes. En una final que va gestionar al seu estil, sortir enrere, evitar ensopegades i canvis de ritme dins del grup, i començar a córrer quan faltaven 300 metres. La final va sortir lenta. «Més lenta del que jo esperava», va assegurar el gallec després de la prova. Els dos kenyans, segurs del seu rush final, van deixar fer fins a la rematada. Va guanyar Enmanuel Korir i la plata també es va quedar a Kenya amb Ferguson Rotich. L’espanyol va entrar a la recta ben situat i va aguantar el cinquè lloc, per davant dels africans Amel Tuka i Nijel Amos, que superen en gairebé tres segons les marques de Ben. «Aquest cinquè lloc em sembla la glòria. Quan faltaven 100 metres em vaig veure bé, amb força i em vaig dir “que agafo una medalla”, però hi ha molta qualitat als 800, molta gent que s’ha quedat fora», va afegir l’atleta, a qui entrena el tècnic Arturo Martín a Madrid.

Un altre ‘cenntenial’ va elevar la temperatura per a l’atletisme espanyol en la recta final dels Jocs. Martínez, corrent de menys a més i mostrant una tècnica tan depurada com la de l’hispanocubà Ortega, va necessitar millorar el seu registre personal fins a 13.27 segons per estar a la final.

No va ser l’únic atleta espanyol que va avançar en el seu rànquing personal, cosa que a l’Estadi Nacional de Tòquio sembla funcionar com un antídot eficaç contra les eliminacions. La soriana Marta Pérez també va passar la seva semifinal de 1.500 m a l’acabar cinquena, en què va rebaixar tres segons el seu límit, fins a deixar-lo en 4.01.69 minuts. Només la quatrecentista Auri Bokesa va quedar fora de la final corrent més ràpid que mai.

A la final de llançament de martell, Javier Cienfuegos, desè, va quedar fora de la finalíssima amb 76.30 metres. I en combinades, la catalana de 20 anys María Vicente seguia en competició al final de la primera jornada de l’heptatló, situada en dotzena posició, amb 3.736 punts i amb una victòria als 200 metres. Jorge Ureña també va tenir un bon dia. Amb una marca personal de 48.00 segons, va guanyar la seva sèrie de 400 m i va arribar fins a la vuitena posició amb 4.310 punts el primer dia.