FUTBOL OLÍMPIC

Rafa Mir és la incògnita de l’Espanya-Japó

L’heroi de la classificació amb el seu triplet sol ser suplent en una selecció que juga sense un ‘nou’ pur com ell

Rafa Mir és la incògnita de l’Espanya-Japó

Afp7

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rafa Mir va ser la solució d’Espanya als quarts de final i és el problema per a la semifinal. El davanter va marcar els tres gols que van trencar l’empat davant Costa d’Ivori i van segellar la classificació sortint des de la banqueta, com ha sigut durant tot el torneig olímpic. La Rojita juga sense un nou tradicional, referent, com és l’heroi murcià, que a més porta el dorsal identificador, però l’inqüestionable mèrit que va tenir perquè la selecció opti a les medalles el fan creditor de la titularitat. Tot i que sigui per un dia. Se l’ha guanyat.

Aquesta és la incògnita més gran de l’alineació en el duel davant el Japó d’aquest dimecres (13 h) a Tòquio. Potser no és ni tan sols un debat per a Luis de la Fuente, que va adoptar fa mesos la fórmula del nou fals que encarna Mikel Oyarzabal, titular en els quatre partits del torneig olímpic. Igual com Dani Olmo. Tots dos són indiscutibles, no només per haver-se incorporat al grup després de disputar l’Eurocopa amb Luis Enrique.

Mals gestos d’Asensio

La tercera plaça se l’han repartit Javi Puado (un partit) i Marco Asensio (tres). El madridista va ser substituït contra Costa d’Ivori i va reaccionar malament, expressant el seu enuig. Una cosa que no va ocultar tres dies després. «Em trobava bé, crec que sentia des de dins la victòria i que el gol nostre estava a punt d’arribar. Però [De la Fuente] pren la decisió de canviar-me», va explicar. El seleccionador no va voler anar més enllà del succeït amb els visibles gestos del frustrat jugador madridista, l’únic dels davanters que no ha marcat. Mir en porta tres, Oyarzabal en suma dos i Olmo i Merino n’han aportat un cada un.

«Asensio és un futbolista molt important per a nosaltres. Al camp, a la banqueta i a la grada», va dir De la Fuente. «Igual que la resta», va afegir el tècnic, després d’haver destacat l’abnegada actitud de Mir, «que s’està deixant la vida per participar amb l’equip».

Notícies relacionades

Perquè el futbolista, nascut a Cartagena fa 24 anys, no és una estrella com Asensio, amb una taquilla garantida al vestidor del Madrid. Ni titular. Mir va entrar de suplent, com en els altres partits, però en un moment molt més crític. Complert el minut 90, immediatament després del 2-1 de Costa d’Ivori. El davanter de l’Osca (propietat del Wolverhampton, que el va cedir per tercera vegada) estava escalfant i va anar corrent cap a la banqueta, convençut que era un canvi cantat. Tres minuts després (dels cinc concedits) va restablir l’empat a la primera pilota que va tocar. En la pròrroga va marcar dos gols més perquè la història fixés un 5-2 fictici.

Dura competència

Oyarzabal és qui juga habitualment al lloc de Mir. Una dura competència. Sigui d’entrada o durant el duel, per a Espanya seran tan necessaris el fals nou com el nou pur. El Japó no només és l’amfitrió, sinó que porta dos mesos de conscienciosa preparació i, a més, només ha encaixat un gol en els quatre partits (en el 2-1 davant Mèxic). Al combinat nipó, que lidera Takefusa Kubo (tres gols), li faltarà el central Takehiro Tomiyasu, sancionat per targetes.