El somni de la medalla

Anni Espar: «Tenim el potencial per lluitar pel podi»

La selecció de waterpolo es juga contra Austràlia passar a quarts de final com a primeres de grup

Anni Espar

Anni Espar / BSR Agency (Getty Images)

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Després de deixar anar nervis contra Sud-àfrica i d’assumir la seva condició de favorites amb una victòria contra el Canadà, la selecció femenina de waterpolo que dirigeix Miki Oka va patir la primera derrota contra els Països Baixos (14-13), i això farà encara més transcendent el partit d’aquest divendres contra Austràlia (12.50 hores), amb la primera plaça del grup en joc, important per esquivar en l’encreuament de quarts els Estats Units, el gran favorit a l’or, malgrat la seva derrota en aquesta primera fase contra Hongria.

Vigent campiona d’Europa i subcampiona del món, la selecció està intentant trobar bones sensacions en el torneig, després de la concentració que van tenir a Kurashiki i d’haver pres el pols a la competició, tot i que Espanya no acaba d’arrencar. El discurs del seleccionador és anar partit a partit, el mateix que el del vestidor, perquè com recorda el gran referent del grup, Anni Espar, en la ment de totes hi ha encara el record que va deixar l’eliminació a Rio als quarts de final.

 «Som les primeres que sabem que tenim el potencial per lluitar pel podi. Però una vegada dit això, la mentalitat és anar partit a partit, perquè el que vam fer fa un any i mig ja no compta, perquè han passat moltes coses i aquesta és una competició diferent», explica Espar, que es va estrenar amb la plata de Londres 2012, i viu els seus tercers Jocs. «És una il·lusió i una motivació enorme ser aquí, siguin els primers o els tercers, i els vius amb moltes ganes i també amb alguns nervis».

Treball físic

El treball per arribar a Tòquio amb opcions ja està fet. La selecció va estar concentrada al CAR de Sierra Nevada en altura, després va realitzar una estada a Sant Cugat amb la selecció dels EUA, va competir a la Superlliga Mundial i la va concloure a la cinquena plaça després de superar l’amfitriona Grècia, i va tornar al CAR per a una última posada a punt amb Itàlia. «Sabem que calia fer un gran treball físic perquè uns Jocs són molt exigents. Físicament hi hem arribat molt bé, però després també seran importants les sensacions que anem tenint durant el torneig», assegura Anni Espar, una de les grans referències ofensives de l’equip, MVP de la passada Lliga, en què el seu equip el CN Mataró va arribar a la final contra el CN Sabadell.

«Com entres en un torneig també és important», explicar la barcelonina. «A Londres no teníem cap expectativa i ens va anar bé. A Rio, acabàvem d’aconseguir la plata a la Lliga Mundial, ho estàvem fent bé i ens vam quedar als quarts de final contra Rússia, així que mai saps què pots trobar-te», apunta la jugadora barcelonina. «El que és important és la tranquil·litat, trobar-te bé en el moment i intentar aïllar-te de tot el que és extern».

Tot en l’encreuament

Notícies relacionades

En aquest sentit, Anni Espar considera que tot passarà per l’encreuament de quarts de final, la clau que dona accés a la baralla pel podi i a intentar evitar el monstre del torneig, Estats Units, el gran favorit. «Una vegada superes aquest encreuament pot passar de tot i nosaltres anem amb molta confiança», apunta la barcelonina, que reconeix que se sent afortunada de comptar amb la presència de la seva germana Clara a l’equip olímpic.

«Per mi és una sort, si tens algun mal dia, ningú millor que la teva germana per ajudar-te a superar-lo», assegura Anni, filla del que va ser entrenador del Barça d’handbol, Xesco Espar, que reconeix que la falta de públic o les limitacions de moviment que estan vivint a la Vila Olímpica no suposen un gran inconvenient. «Quan vas a uns Jocs ja saps a què t’enfrontes. Vas de la instal·lació a l’habitació i poc més. Sí que ens afecta que no hi viatgin familiars ni amics, però intentem disfrutar-ho igual».