Jocs de Tòquio

Tom Daley: «Soc gai i soc campió olímpic»

  • El britànic aconsegueix, junt amb el seu compatriota Matty Lee, la medalla d’or en el trampolí de 10 metres sincronitzat

  • «Espero que qualsevol jove LGTB vegi que no importa com de sol et sentis ara, no estàs sol. Pots aconseguir qualsevol cosa»

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Soc gai i soc campió olímpic». Han sigut les paraules del britànic Tom Daley després de guanyar, junt amb el seu compatriota Matty Lee, la medalla d’or en el trampolí de 10 metres sincronitzat dels salts dels Jocs Olímpics de Tòquio. Un or que han arrabassat als actuals campions del món, els xinesos Cao Yuan i Chen Aisen.

Ha sigut en la roda de premsa posterior a la competició, encara amb els cabells molls, quan Daley s’ha reivindicat no només a ell, sinó a tot un col·lectiu. «Em sento orgullós de dir que soc un home gai i que també soc un campió olímpic. Quan era més jove pensava que mai podria aconseguir res precisament per ser qui era. Ser campió olímpic ara demostra que pots aconseguir qualsevol cosa», ha dit.

I ha aprofundit en el tema: «Pel que fa a atletes, en aquests Jocs hi ha més esportistes obertament homosexuals que en Jocs anteriors. Jo vaig sortir de l’armari el 2013 i quan era més jove sempre em vaig sentir sol, el diferent, el que no encaixava», ha explicat. Tot seguit, ha llançat un missatge: «Espero que qualsevol jove LGTB pugui veure que no importa com de sol et sentis ara, no estàs sol. Pots aconseguir qualsevol cosa».

Primer or olímpic

El d’aquest dilluns ha sigut per a Daley el seu primer or olímpic, però no era la primera vegada que aprofitava per donar visibilitat al moviment LGTBI. A finals del 2013, amb 19 anys però ja amb dos Jocs Olímpics a les espatlles, va decidir gravar un vídeo que va publicar a YouTube per compartir una notícia amb els seus fans sobre la seva vida personal, amb el títol ‘Una cosa que vull dir’, al seu llit al costat d’un coixí amb els colors britànics. «A l’arribar la primavera d’aquest any, la meva vida va canviar al conèixer algú que em feia sentir feliç, i aquest algú és un home», va explicar en aquella gravació, amb la qual va voler respondre a «rumors i especulacions» sobre la seva orientació sexual.

Tot just unes setmanes després d’aquell vídeo, per Nadal, va fer broma amb la seva família sobre la repercussió mediàtica i va posar amb un dels seus regals, un davantal amb els colors de l’arc de Sant Martí i el missatge ‘Gay icon’ (‘Icona gai’).

A principis del 2014 es donava a conèixer ja la identitat d’aquest home a qui al·ludia en el vídeo i que no era cap altre que el guionista nord-americà Dustin Lance Black, 20 anys més gran que Tom i guanyador d’un Oscar el 2009 pel guió del biopic de l’activista LGTB Harvey Milk que va dirigir Gus van Sant i que va protagonitzar Sean Penn.

‘Influencer’ i activista

Tom Daley va ser escollit «home més sexi del món» per la revista ‘Attitude’ durant dos anys seguits (2013 i 2014) i en una entrevista en aquesta publicació explicava en portada que esperava que «el vídeo pogués ajudar altres persones» i que volia «casar-se i tenir fills».

La seva parella, que compartia la seva vida entre els Estats Units i Anglaterra, va atraure l’atenció dels mitjans i tots dos van anar compartint diferents aspectes de la seva vida quotidiana a través dels mitjans i les xarxes socials. El 2017 van contraure matrimoni al castell de Bovey, al comtat de Devon, d’on és originari l’esportista. Un any més tard, van ser pares del petit Robbie, que porta el nom del pare de Tom, que va morir per un càncer el 2011.

Inspirat en gran manera per la tasca de Dustin Lance Black com a activista LGTB, Tom Daley s’ha sumat aquests anys a diferents causes en favor de la visibilitat. Va patir ‘bullying’ en la seva etapa escolar i ha participat en campanyes contra l’homofòbia.

La seva veu també l’ha fet sentir en l’àmbit esportiu. El 2018, quan va guanyar l’or en els Jocs de la Commonwealth, va demanar als països de la mancomunitat respecte i la fi de les lleis que penalitzen l’homosexualitat. «Em sento molt afortunat de poder ser qui soc obertament i sense preocupacions. Espero que algun dia tots els esportistes dels països de les Commonwealth puguin ser lliures per competir també sent obertament les persones que són», va escriure a Twitter.

Notícies relacionades

Amb més de dos milions de seguidors a Instagram i gairebé 900.000 subscriptors al seu canal de YouTube, cada gest seu adquireix gran repercussió.

De manera paral·lela a la seva exposició mediàtica extraesportiva, Tom Daley ha sabut construir una exitosa carrera: tres ors en Mundials i cinc en Europeus, dues medalles olímpiques de bronze (Londres-2012 i Rio-2016) i una, la més important de tota la seva vida, la d’or de Tòquio-2021.