Els Jocs de Tòquio 2021

Espanya s’estrena amb un triomf al ritme de Ricky Rubio

El base lidera amb 20 punts i 9 assistències l’obligat triomf davant l’amfitrió, el Japó (77-88)

A1-119583499.jpg

A1-119583499.jpg / CHARLIE NEIBERGALL (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola
Luis Mendiola

Periodista

ver +

Ricky Rubio va iniciar el torneig olímpic de la mateixa manera com es va acomiadar amb Espanya en el Mundial de 2019: a nivell d’MVP. El base dels Timberwolves va fer més fàcil el debut de la selecció davant l’amfitrió, el Japó, i amb la seva consistència, els seus 20 punts i 9 assistències, va ajudar a assegurar la primera victòria en el torneig (77-88).

 L’estrena d’Espanya va deixar sensacions irregulars en un triomf que era obligat, sobretot després de veure la força amb què ha arrencat Eslovènia, rival directe. Ja se sap que els debuts d’aquesta selecció no solen ser devastadors. Però també van arribar esclats esperançadors, com el mateix lideratge de Ricky Rubio, la lectura de joc de Marc Gasol (12 punts, 4 rebots), i el treball sempre eficient de Víctor Claver (13 punts, 9 rebots).

 En els moments en què el grup de Scariolo va rendir amb intensitat, les diferències es feien evidents, amb marges que van arribar als 24 punts (26-45). Però quan hi havia concessions en defensa i davallades d’intensitat per part de la selecció, el Japó tornava a la lluita, i això li va permetre tancar el partit amb una derrota digna, que confirma que ja no és la ventafocs de fa anys i, tot i que en cap moment va aconseguir manar en el marcador, ara sap competir.

Cinquens Jocs

El partit va tenir un valor afegit, amb la presència a la pista de Pau Gasol. Durant dos anys, el pivot ha fet l’impossible per superar una lesió al peu esquerre i competir a Tòquio, el seu gran somni. La seva determinació ha tingut recompensa. El gran dels Gasol, una llegenda a hores d’ara, ja podrà dir que ha competit en cinc Jocs, una gesta a l’abast de molt pocs. En l’estrena del seu últim viatge amb la selecció, que aspira que resulti tan exitós com en les tres últimes edicions (dues plates, a Pequín i Londres, i un bronze, a Rio), els seus números van ser notables: 9 punts, 4 rebots i 2 taps en 13 minuts. Pau sempre suma.

Notícies relacionades

Amb Espanya intentant mesurar bé les seves forces i amb Scariolo preocupat també per les rotacions, el partit va ser un vaivé de sensacions, però sempre amb la iniciativa de la selecció, que aquest dijous haurà de donar una mesura real del seu potencial davant l’Argentina, que arribarà dolguda per la derrota davant el grup de Doncic.

En la fase de preparació, el quadro japonès, que compta amb un parell de jugadors NBA i algun nacionalitzat a les seves files, va sorprendre França. Espanya no va voler sorpreses. Va sortir fort i cada vegada que el Japó amenaçava amb discutir-li el triomf, sobretot per les accions de Watanabe, jugador dels Raptors, autor de 19 punts, o d’Hachimura (20 punts), dels Washington Wizards, hi havia tocs d’atenció de Scariolo per corregir la falta de tensió. Així, Espanya va deixar les coses clares amb un parcial de 0-19 en el segon quart que va deixar un aclaridor 28-48 en el descans i després es va dedicar a mesurar bé els seus gestos, conscient que això només acaba de començar.