Els Jocs de Tòquio 2021

Doncic, un cicló que cau sobre l’Argentina

L’estrella de l’NBA anota 48 punts i es mostra devastador en el seu debut olímpic amb Eslovènia

Doncic, un cicló que cau sobre l’Argentina

Twitter

3
Es llegeix en minuts

Eslovènia és un cicló. El seu bàsquet està recolzat en un geni, Luka Doncic, i funciona a una altra velocitat. Aquest cicló va caure aquest dilluns sobre l’Argentina en el seu debut en els Jocs Olímpics de Tòquio al Saitama Super Arena (100-118), amb 48 punts de l’exterior dels Dallas Mavericks.

Jugant a una velocitat tan elevada i aquest encert (37% en triples, 50% en tirs de camp), poc importa que els eslovens no defensin, perquè els rivals se les han d’enginyar per aturar el seu vertiginós ritme abans de mirar com plantejar-los problemes.

Això li va passar a l’Argentina, que malgrat comptar amb un bon Luis Scola, que va anotar 23 punts en l’arrencada dels seus cinquens Jocs Olímpics –s’uneix a un club molt selecte amb el brasiler Oscar Schmidt i l’espanyol Juan Carlos Navarro, entre d’altres, als quals s’hi s’uniran aquesta nit els espanyols Pau Gasol i Rudy Fernández– i bons moments de Facundo Campazzo (21) i Gabi Deck (17), es va veure superada pel ritme incessant d’ofensives eslovenes.

Xocaven les mans Campazzo i Doncic, excompanys al Reial Madrid, ja amb la pilota en joc i aliens a la primera jugada. Semblava que comentaven la tempesta que anaven a desencadenar: va començar ‘Facu’ amb un triple i va respondre Luka amb tres (5-12, min. 3). Scola i Campazzo feien el possible per contestar la voracitat anotadora de l’eslovè, en un partit sense atacs en estàtic.

Tan ràpids anaven, que els joves japonesos encarregats de la mopa afrontaven autèntics ‘sprints’ –sempre en parelles i prèvia inclinació de cap abans d’entrar al terreny de joc– per assecar el parquet abans que tornessin els jugadors de l’anada i tornada.

17 punts en un quart

El duel era una exhibició de Doncic, que va anotar 17 punts només en el primer quart malgrat que ‘Oveja’ Hernández cridés i li canviés els defensors, acompanyat per l’encert dels seus companys (6 de 12 en triples per als eslovens en el primer període), amb el 24-32 en el primer quart.

Sense el ‘77’ sobre el parquet, l’Argentina va respirar. Va poder prémer la seva defensa en estàtic i acostar-se amb Deck, Campazzo i Scola (34-39, min. 14), però va ser tot just un descans d’uns minuts. A la seva tornada, Doncic va accelerar Eslovènia, amb Mike Tobey com a company recollint pilotes interiors sota el cèrcol per quallar un parcial 0-12 fins al 34-51. El descans va arribar amb 42-62 i 31 punts del geni dels Dallas Mavericks.

La pregunta a l’‘ albiceleste’ era com disminuir el ritme de l’equip centreeuropeu, com obligar-lo a jugar més estàtic. Va semblar que trobava la resposta de la mà de Scola, però va ser un miratge, perquè a l’inici del veterà pivot van respondre els eslovens amb un parcial de 2-18 per passar del 48-64 al 52-82 en quatre minuts. L’amor propi argentí no té límits, i amb això van retallar el 66-88 a falta de l’últim parcial.

Però ja estava tot fet, o gairebé tot pel que fa a qui era l’amo del partit. Només quedava certificar que Eslovènia debutava en uns Jocs Olímpics superant els 100 punts, que ho va fer tancant el partit (100-118), i si Doncic batia el rècord d’anotació olímpic, els 55 punts del brasiler Schmidt en la fase de grups Seül 1988 contra Espanya. Aquest no va caure, però va igualar el segon millor registre històric.

Fitxa tècnica

Notícies relacionades

Argentina : Campazzo (21), Vildoza (11), Garino (2), Delia (7), Scola (23) –quintet inicial–, Brussino (5), Bolmaro (2), Caffaro, Deck (17), Laprovittola (8) i Vaulet (4).

Eslovènia : Doncic (48), Blazic (3), Cancar (12), Dragic (7), Tobey (11) –quintet inicial–, Muric (3), Prepelic (22), Rupnik (4), Dimec (5), Hrovat i Nikolic (3).