ATLETISME

Usain Bolt critica la tecnologia de les sabatilles actuals: «El que estan fent és ridícul»

El jamaicà, posseïdor de diversos rècords mundials, creu que amb els avenços del calçat hauria baixat dels 9,58 segons en 100m

Usain Bolt critica la tecnologia de les sabatilles actuals: «El que estan fent és ridícul»

Getty

2
Es llegeix en minuts

L’atleta més ràpid de la història, Usain Bolt, s’ha posicionat en contra dels avenços en la tecnologia de claus, que podrien ajudar a esborrar els seus rècords mundials. El jamaicà creu que són ridículs i que les noves sabates brinden un avantatge injust sobre qualsevol atleta que no les utilitzi.

Després que els atletes trenquessin els llibres de rècords en curses de fons amb sabates de sola gruixuda xapades en carboni, la tecnologia ara s’ha traslladat a les proves de velocitat, on, tot i que hi ha menys temps que en una carrera perquè l’avantatge tingui un impacte, encara és possible marcar la diferència.

Usain Bolt: «Hauria corregut en menys de 9,5 segons amb súper pics. Quan m’ho van dir, no podia creure que realment estiguem ajustant els pics a un nivell en què ara està donant als atletes un avantatge per córrer encara més ràpid», va dir a Reuters en una entrevista des de Kingston.

«És estrany i injust per a molts atletes perquè sé que en el passat (les empreses de calçat) realment ho van intentar i l’organisme va dir “no, no es poden canviar els pics”, així que saber que ara realment ho estan fent és ridícul», va criticar el posseïdor del rècord mundial de 100 i 200 metres, i vuit vegades campió olímpic, que va competir amb Puma al llarg de la seva carrera.

Bromell treu ferro a la polèmica

El nord-americà Trayvon Bromell és el favorit per emportar-se el títol dels 100 metres de Bolt a Tòquio. És el més ràpid del món, aquest any amb 9,77 segons, però el medallista de bronze mundial dels 100 metres del 2015 està menys convençut de l’impacte de les sabatilles.

«No crec que hi hagi gaires dades que demostrin que estan tenint una millora tan gran», va dir Bromell, que corre per a New Balance. «Sé que constantment estem construint sobre el que tenim per aconseguir el pic perfecte, però, per mi, personalment, com a corredor, encara sento que no hi ha prou dades per demostrar-ho».

Nike se n’enorgulleix

Notícies relacionades

Mentre que altres companyies ara tenen models de sabates similars, Nike sembla que domina i s’enorgulleix de ser un líder en la tecnologia. «Simplement som més intel·ligents sobre com les dissenyem i acoblem», va dir Nike. La companyia va afegir que treballa per mantenir els seus atletes a l’avantguarda mentre es manté dins de les regles, al·legant que la major part de l’esforç és fruit de la condició física de l’esportista.

Reflexionant sobre els avenços en la tecnologia del calçat, World Athletics va dir l’any passat: «Les regulacions actuals van ser dissenyades per donar certesa als atletes que es preparen per als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 posposats, per preservar la integritat de la competència d’elit i per limitar el desenvolupament tecnològic al nivell actual fins després de Tòquio, en tots els esdeveniments». Aquesta contrarietat va conduir Bolt a clamar contra l’organisme, en la seva intenció d’establir paràmetres per aconseguir un equilibri entre innovació, avantatge competitiu i disponibilitat dels productes.

Temes:

Usain Bolt