El Perú supera per penals el Paraguai i passa a semifinals

• La tanda va acabar 4-3 per als peruans després de concloure el temps reglamentari amb un 3-3

EFE

3

La selecció del Perú es va classificar aquest divendres a les semifinals de laCopa Amèrica per quarta vegada en les últimes cinc edicions al vèncer en una tanda de penals per 4-3 la del Paraguai a l’estadi de la ciutat brasilera de Goiania després d’haver empatat 3-3 en temps reglamentari. Va ser un partit jugat amb les dents apretades, ple d’ímpetu i amb molts moments de bon futbol. Els peruans es van quedar amb la classificació gràcies a un xut precís del lateral Miguel Trauco després que el porter peruà Pedro Gallese parés el seu llançament al paraguaià Alberto Espínola.

En la ronda de penals van anotar els paraguaians Ángel Romero, Junior Alonso i Robert Piris, i van fallar Hétor Martínez, Braian Zamudio i l’esmentat Espínola. Per al Perú van marcar Gianluca Lapadula, Yoshimar Yotún, Renato Tapia i Miguel Trauco, i van errar Santiago Ormeño i Christian Cueva.

Durant el joc, els gols del Perú van arribar per mitjà de l’italianoperuà Lapadula, als 21 i 40 minuts, i del centrecampista Yotún, als 80, mentre que al Paraguai van aparellar les xifres Gómez, als 11, Alonso, als 54, i Ávalos, als 90.

Al terreny de l’estadi Olímpic Pedro Ludovico, de Goiania, el Perú va mostrar els seus millors minuts de la Copa Amèrica davant un Paraguai aguerrit, que sempre va anar al capdavant i va lluitar per un millor resultat, fins i tot quan es va quedar amb deu jugadors per l’expulsió de Gómez sobre el final del primer temps.

El Paraguai va obrir el compte als 11 minuts de joc, després que un xut de córner cabotejat per Martínez fos bloquejat per Gallese i la pilota, que va quedar solta, fos empesa amb un toc de dreta de Gómez sobre la línia de porteria. Els paraguaians bé van poder augmentar el compte als 17 minuts, amb una potent rematada d’Arzamendia que va sortir desviada per molt poc, tot i que el Perú va portar la primera alerta al minut següent quan el porter Silva va aconseguir desviar amb la punta dels dits una potent rematada enviada des de la vora de l’àrea per Peña. No obstant, al 21 va aparèixer el ‘Bambino’ Lapadula per primera vegada per afegir un centre rasant enviat des de la dreta per Carrillo, que havia superat partint d’habilitat Cardozo.

Després de l’empat es va mantenir una lluita entre l’ímpetu ofensiu dels paraguaians i l’habilitat tècnica dels peruans, que només es va trencar al minut 40, quan Lapadula va tornar a enviar una potent rematada des de l’esquerra després de rebre un passi profund de Yotún després d’una excel·lent jugada d’habilitat de Carrillo.

Durant els dos minuts addicionals, l’àrbitre uruguaià Ostojich va mostrar una segona targeta groga al saguer Gómez, després d’una falta sobre Lapadula.

Amb les pulsacions al límit, els paraguaians van sortir al segon temps a tota màquina per buscar la igualtat i van fer oblidar la seva inferioritat numèrica fins a empatar novament ael 54, amb una rematada de Junior Alonso després d’un altre xut de córner. El gol va portar el Perú al capdavant, amb un joc de toc entre Cueva i Carrillo, mentre que l’entrada del mexicanoperuà Santiago Ormeño va potenciar l’ofensiva al costat de Lapadula. D’aquesta manera, el desequilibri per al Perú va arribar als 80 minuts, quan el centrecampista Yoshimar Yotún va enviar una potent rematada que va impactar en un defensa paraguaià i va descol·locar el porter Silva.

Als 85, els dos equips es van quedar amb deu jugadors després que l’àrbitre expulsés André Carrillo després de cometre una falta en una pilota disputada amb vehemència al mig camp. Aquesta expulsió va ser un revulsiu per al Paraguai, que va anar al capdavant i va aconseguir un empat heroic al 90, amb una rematada de Gabriel Ávalos a la vora de la línia de la porteria.

Amb el resultat de 4-3 aconseguit en els penals, el Perú disputarà una de les semifinals de la 47a Copa Amèrica amb el Brasil, que va eliminar Xile.