Eurocopa 2021

Els vuitens s’obren amb Itàlia com a primer favorit en escena

  • El torneig inaugura aquest dissabte els encreuaments amb un Gal·les-Dinamarca com a prèvia del pols de l’‘azzurra’ contra Àustria. Després arribaran les emocions fortes amb l’Anglaterra-Alemanya de Wembley com a duel estrella.

A1-115281233.jpg

A1-115281233.jpg / ANDREAS SOLARO (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

L’Eurocopa de 24 seleccions i 11 seus inicia aquest dissabte el compte enrere de veritat. Després dels 36 partits de la primera fase el torneig entra en el terreny més apassionant, les eliminatòries que aniran deixant cadàvers pel camí. Els vuitens s’estrenen amb el Gal·les-Dinamarca d’Amsterdam (18.00 hores), un plat poc atractiu tenint en compte les cites que arribaran més endavant, amb l’Anglaterra-Alemanya de Wembley de dimarts com a duel estrella, sense oblidar el Bèlgica-Portugal d’aquest diumenge o el Croàcia-Espanya de dilluns, duels dignes de rondes més avançades.

En un torneig en què és més fàcil classificar-se que caure eliminat cal minimitzar molt els mèrits de la primera fase. En la tria no es va quedar fora cap favorit, tot i que Portugal i, especialment, Alemanya, van flirtejar amb el desastre en el grup de la mort.

Més gols

Aquests 36 partits van servir, almenys, per extreure conclusions numèriques, començant per l’augment dels gols. N’hi va haver 94, amb una mitjana de 2,62. El 2016, se’n van marcar només 69 en la primera fase i la mitjana de tot el torneig va ser de 2,12. També hi va haver més penals amb un total de 14, dels quals se’n van fallar 6 (el 42%). Gerard Moreno i Morata van contribuir a aquesta estadística.

‘La Roja’ va repetir liderat en el percentatge de possessió (un 68,7% de mitjana), seguida d’Alemanya (61,3%), la més precisa en les passades (89,7%). El protagonisme dels carrilers i l’auge del sistema de tres centrals també va ser una cosa remarcable. 

La sequera de Bale

Aquestes dades ja seran història a partir d’aquesta tarda amb el començament dels vuitens. Dinamarca surt com a favorita davant la Gal·les de Gareth Bale, que va quallar un gran partit davant Turquia i va desaparèixer en els altres dos. El jugador del Madrid (té contracte fins al 2022) no marca amb la seva selecció des de l’octubre del 2019. Els danesos, mentrestant, han superat l’absència d’Eriksen i van en línia ascendent. El blaugrana Braithwaite encara no s’ha estrenat com a golejador, però és fix a l’onze nòrdic. 

El primer favorit que entrarà en escena és la gran Itàlia de Roberto Mancini, que va sumar el ple de triomfs en la fase de grups, com Bèlgica i els Països Baixos. L’azzurra, que es va quedar fora de l’últim Mundial de Rússia, suma 30 partits sense perdre i 11 victòries consecutives sense encaixar cap gol. No cau des del 10 de setembre del 2018 davant Portugal. No hauria de patir davant Àustria abans d’uns quarts contra Bèlgica o Portugal.

Un Cristiano de rècord

Diumenge s’obrirà amb el Països Baixos-República Txeca. Les tulipes, comandades per De Jong, Depay i Wijnaldum, intentaran allargar el seu bon moment a la part del quadro més còmoda. Si es compleix la lògica i vencen es jugarien el pas a semifinals contra el guanyador d’aquest dissabte a Amsterdam. El bloc de Frank de Boer té una ocasió ideal per plantar-se almenys entre les quatre millors.

El quart pols dels vuitens, un dels més equilibrats, tindrà lloc a Sevilla. Bèlgica ha exhibit el seu potencial ofensiu amb la bèstia Lukaku i De Bruyne al capdavant, però Eden Hazard segueix lluny del seu millor estat de forma i darrere hi ha llacunes que intentarà aprofitar Cristiano Ronaldo, que ja suma cinc gols (tres de penal, com no). Si torna a marcar, el ‘pitxitxi’ del torneig superaria l’iranià Ali Daei (109) com a màxim golejador de la història de les seleccions. 

El torn de Mbappé

Notícies relacionades

La tercera jornada dels vuitens arribarà dilluns amb el Croàcia-Espanya i el França-Suïssa, un enfrontament en què els campions del món han d’imposar la seva autoritat. Fa la sensació que els ‘bleus’ encara no han premut l’accelerador en un recorregut similar al que van fer en el Mundial. De menys a més fins al títol. Benzema i Pogba han sigut les seves millors armes, però s’espera mes de Griezmann i, sobretot, de Mbappé.

I dimarts ve el gran partit, un clàssic a Wembley que trasllada a l’Euro de 1996, quan Anglaterra va caure eliminada a casa contra Alemanya en una tanda de penals de semifinals amb llançament fallat de Southgate, l’actual seleccionador. Els ‘pross’ esperen recuperar el millor Kane per passar a quarts. La revenda d’entrades ja arriba als 12.000 euros. Suècia i Ucraïna tancaran els encreuaments a Glasgow en un pols incert amb un lleuger favoritisme per a la selecció d’Isak.  

Temes:

Eurocopa 2021