Als 91 anys

Mor per Covid la llegenda de l’esport indi Milkha Singh, el ‘sikh volador’

El corredor va ser el primer esportista del seu país a guanyar un or en els Jocs de la Commonwealth de 1958

Mor per Covid la llegenda de l’esport indi Milkha Singh, el ‘sikh volador’

ARCHIVO / AFP

2
Es llegeix en minuts

L’Índia ha acomiadat aquest dissabte el llegendari atleta indi Milkha Singh, conegut popularment com el ‘sikh volador’, mort als 91 anys a causa de complicacions relacionades amb el coronavirus.

«Amb la mort de Milkha Singh hem perdut un esportista colossal, que va capturar la imaginació del país i que té un lloc especial al cor d’incomptables indis. S’ha guanyat el carinyo de milions amb la seva personalitat inspiradora, lamento la seva mort», ha escrit a Twitter el primer ministre de l’Índia, Narendra Modi.

Singh va morir divendres a la tarda a la ciutat del nord de Chandigarh per complicacions relacionades amb el coronavirus, que va contraure fa un mes. La seva dona, Nirmal Kaur, va morir aquesta mateixa setmana també a causa de la Covid-19.

«Va lluitar dur però Déu té les seves maneres de fer, i potser va ser per veritable amor i companyerisme que tant la nostra mare Nirmal i ara el papa han mort en un espai de cinc dies», ha dit la família en un comunicat.

Els Jocs de la Commonwealth

Singh, un dels corredors de més èxit de la història del país asiàtic, va guanyar quatre medalles d’or en els Jocs Asiàtics i va ser el primer esportista indi a guanyar un or en els Jocs de la Commonwealth de 1958. Va obtenir a més el quart lloc als 400 metres en els Jocs Olímpics de Roma de 1960, tot i que també va representar el país el 1956 i 1964.

Singh va néixer el 1929 en una Índia encara sota control britànic, en el que després de la partició del subcontinent el 1947 es convertiria en el Pakistan. El llavors jove atleta va sobreviure a la violència desencadenada després de la independència, que no obstant va segar la vida dels seus pares i familiars.

«Amb l’advertència del meu pare, ‘corre Milkha, corre’, gravada en la meva ment, vaig fugir per la meva vida, algunes vegades corrent i d’altres caminant», va deixar escrit en la seva autobiografia.

Notícies relacionades

Després d’arribar orfe a l’Índia al costat de milions d’altres refugiats, Singh es va veure forçat a cometre petits robatoris i treballar de manera esporàdica fins que va aconseguir entrar a l’Exèrcit, on va descobrir el seu talent per a l’esport.

La carrera de Singh va ser immortalitzada el 2013 pel cine de Bollywood, amb un film titulat ‘Bhaag Milkha Bhaag’ (Corre Milkha, corre), les últimes paraules del seu pare abans de ser assassinat per una turba.

Temes:

Índia