HÍPICA

El poni que va canviar la seva vida: així és Sira Martínez, la filla campiona de Luis Enrique

A la geneta asturiana li van regalar un poni als 5 anys i ja és campiona d’Espanya

El poni que va canviar la seva vida: així és Sira Martínez, la filla campiona de Luis Enrique

Julián Rus

2
Es llegeix en minuts

El que va marcar el seu destí va ser un regal que li van fer els seus pares. Es tractava d’un poni, el somni de gairebé qualsevol nen. El seu nom era «Silken Shadow». Ella tenia 5 anys. Però no era un caprici qualsevol. Des de la primera vegada que va muntar, només una ruptura de colze amb 10 anys la va fer baixar d’un cavall. Va estar un any sense cavalcar. Ja ho ha superat. Normal.

Avui i ara, Sira Martínez (Barcelona, 2000) és una de les grans promeses de l’hípica espanyola. Va néixer a Barcelona, té 21 anys, viu a Gavà i munta tots els dies a la finca de la seva parella, el genet Paco Goyoaga, que està al Prat. Sira és la filla del seleccionador nacional de futbol, l’asturià Luis Enrique.

El seu pare triomfa en el futbol i ella va camí de fer-ho en l’hípica. El nom de Sira sona cada vegada més. Discreta i centrada en la seva carrera, segons els que la coneixen bé, el desembre passat va viure el seu moment més important: campiona d’Espanya de joves genets. Per ella va ser un abans i un després després de molt esforç.

Tornar a Astúries

Amb «Silken Shadow» i cinc anys complerts es va apuntar a l’Open Sport Club Hípica Barcelona, el seu búnquer fins fa ben poc. Deu anys després ja es cuidava del seu primer cavall: «Naomi Imperial». Ara en té sis: «Hannah Van Het Lambroeck», «Mano Negra Van de Bucxtale», «Carla de Beaufour», «Obama», «Devise du Salbey» i «Cornet’s light». Sira compatibilitza la seva carrera esportiva amb els estudis de Turisme i la seva rutina és germànica. Entrena cada dia de 8.30 hores a 14.00 i si ha de saltar encara passa més hores a la tarda. Té poca vida social, però ho porta bé. Aquest cap de setmana Sira va representar Espanya a la Copa de Nacions sub-21 que es va celebrar a Cabourg (França). Els espanyols van quedar tercers.

Notícies relacionades

Pendent de més tornejos, la geneta compta els dies per tornar a Astúries. A Gijón passa el nadal i els estius al costat de la seva família. Cavalcar al Club Hípic Astur (Chas) és especial per a ella. «Sira és una treballadora incansable, humil i té un ‘feeling’ especial per muntar. El seu fort és el cap ben moblat que té: sap competir sota pressió i està preparada per triomfar», explica l’avilesí Alberto Honrubia (1964), que és el seleccionador nacional de salts amb obstacles i coneix bé Sira.

També segueix de prop la filla de Luis Enrique Jesús Kocina (Gijón, 1960), expresident del Chas i vocal a la nova junta directiva de la Reial Federació Hípica Espanyola. «Aquest esport requereix dues coses: dedicació i accés a bons cavalls. Sira Martínez les té totes dues i està en un moment excepcional de la seva carrera. Ho té tot per triomfar», sentència Kocina.

Temes:

Luis Enrique