ABANDONAMENT DE BUCHMANN (6è)

Campenaerts frustra l’homenatge a Xavi Tondo en el Giro

  • El ciclista belga despenja el menorquí Albert Torres en l’última cota el dia del 10è aniversari de la mort del ciclista català

  • Una caiguda massiva en els primers quilòmetres envia a casa Buchmann (6è) abans de l’etapa reina d’aquest dilluns

Campenaerts frustra l’homenatge a Xavi Tondo en el Giro

AFP / Luca Bettini

4
Es llegeix en minuts
José María Expósito

No era un dia qualsevol per a l’equip Movistar. Fa 10 anys, el trist 23 de maig del 2011, el conjunt d’Eusebio Unzué va viure el seu dia més amarg amb la tràgica mort en un absurd accident de Xavi Tondo en la concentració de l’equip a Sierra Nevada. Després d’un inici d’etapa accidentat que va acabar amb l’abandonament d’Emanuel Buchmann (6è classificat), l’equip espanyol va mirar d’homenatjar el seu corredor amb una victòria que se li va escapar per poc a Albert Torres. Victor Campenaerts (Qhubeka) va ser el més fort de l’escapada.

Qualsevol podi en una gran costa 21 dies d’esforç, però per perdre’l no fa falta gaire: un detall el dia menys pensat pot acabar amb les aspiracions de qualsevol. Bé ho saben Mikel Landa, que es va acomiadar d’aquest Giro per una caiguda quan el pilot ja preparava l’esprint a la cinquena etapa, i Marc Soler, retirat per una altra caiguda tot just començar la 12a. Aquest diumenge, en una altra etapa de transició, el que es va acomiadar va ser Buchmann, l’alemany del Bora que aspirava al podi des que la va fer grossa a l’etapa del ‘sterrato’ i que va sortir malparat d’una caiguda massiva quan només s’havien disputat dos quilòmetres.

No és estrany que una caiguda en el grup causi moltes víctimes, peces de dòmino que cauen una rere l’altra quan es roda tan enganxat. Si, com és el cas, la carrera està llançada perquè molts equips miren de posar-se en la fuga un dia propici perquè aquesta prosperi, intercalat entre la pujada al Zoncolan i el ‘tappone’ de Cortina d’Ampezzo, les opcions de fer-se mal són moltes. I en aquesta loteria qualsevol pot portar números.

Va abandonar Buchmann, però ho van fer també l’eritreu Natnael Berhane (Cofidis), el neerlandès Jos Van Endem (Jumo Visma) i el portuguès Ruben Guerreiro (Education First), un important recolzament que perd Hugh Carthy per al que resta de Giro. Però van ser tants els accidentats que els comissaris no van tenir més remei, per a enuig dels primers escapats, d’aturar la cursa per la falta d’ambulàncies per seguir els que continuaven dempeus.

Mitja hora després es va reprendre la cursa i es va formar l’escapada del dia, amb 15 integrants, entre els quals dos Movistar: Albert Torres i Dario Cataldo, a més d’Arndt, Campenaerts, Consonni, De Bondt, Molano, Mollema, Oldani, Riesebeek, Van den Berg, Walscheid i Wisniowski. L’Ineos d’Egan Bernal, líder un dia més, va consentir la fuga, amb molts equips representats, i ningú més va tenir ganes ni forces d’enderrocar-la.

L’etapa, amb final a Gorizia, va serpentejar per la frontera amb Eslovènia, passant una vegada i una altra d’un país a l’altre i fent tres voltes a un recorregut de 40 quilòmetres amb la cota de Gornje Cerovo com a previsible jutge. Aviat es va endevinar que el belga Victor Campenaerts es veia favorit, tot i que va estar a prop de ser expulsat a l’amenaçar amb el puny aixecat Sepp Van der Berg. El plusmarquista de l’hora va seleccionar l’escapada i, sota el diluvi final, se’n va anar amb Oscar Riesebeek (Alpecin) i el citat Torres, que en la seva qualitat de ‘pistard’ tenia moltes opcions de guanyar en meta en cas d’arribar endavant.

Notícies relacionades

S’ho va témer Campenaerts i va tornar a vessar en la cota per descartar definitivament el menorquí. Va tornar a forçar a 3 quilòmetres de meta, i tot i que l’holandès va semblar cedir, es va mantenir durant un quilòmetre a una desena de metres per acabar caçant-lo i jugant-se-la a l’esprint. Però l’esforç de la persecució i la qualitat de Campenaerts van donar el triomf al belga.

El pilot s’ho va prendre amb absoluta calma i va entrar a més de 17 minuts, pensant en la batalla d’aquest dilluns, l’etapa reina del Giro 2021, amb les ascensions a la Marmolada, el Pordoi (cim Coppi) i el Passo de Giau, des d’on els favorits es llançaran cap a la meta de Cortina d’Ampezzo.