Golf

El Masters ret honors al primer golfista negre que va jugar a Augusta

Lee Elder, de 86 anys, va donar la sortida d’honor del torneig al costat de dues llegendes com Nicklaus i Player

El Masters ret honors al primer golfista negre que va jugar a Augusta
2
Es llegeix en minuts

La primera jornada del Masters aquest dijous va saldar un deute històric: el club va decidir rendir un homenatge a Lee Elder, de 86 anys, que es va unir a dues llegendes d’aquest esport com Jack Nicklaus, de 81 anys, i Gary Player, de 85, per donar la sortida d’honor del torneig. Elder va ser el primer golfista afroamericà que va jugar el torneig el 1975, en una època en la qual Augusta, un club elitista i excloent amb una marcada política racista, no admetia l’entrada de persones negres al club. «Ser convidat ara per tornar al primer ‘tee’ i unir-me a Jack i Gary en el Masters significa molt per a mi», va comentar Elder, nascut a Dallas justament l’any de la creació d’aquest torneig.

Pioner a fer caure barreres racials, Elder va ser una de les persones que va servir d’inspiració a molts altres jugadors com Tiger Woods, com el mateix campió nord-americà ha reconegut en el temps. Va estar entre els presents en el torneig quan el 1996 Tiger va jugar el seu primer Masters com a amateur i va tornar l’any següent quan es va consagrar amb la primera de les seves cinc victòries en el torneig. «Haver estat allà ho va significar tot per a mi», va admetre llavors.

Vida complicada

Notícies relacionades

Com el menor de 10 germans, la vida d’Elder va estar marcada per la tragèdia en els seus primers anys, amb la mort del seu pare, quan tenia només 9 anys, a Alemanya durant la segona Guerra Mundial. Víctima de la depressió, la seva mare va morir mesos després. Elder es va instal·lar amb una tia a Los Angeles, que el va portar a treballar com a cadi per subsistir. A partir d’aquell moment, el golf marcaria la seva vida.

Com a jugador es va unir al United Golf Association Tour, que acollia els jugadors negres, i va guanyar els seus primers tornejos, cosa que el va portar a passar per l’escola del PGA Tour per obtenir la targeta el 1968 i competir amb els millors. Només va aconseguir quatre triomfs en 17 anys en una carrera, marcada també per les amenaces i el tracte racista, però que, per sobre de tot, ha servit d’inspiració.