Més canvis al club

Laporta fitxa Ferran López, número dos dels Mossos, com a cap de seguretat del Barça

El comissari s’incorporarà a la nova feina en els pròxims dies

Ferran López.

Ferran López. / JOSE LUIS ROCA

Es llegeix en minuts

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha fitxat com a cap de seguretat del club blaugrana el comissari dels Mossos d’Esquadra Ferran López, que va dirigir la policia autonòmica en l’etapa del 155 i que actualment tornava a exercir com a número 2 a la cúpula del major Josep Lluís Trapero. 

Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i han confirmat a Efe fonts pròximes a l’operació, López, que en la seva joventut va ser futbolista i va arribar a jugar a Tercera Divisió, s’incorporarà en els pròxims dies com a nou responsable de seguretat del FC Barcelona, després d’acceptar la proposta de Laporta, que el va sondejar fa setmanes, com va revelar llavors el digital ‘El Món’. 

López, que va ingressar a la policia catalana el 1990 i amb el temps es va erigir en un dels comissaris de la màxima confiança de Trapero, va assumir la direcció dels Mossos l’octubre del 2017, després de la destitució del major, i va estar al capdavant del cos durant l’etapa del 155, cosa que li va valer crítiques de l’independentisme. 

De fet, el comissari va dimitir com a cap dels Mossos el juny del 2018, una vegada Miquel Buch va ser nomenat conseller d’Interior, argumentant que havia assumit el comandament de manera «temporal i limitada». 

Diverses fonts consultades per Efe han destacat el paper clau que va jugar López per evitar que la direcció dels Mossos d’Esquadra quedés durant el 155 a mans alienes a la policia autonòmica, a l’acceptar l’encàrrec de rellevar Trapero després de la seva destitució. 

De perfil dialogant

El paper de López va ser determinant també per apuntalar al Tribunal Suprem i a l’Audiència Nacional la versió de Trapero, que va acabar sent absolt i restituït, que els Mossos d’Esquadra van demanar a l’expresident Carles Puigdemont que desconvoqués l’1-O i li van deixar clar que sempre acatarien la Constitució, i que a més van dissenyar un dispositiu per detenir el Govern després de la DUI. 

Diplomat en Ciències de l’Educació i amb un postgrau en direcció i gestió de la seguretat pública, López, de perfil dialogant, va progressar en l’escalafó intern de la policia catalana de manera gradual i sense estridències. 

Després d’exercir com a cap del Grup Especial d’Intervenció (GEI) fins a l’any 1999, va ser nomenat subcap de la regió policial de Ponent, a Lleida, fins al 2003, i posteriorment el 2006 va ascendir a cap de la Regió Policial Metropolitana Sud. 

El màxim responsable dels Mossos d’Esquadra durant el tripartit, el comissari Josep Milán, va ser qui el va ascendir a la cúspide de la policia catalana, on es va convertir en un dels principals noms que es van estudiar per encapçalar la policia autonòmica, si bé finalment el llavors conseller Ramon Espadaler va acabar nomenant el 2013 com a comissari en cap Trapero. 

El referèndum de l’1-O

Amb la irrupció de Trapero al capdavant dels Mossos, primer com a comissari en cap i des de l’abril del 2017 com a major, López es va mantenir com a número dos, al principi com a cap de la Comissaria Superior de Coordinació Central i després com a responsable de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial. 

En ple pols entre la Generalitat i el Govern per la convocatòria del referèndum de l’1-O, Trapero va recórrer a López perquè fos ell qui assistís a les reunions de coordinació del dispositiu policial per impedir la votació, que estaven dirigides pel llavors alt càrrec del ministeri d’Interior Diego Pérez de los Cobos. 

Durant tot el procés judicial per l’1-O, López, que també va ser imputat per un jutge de Cornellà –tot i que la seva causa va acabar sent arxivada recentment–, es va mantenir sempre al costat de Trapero, igual com un altre dels seus comissaris de confiança, Joan Carles Molinero, actualment portaveu uniformat del cos. 

Et pot interesar

Després de l’absolució de Trapero i la seva restitució, el 12 de novembre passat, al capdavant dels Mossos d’Esquadra, el major va tornar a situar com a número dos del cos López, que s’havia mantingut a la cúpula en els breus mandats del seu successor, Miquel Esquius, així com en l’etapa d’Eduard Sallent com a comissari en cap. 

La marxa de López de los Mossos d’Esquadra comportarà ara que, amb tota probabilitat, Trapero hagi de remodelar la seva cúpula per nomenar el substitut del seu comissari més fidel.