BARÇAGATE

El Barça de Bartomeu va pagar 54.000 euros per un informe ple de notícies d’internet

  • Noelia Romero, exresponsable de prevenció de delictes del club, va trobar informes amb suggeriments «genèrics»

  • Els Mossos validen als seus atestats les conclusions a les quals va arribar Noelia Romero, que va ser acomiadada

  • Una altra comissió vinculada a l’entitat va obrir una altra investigació per les suposades irregularitats

zentauroepp46144465 funeral nuez181205102402

zentauroepp46144465 funeral nuez181205102402

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

54.000 euros és el que va pagar el FC Barcelona de Josep María Bartomeu a l’empresa I3 Venture, contractada per motoritzar les xarxes socials, per un informe de 94 pàgines, de les quals 64 eren adreces d’Internet de notícies (links), segons la documentació entregada per la que va ser ‘compliance officer’ (responsable de prevenció de delictes) del club, Noelia Romero, als Mossos i que està incorporada a la causa judicial del Barçagate. L’exempleada del club, que va ser acomiadada després d’investigar les presumptes irregularitats, va elaborar un informe, ara en poder del jutjat, en què detalla no només com es van facturar aquests treballs, sinó també les deficiències, segons la seva opinió, que presentava els lliurables realitzats per les empreses. La policia i la jutge han validat, per ara, aquestes sospites.

El dictamen elaborat per Romero afirma que alguns dels informes entregats pel grup d’empreses contractada pel Barça són limitats, inclouen recomanacions «extremadament bàsiques i les conclusions o suggeriments són molt genèrics. Per un informe de 91 pàgines es van arribar a pagar 99.600 euros (facturat a Digital Side i amb únicament una pàgina de recomanacions bàsiques) i per un altre de 44 folis es va desemborsar 90.000 euros. D’aquest últim document la ‘compliance officer’ destaca que les dades que conté són «automatitzades» cada mes i «el nivell d’anàlisi és limitat». A més, s’observa que els informes elaborats per les diferents empreses del grup NiceSteam són en ocasions idèntics per a La Masia, La Fundació o Innovation Hub, totes elles divisions molt dispars dins del club. 

Els Mossos especifiquen en la seva anàlisi sobre la documentació entregada per Noelia Romero que aquesta «va patir limitacions durant la seva investigació», acotant-li «l’accés a informació» com, les acates internes del club. Les seves peticions van ser denegades per Bartomeu. Durant l’elaboració d’aquesta anàlisi, segons precisa la policia, la ‘compliance’ va observar que «els contractes s’havien realitzat saltant-se sistemàticament el protocol» fixats pel club. «Els contractes pertanyien a un mateix grup empresarial i prestava els mateixos serveis, però en canvi es facturava en diferents empreses filials per informes molt similars», recalquen els agents. A l’entendre dels investigadors, aquest fet «només respon a l’ànim de dificultar la detenció d’aquests contractes per evitar donar explicacions».

Sense solvència tècnica i financera demostrada

Notícies relacionades

La policia també relata als seus atestats que Romero conclou que «les empreses seleccionades per fer aquesta feina no tenen solvència tècnica i/o financera demostrada per acatar els treballs». Els agents dubten de la intencionalitat d’aquests contractes a l’haver sigut firmats amb empreses d’Amèrica del Sud i sotmesos a la jurisdicció d’aquests països quan el club té la seva seu a Barcelona. Romero va advertir de la possible comissió d’un delicte d’administració deslleial (el procés judicial s’ha incoat per aquest delicte i corrupció entre particulars) on el club seria perjudicat.

Aquesta investigació no va ser l’única que es va produir respecte al Barçagate. A part de l’auditoria encarregada per Bartomeu a la companyia Pricewaterhousecoopers (PwC), que no va incloure les conclusions i dades que va entregar la ‘compliance’, també es va posar en marxa la Comissió de Control i Transparència, un òrgan que té membres independents de reconegut prestigi, entre ells alguns de relacionats amb el món de l’ètica. Romero va informar dels seus esbrinaments a l’esmentada comissió que, no obstant, va frenar les indagacions. Alguns dels seus membres han assegurat a aquest diari que va ser perquè el seu reglament els impedeix continuar si hi ha una causa judicial oberta.